Fastnet Rock: Na nejjižnějším irském ostrově Fastnet se tyčí stejnojmenný maják. Tato 54 metrů vysoká žulová stavba je nejvyšším majákem v Irsku a do služby vstoupila v roce 1904 jako náhrada za původní ostrovní maják, který se ukázal jako příliš nestabilní a neschopný dlouhodobě odolávat prudkým atlantickým větrům a vlnám dosahujícím výšky až třiceti metrů.

Fastnet Rock: Na nejjižnějším irském ostrově Fastnet se tyčí stejnojmenný maják. Tato 54 metrů vysoká žulová stavba je nejvyšším majákem v Irsku a do služby vstoupila v roce 1904 jako náhrada za původní ostrovní maják, který se ukázal jako příliš nestabilní a neschopný dlouhodobě odolávat prudkým atlantickým větrům a vlnám dosahujícím výšky až třiceti metrů. Zdroj: Profimedia.cz

Akraberg: Na jižním cípu nejjižnějšího z Faerských ostrovů Suðuroy se nachází maják Akraberg vybudovaný v roce 1909. Čtrnáct metrů vysoká stavba je do okolní skály uchycena kotvicími lany a je nápadná bílou omítkou, která slouží jako její denní poznávací značka. Posledním obyvatelem Akrabergu byl správce majáku Hans Petur Kjærbo, který se odsud odstěhoval po ničivé bouři v roce 1988 a dnes má ve správě většinu faerských majáků.
Hook: Na ostrohu Hook Head, patnáct kilometrů jihovýchodně od irského města Waterford, stojí maják Hook. 35 metrů vysoká stavba je druhým nejstarším funkčním majákem na světě – ke konstrukci pravděpodobně došlo na přelomu 12. a 13. století na pokyn Williama Marshalla, lorda Leinsteru a hraběte z Pembroke. Jeho prvními strážci byli mniši z nedalekého kláštera. Maják, jehož výzor vyniká alternujícími černými a bílými pruhy, značí východní vstup do waterfordského přístavu.
Île Vierge: Na ostrůvku Île Vierge u severozápadního pobřeží francouzské Bretaně se tyčí stejnojmenný maják, který je s výškou 82,5 metru nejvyšším tradičním majákem na světě. Žulový kolos nahradil v roce 1902 maják původní a na jeho vrchol vede 360 kamenných a 32 ocelových schodů. Île Vierge je oficiální jihozápadní mezí Lamanšského průlivu.
Phare du Créac’h: O padesát kilometrů dál na západ od Île Vierge vzdoruje Atlantiku nejzápadnější výspa kontinentální Francie, ostrov Ouessant (bretonsky Enez Eusa). Je na něm vybudováno několik majáků, z nichž nejvýznamnějším je Phare du Créac’h. Stojí na západní straně ostrova a s dosahem světla 70 kilometrů je nejsilnějším majákem v Evropě, což je výkon dozajista potřebný pro tuto spojku mezi Atlantikem a Lamanšským průlivem.
Herkulova věž: Na severním pobřeží španělské Galicie stojí nejstarší stále funkční maják na světě – Herkulova věž. Postavili ji již v 1. stol. n. l. Římané a do 20. století byla známá jako Farum Brigantium. Z celkové výšky 55 metrů tvoří 34 metrů původní římská práce a 21 metrů bylo přidáno při rekonstrukci v 18. století. Podle legend právě na tomto místě Herkules splnil svůj desátý úkol tím, že zabil tyranského obra Geryona a zakopal zde jeho hlavu. Jiný mýtus spojuje maják s bájným gaelským králem Breoganem, který zde měl vystavět město Brigantium, z jehož věže bylo možné dohlédnout až do Irska, které Gaelové následně osadili.
10
Fotogalerie

TOP 10: Nejtajemnější majáky Evropy

Majáky jsou dnes většinou automatické i elektrizované a pověstnou figuru osamělého strážce majáku nahradila centralizovaná správa spadající pod kompetence státních námořnictev či pobřežních stráží. To jim však neubírá na impozantnosti a mystičnosti. Na desítku nejzajímavějších evropských majáků se můžete podívat v naší fotogalerii.

Majáky jsou už od antiky neoddělitelnou součástí námořnictví. Jejich předchůdce, prosté signální ohně na kopcích podél pobřeží, zmiňuje ve svých eposech již Homér. Prvním doloženým opravdovým majákem byl jeden z původních sedmi divů světa, legendární maják na ostrově Faros, který nechali ve 3. stol. př. n. l. vybudovat Ptolemaiovci jako signál označující vstup do alexandrijského přístavu. Moderní éra výstavby majáků pak započala v 18. století v reakci na zvyšující se intenzitu transatlantického obchodu. Podívejme se na deset tajemných majáků Evropy!

Snímky si můžete prohlédnout v naší komentované fotogalerii: