Vášeň napříč kastami

Vášeň napříč kastami Zdroj: Jan Cága

Vášeň napříč kastami
Vášeň napříč kastami
Vášeň napříč kastami
Vášeň napříč kastami
Vášeň napříč kastami
6
Fotogalerie

Fotoreportáž Jana Cágy: Vášeň napříč kastami

Suchá pláň Maidan v centru indické Kalkaty pozdě odpoledne pomalu ožívá. Zatímco během noci je eldorádem žebráků a v horkém poledni se zde pasou stáda koz, s příchodem večerního ochlazení sem začínají proudit stovky sportuchtivých zájemců. Čtyřsethektarový park se siluetou královského paláce Victoria Memorial v pozadí se každodenně stává dějištěm několika desítek amatérských kriketových zápasů.

Většina planety vnímá kriket jako exotický a poněkud bizarní přežitek britské koloniální éry. V Indii má však kriket stejně významnou a mnohdy ještě významnější pozici než fotbal v Evropě nebo americký fotbal v USA. Jeho nevídanou popularitu potvrzuje také fakt, že se stal oficiálním indickým národním sportem číslo jedna.

Kriket vznikl ve staré Anglii a odsud se rozšířil do všech bývalých britských kolonií. I proto současná mapa kriketových velmocí odpovídá mapě britského Společenství. Zatímco ale v Anglii zájem o tento sport neustále klesá, v Indii nebo Pákistánu je situace naprosto opačná a kouzlu této hry propadá stále více mladých nadšenců.

Jde o pálkovou hru pro dva týmy o 11 hráčích, v níž hrají hlavní roli odpaly, přeběhy a směny. Nezaujatému pozorovateli mohou zápasy, trvající mnohdy i několik dnů, připadat složitostí pravidel na hraně pochopitelnosti. Z laicky zjednodušeného pohledu si nejvíce zahrají pálkař a nadhazovač, zatímco ostatní spoluhráči si pouze občas hodí míčkem.

Klukovské sny na hřišti

Indická Premier League je v současnosti nejrychleji rostoucí sportovní soutěží planety. Poprvé se hrála teprve v roce 2008, ale už dnes je zcela zřejmý její obrovský sportovní i komerční potenciál. Ze všech známých světových soutěží jsou zde totiž hned po americké NBA druhé nejvyšší průměrné platy. Potvrzuje to i fakt, že v lize hrají zahraniční hvězdy z Anglie a Austrálie.

Masovou oblíbenost se snaží využít také televize a živé internetové vysílání. Deset z deseti nejsledovanějších sportovních přenosů v Indii jsou totiž právě kriketové zápasy. O diváckou podporu na samotných stadionech také není nouze. Zatímco průměrná návštěvnost všech ligových zápasů se pohybuje zhruba okolo 60 tisíc, rozhodující zápasy se můžou pochlubit návštěvností přesahující neskutečných sto tisíc diváků.

Kriket se dnes v Indii hraje napříč všemi společenskými kastami a takřka všude, kde je k dispozici alespoň kousek volného prostranství – na parkovišti, v parku, na plácku mezi hindskými svatyněmi nebo v zoo mezi klecemi. Jde takřka o všelidovou zábavu. A každý z těch malých kluků v koutku duše sní o tom, že bude jednou hrát nejvyšší soutěž světa a stane se uznávaným kriketovým bohem.

Tento článek byl uveřejněn v časopise Lidé a Země, vydání 7/2013.