Božská vůně ze Šrí Lanky

Božská vůně ze Šrí Lanky Zdroj: Profimedia.cz

Božská vůně ze Šrí Lanky
Božská vůně ze Šrí Lanky
3
Fotogalerie

Santalový olej: Božská vůně ze Šrí Lanky

Od nepaměti přináší přízeň bohů, léčí nemoci a navrací ztracenou harmonii. Není divu, že po dřevu santalu bílého touží celý svět.

Vzhledem k velmi nízké klíčivosti semen a pomalému růstu ale poptávka vysoce převyšuje nabídku. Z tohoto důvodu šplhá cena santalového dřeva až k tisíci eurům za jeden kilogram. Proto na ostrově v Indickém oceánu bují nezákonné kácení.

„I když veškerá těžba spadá pod striktní ochranu státních úřadů, pašerácké skupiny stromy nemilosrdně kácejí. Prodávají pak svůj lup na černém trhu za nižší hodnotu, což je výhodné pro překupníky. Navíc rychlé tempo likvidace způsobuje rapidní pokles stálezelených listnáčů,“ upozorňuje na varující situaci doktor Subasinghe, zabývající se ochranou santalů již několik let.

Novou šancí pro Šrí Lanku jsou zalesňovací projekty zahraničních firem, které potřebují santalový éterický olej pro výrobu svých organických produktů. Na příkrých svazích v nadmořské výšce 1500 m n. m. tak vznikají další místa pro výsadbu sotva metr vysokých sazenic. Tyto snahy spojují jak záchranu santalů na „zářivém ostrově“, tak pracovní příležitosti pro místní vesničany.

Navíc se v poslední době preferuje výsadba smíšených kultur, kdy santalové školky často rostou ve společnosti zeleniny, ovocných stromů, skořicovníků i čajovníků. Aby nedošlo ke krádežím cenných kmenů, plantáže chrání ploty i pravidelné kontroly.

Utajená destilace

Když růst probíhá dobře, za dvacet let je mohutné, tvrdé dřevo připravené k těžbě. Ta podléhá přísným, zákonným nařízením. Z vnitrozemí se stromy nejprve převezou do destilačního závodu v blízkosti největšího města ostrova Kolomba. A stejně jako u sklizně i tady panují velká bezpečnostní opatření. Budovy jsou nenápadné, bez jakéhokoli označení, aby nikdo nevěděl, kde vzácný olej vzniká. Sotva však vstoupíte do první z nich, práskne vás do uší ohlušující rámus.

Stroje rozlamují na kousky jádrové dřevo (nacházející se ve středu kmene), dokud z něj nevzniknou hrubé piliny. Teprve poté putuje rostlinný materiál do destilačního přístroje, kde během dvou až tří dnů vznikne ze sto kilogramů dřeva jeden litr hustého éterického oleje. Ještě než každou lahvičku s bledě žlutou tekutinou zaplombují pověření zaměstnanci, máte příležitost k oleji přičichnout. Sotva nasajete první molekuly sametově balzámové vůně, hned pochopíte, proč je střežený jako největší poklad světa.


Éterický olej ze santalu

  • Patří mezi významné léčivé prostředky jak v indické medicíně – ájurvédě, tak i v klinické aromaterapii.
  • Má blahodárné účinky zejména na nervový systém, funguje i jako sexuální tonikum.
  • Využívá se v parfumérském průmyslu, jeho vůni mají v oblibě zejména muži.

Tento článek byl uveřejněn v časopise Lidé a Země, vydání 5/2015.