Ochutnat tu musíte jamajské kuře

Ochutnat tu musíte jamajské kuře Zdroj: Lenka Požárová

Restaurace Caravan v King’s Cross má vyladěný industriální design i jídelníček
Fish and chips nesmí na vašem seznamu chybět
Na cvrkot v kuchyni Smoking Goat je radost pohledět
Typická anglická snídaně
Slavné fish and chips, jak je servírují v The Dove
9
Fotogalerie

Gastronomický výlet do Londýna aneb Návštěva metropole, kde ochutnáte celý svět

Dovolím si tvrdit, že v Evropě je to přesně to místo, kde ochutnáte jídla téměř z celého světa. Žijí tu stovky národností a dělí se o jídla, na která jsou zvyklé z domova. Ochutnávka Londýna je povznášející zážitek. Zvlášť když k tomu přidáte kulisy metropole nad Temží.

Nová bistra, restaurace i pouliční stánky se tu dennodenně rodí a další stejně tak rychle zanikají. Upracovaní Londýňané milují chodit na jídlo. Žije tu přes dvě stovky národností ze všech kontinentů a ty si sem (chválabohu) protlačily i své suroviny. Ochutnat tu můžete jamajské kořeněné kuře jerk s rýží a fazolemi, ghanskou chilli pastu s krevetami, eritrejské kvašené placky s masovými náplněmi a vařeným vajíčkem, japonské či tibetské knedlíčky, severské pletence s kardamomem nebo venezuelské plněné kukuřičné placky. Asi je zbytečné zdůrazňovat, že všechny chutě jsou autentické a často dech beroucí. Je nemyslitelné popsat všechny restaurace, které za to stojí, můj výběr proto berte za odkrytí špičky ledovce.

Curry, kam se podíváš

Toto jídlo je v Británii díky dobám koloniálním a nadvládě nad Indií téměř národním pokrmem a k dostání je v Londýně opravdu všude. Dnes už je institucí stylový Cinnamon Club, tedy restaurace sídlící v prostorách bývalé westminsterské knihovny. Jejich house butter curry je lahodně konejšivá omáčka z rajčat, másla a smetany, okořeněná skořicí, hřebíčkem i badyánem.

Levnější variantou skvělých curry jsou podniky Rosa’s Thai, Lao Café nebo Dishoom. Posledně jmenovaný má ve městě více poboček, ale pro nejlepší atmosféru vystřiženou jak z Bombaje doporučuju zamířit do King’s Crossu. Prostor je zbudovaný z bývalých železničních skladů, kde se pod stropem líně točí větráky. I do sedmi liber se tu vejdete s lahůdkou v podobě krémového horkého černého dhalu, jejž si nejlépe vychutnáte s čerstvou plackou nán právě vytaženou z pece.

Papírově tenké palačinky z fermentované rýže a kokosového mléka jsou na Srí Lance běžné. V Londýně je podává podnik Hoppers a jedí se – jak jinak – k různým curry. Jejich varuval, tedy morkovou kost v masala kokosové omáčce, olížete dosucha a z černého vepřového kari se vám podlomí kolena.

Všehochuť

Skvělým podnikem specializovaným na baskickou kuchyni je Sabor. Překvapí v mnohém: ručně malovanými modrými dlaždičkami, otevřenou kuchyní i chutěmi. Vychutnat si tu můžete dokřupava opražené mrňavé krevety s volským okem (camarones fritas), volskou oháňku, bramborovou tortillu i ceviche – pokrm z marinovaného rybího masa. Nutností je popíjet txakolibílé perlivé baskické víno.

V restauraci Smokestak mají černou pec, výmalbu i zástěry kuchařů. Zaměřují se na uzená a pečená jídla. Famózní je tu uzené hrudí, hovězí líčka slisovaná do kostek nebo pečený lilek s misem.

V tchajwanském podniku XU vás pro změnu udolají recepturou na nejlepší kuře vašeho života Shou Pa Chicken. Maso z prsa i stehna je bohatě zalité výpekem, ozdobené kopečkem „salátu“ z čerstvého zázvoru a jarní cibulky a strouhankou z opečené kuřecí kůže s citronovou kůrou. Pokud zvolíte jemné taro knedlíčky plněné tchajwanskou vepřovou klobáskou, budou se koupat ve světle zeleném oleji z bylinek.

Bez snídaně ani krok

Máte-li chuť na klasickou opulentní anglickou snídani (full breakfast), která se skládá z vajec, buřtíku, fazolí, opečené slaniny, grilovaných hub a plátku černého pudinku (obdoba našeho jelita), zamiřte do restaurace Wolseley na třídě Piccadilly. Pro rustikálnější verzi oplývající i morkovou kostí a řádkou topinek vás pošlu do restaurace Hawksmoor Guidhall.

Mou oblíbenou snídaňovou kavárnou je Milk ve čtvrti Balham. Odměnou za cestu mimo centrum jsou krajíce chleba chuťomalebně obložené rozmačkaným avokádem a jedlými květy. Spolu se skvělou kávou je to povedený začátek každého dne.

