Šalomounovy ostrovy

Šalomounovy ostrovy Zdroj: Solomon Island Victorian Association

Skořápkové peníze? Na Šalamounových ostrovech se dodnes používají jako věno nebo k platbě za půdu

Skořápkové peníze vyráběné z mušlí a lastur jsou tradiční měnou, která se na Šalamounových ostrovech používala před zavedením klasických bankovek. V některých provinciích tohoto tichomořského ostrovního státu však hraje domorodé platidlo stále důležitou roli, a to především při různých ceremoniálech.

Samotné peníze mají podobu šňůr, na nichž jsou navlečené pečlivě vyřezávané mušlové kroužky. Vytvářejí tak řetěz zvaný tafuliae. Každý tafuliae se skládá z deseti dvoumetrových šňůr barevných mušlí, je však možné oddělit kus šňůry úměrný částce, která má být zaplacena. Různě dlouhé šňůrky mají různou hodnotu a jedna tafuliae může mít hodnotu od 100 do 500 dolarů, tedy od 2500 do 12 500 korun.

Při výrobě tafuliae se tisíce drobných kousků rozlámaných mušlí vyhladí třením mezi dvěma rýhovanými kameny do stejnoměrných kotoučů. Každý kotouč se pak vyleští brusným kamenem a černým pískem. Poté se zahřeje na malé plotně a následně se ochladí ve vodě. Teplo totiž zvýrazní barvu mušle, ale je třeba dávat pozor, aby se nepřehřála, jinak zmatní a ztratí hodnotu. Následně se uprostřed mušle vyvrtá otvor, aby se jednotlivé kousky mohly navléct buď na šlahoun vinné révy, nebo na provázek. Tradičně k vyvrtání otvorů sloužil kus křemene odlupovaného z říčního dna, ale dnes se místo toho často používají malé ocelové ruční vrtáky. Celý proces je i pro zručného řemeslníka časově velmi náročný a kvalita zpracování je pro hodnotu rozhodující. Nakonec se z hotových kousků sestavují nejen šňůry mušlových peněz, ale i ozdobné čelenky nebo obřadní kostýmy.

Velmi důležitá je také barva skořápky. Nejcennější jsou růžové mušle, následují oranžové, hnědé, bílé a černé. Jednou z nejvíce ceněných mušlí, které se používají k výrobě peněz, je růžová ústřice ostnitá. Používají se také perleťové mušle a v některých provinciích najdete velké kusy ve tvaru disku zvané bakiha. Ty nejkrásnější lastury se prý nacházejí na ostrově Laulasi, který je „ražbou“ peněz proslulý nejvíc.

Tafuliae se však neskládají pouze z mušlí. Někteří obyvatelé Šalamounových ostrovů na provázek navlékají delfíní zuby nebo červené peří. Avšak zatímco se peníze z červených per z ostrovů Santa Cruz ležících ve východní části země používají stále méně, protože pták medojed, jehož peří k výrobě sloužilo, pomalu vymírá, delfíní zuby a mušle se stále těší velké oblibě. Skořápkové peníze se dosud používají v provinciích Malaita, Makira a Guadalcanal a rodiny mají často doma schovanou pokladničku s touto měnou.

Ženich musí za nevěstu zaplatit

Po celé generace se šňůry mušlí používaly k obchodování a urovnávání sporů dávno před zavedením hotovosti. Tradičně se mušlemi platilo například za věno pro nevěstu, půdu, prasata a kánoe nebo jako odškodnění za urážku či zranění. Než si muž mohl vzít ženu, musel rodině nevěsty odevzdat asi 50 šňůr a často se kvůli tomu dlouhodobě zadlužil. Když na ostrovy poprvé přišli misionáři, byli touto situací znepokojeni a snažili se prosadit limit pouhých pěti řetězů na manželku. Tafuliae se zkrátka používají jako znamení, že žena opouští svou rodinu, aby se usadila u manžela.

V některých částech ostrovů slouží skořápkové peníze i ke směně za potraviny. Jsou také nedílnou součástí kultury a historie ostrovů a cení se jak pro jejich spojení s tradičním způsobem života, tak pro peněžní hodnotu.