Podnikem, kam se vyplatí zajít na brunch, je Caravan disponující i vlastní pražírnou kávy. Co tu nesmíte vynechat? Tak třeba lilkové pyré s vajíčkem naměkko s naloženými citronky a klobáskou merguez nebo granolu se soleným kokosovým jogurtem a naloženými sultánkami.

Kdo neochutnal na snídani jídlo šakšuka, jako by nebyl v Londýně. Typická specialita z Blízkého východu je směs dušených rajčat s paprikami, cibulí, bylinkami a kořením podávaná se zapečeným vejcem. Zajít na ni můžete do izraelské restaurace The Good Egg, kde ji podávají s jogurtem ochuceným naloženými citronky.

Britská kuchyně

Pokud vám někdo tvrdí, že britská kuchyně je nudná, či dokonce odporná, zřejmě tu naposledy jedl před sto lety. Dobře připravená britská kuchyně je velmi zajímavá. Britové milují tradice a potrpí si na ně i u jídel. Smažená obalená ryba se silnými hranolky (fish and chips) se podává zakapaná sladovým octem a s rozvařeným hráškem hlavně v pátek. Jednu z povedených verzí, kde místo octa servírují citron a hrášek je čerstvý a svěží, jsem si dala ve stařičké krčmě The Dove na břehu Temže.

Koláče s králičím masem, jehněčí ledvinky v ďábelské omáčce nebo welsh rarebit, což je směs čedaru s pivem, kajenským pepřem a worcesterovou omáčkou zapečená na toastu, si můžete dát v podniku St. John na ulici St. John. Půl roku jsem tu klukům v kuchyni koukala pod ruce a občas jim i pomohla, takže vím, o čem mluvím.

V neděli je třeba vyrazit na oběd v podobě pečínky, která může být nejen hovězí, ale i vepřová či kuřecí. Podává se tradičně s vařenou zeleninou (mrkev, pastiňák a kapusta) a chuťově neutrální přílohou zvanou yorkshirský pudink. K pečínce nechybí strouhaný křen či hořčice a skvěle je dělají v podnicích Hawksmoor, Marksman či Harwood Arms. Posledně jmenovaný podnik se specializuje na zvěřinu a výtečné jsou tu Scotch eggs, tedy vejce na měkko smažená v obalu z mleté zvěřiny obalená v křupavé strouhance.

Na tradiční koláče plněné masem se specializuje Holborn Dining Room. Díky těstu a různým ručně vykrajovaným ozdobám, s nimiž si tu kuchaři dost vyhrají, jsou to mistrné kousky. Pokud spěcháte, chňapněte alespoň do ruky koláč z jejich pouličního okénka (Pie Hole).

Čím to všechno zapít?

Na výběr máte z místních svrchně kvašených piv, kterým se říká ale. Trochu před nimi varuju, protože Čechům, rozmazleným plzní ze sedmého schodu, připadají teplá a zvětralá. Naopak vřele doporučuju různé piva IPA či karamelově hořké stouty, jejichž zástupcem je například guinness. Asi nejkrásnější stará tradiční pivnice s gravírovanými skly se jmenuje Princess Louise, ale pokud vám jde víc o pivo než interiér, doporučím železniční podloubí a podnik Mother Kelly’s. Jejich limitovaná triple IPA pivovaru Magic Rock zvaná Un-Human CannonBall mi vyrazila dech. Svou citrusovou chutí, sytě oranžovou barvou i krásnou hořkostí.

V Londýně je spousta mikropivovarů a jedním z nich je Anspach and Hopday, sídlící v těsné blízkosti trhu Maltby. Vyžívají se i v experimentálních chutích, takže v zimě a na jaře tu ochutnáte například stout s mořskou solí a chilli. V těsné blízkosti sídlí i výčep specializovaný na cidery Hawkes Cidery & Taproom. K ochutnání je tu toho spousta, a ještě větší výběr mají zalahvovaný v lednicích.

A pak jsou tu samozřejmě koktejly, neboť těm je Londýn zaslíbený. Okusit byste měli některý z londýnských ginů, osobně dávám přednost pionýrské značce Sipsmith. Bar zvaný Gintonica je zasvěcený více než sto druhům ginu, který tu servírují v baňatých sklenkách. Okusit tu můžete gin & tonic s uzeným kardamomem, pepřem a bazalkou. Vřele doporučuju vyzkoušet i čistý gin destilovaný s mořskou solí s názvem The Distillery King Theodore of Corsica Gin, jejž si sami pálí.

Zajímavý je i koktejl Espresso martini, což je vodka s kávovým sirupem či klasickým espresem a díky hladině cukru jím můžete zodpovědně nahradit i dezert.


Dobrévědět

  • Ne všechny podniky berou rezervace a připravit se musíte na to, že čekání může být i delší než hodinu. Z vlastní zkušenosti můžu říct: stojí to za to!
  • Fenoménem Londýna je, že když je něco dobré, znásobí se to. Podniky tu často mají další sestry.
  • Spropitné je v řadě restaurací již připočteno k ceně. Označováno bývá jako service charge a činí 12,5 %.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: