Polární záře nad Stockholmem

Polární záře nad Stockholmem Zdroj: Jarda Zaoral

Ostrov Gotland
Ostrov Gotland
Jarda Zaoral
4
Fotogalerie

Švédsko očima Čecha: Když chce Švéd jít do hospody, nejdříve nahlédne do svého kalendáře

Původně se sem vydal jen na dvouleté studium a teď už Jarda Zaoral žije na severu devět let. Miluje zimu, sníh i všechny zimní sporty a toužil vidět polární záři. Volba tak padla na město Umea.

Čím se ve Švédsku zabýváte?

Nejdřív jsem pracoval v oboru, který jsem vystudoval, a sice v mezinárodním obchodě. Pracoval jsem na české ambasádě ve Stockholmu pro agenturu CzechTrade na podporu exportu, ale můj koníček – fotografování – byl natolik silný, že jsem se rozhodl opustit vyhřátou kancelář a pustil se do focení na volné noze. Začátky byly těžké, ale dnes si změnu nemůžu vynachválit. Dělám, co mě baví, a ještě mě za to platí. Fotím svatby, pro realitky a cestuju po horách, o kterých vydávám knihy. To by mě před vycestováním do Švédska ani nenapadlo.

Jak se liší mentalita místních od té naší?

Uvedu jednu věc, kterou mám na Švédech rád, a jednu vlastnost, která mi u Švédů chybí. Oceňuji, že Švédové jsou slušní, pořádní a neuvěřitelně profesionální. Pracoval jsem se stovkami klientů a nenarazil jsem na jediného nepříjemného Švéda. Trochu mi ale vadí, že Švédové nejsou moc spontánní. Aby člověk mohl jít s kamarádem Švédem po práci na drink nebo kafe, musí počítat s tím, že Švéd nejdříve nahlédne do svého kalendáře, aby vám pak řekl: „Za čtrnáct dní ve středu večer by se mi to hodilo.“ Česká spontánnost mi zde chybí. Chvilka na pivo v hospodě se v Česku vždycky najde. Naštěstí cestuji do Česka několikrát do roka, a tak si tu českou spontánnost vždy vynahradím s kamarády v Praze a v Olomouci.

Čím se liší životní styl Švédů od našeho?

Taková klasika, kterou by vám řekl každý Čech žijící ve Švédsku, je, že Češi chodí na pivo, Švédové na kávu. Švédské slovo fika znamená přestávka na kávu a něco sladkého, a pokud se pohybujete mezi Švédy, fika vás čeká i několikrát za den, a to i v práci. Co jinak dále oceňuji na Švédsku, je balanc mezi prací a volným časem. Švédové tohle striktně oddělují a kladou velký důraz na svůj volný čas a rodinu. K tomu u Švédů pozoruji zdravější životní styl. Určitě se zde víc sportuje.

Co vás nejvíc překvapilo, ať už příjemně, nebo nepříjemně?

Překvapilo mě, jaké je Švédsko placka. Když člověk bydlí ve Stockholmu, nejbližší hory jsou šest hodin cesty autem. Hory mi ve Stockholmu chybějí, ale dá se to vyřešit. Buď prostě poletíte, anebo pojedete mým oblíbeným nočním vlakem na sever do Abiska nebo do norského Narviku a tam jste hned v jedněch z nejkrásnějších hor Evropy. Dále bych uvedl úroveň univerzit a možnosti studia. Přijde mi, že na VŠE jsem se za tři roky naučil jen teorii, která mi do života moc nepřinesla. Naopak moje švédská univerzita byla mnohem praktičtější. Nabídla několik možností praxe. Pracoval jsem například na business plánu pro místní zoo a pomáhal start-upu na inovaci v té době největší – dronech. Parádní zkušenost. Když jsem se vydal na svou fotografickou dráhu, ocenil jsem také možnost na univerzitách studovat jednotlivé kurzy. Člověk nemusí studovat celý program. Po 7,5 kreditu jsem absolvoval například kurzy Photoshop, Kreativní fotografování, Střih nebo Videoreportér. Vše navíc bylo on-line, tak jsem mohl pohodlně studovat z domova.

Chybí vám něco z domoviny?

Kromě už zmíněné spontánnosti samozřejmě také rodina, čeští kamarádi, určitě i česká kuchyně. Do Česka se pokaždé těším na smažený sýr, svíčkovou, tatarák a další dobroty. Když naopak cestuji do Švédska, v mém zavazadle nikdy nechybí tatarka, knedle, hermelíny, křupky, med a čaje. Překvapilo by vás, jak omezené množství čajů Švédsko nabízí.

Co naopak vnímáte jako lepší než u nás?

Když zůstanu u toho jídla, tak určitě musím zmínit ryby a krevety. Ty jsou tu výborné. Lososa si dáváme doma se snoubenkou velmi často k večeři a krevetové obložené chlebíčky si kupuji jako rychlovku, když chci něco dobrého na zub do vlaku. Ještě zmíním asi nejlepší marmeládu, kterou jsem kdy měl – z ostružníku moruška (švédsky hjorton, anglicky cloudberry). Je to rostlina podobná borůvce, která má plody v oranžové barvě a roste jen na severu v nedotčené přírodě. Ne nadarmo se jí přezdívá zlato severu.

Vědí místní o Česku? Jak reagují, když se zmíníte, odkud pocházíte?

Většina Švédů zná české pivo, auta Škoda a ví, že jsme dobří v hokeji. To je taková klasika, co slyším nejčastěji. Překvapilo mě, že snad polovina Švédů, co jsem potkal, Česko dokonce navštívila. Bohužel to bývá většinou jen Praha, a tak lákám na naše další města, hrady, zámky a další přírodní krásy.

Jaké jsou cestovatelské zvyklosti místních? Ať už do zahraničí, nebo v rámci vlastní země.

Švédové jsou, co se týče cestování, velcí patrioti, a to zejména v létě. Dovolenou tráví velmi často ve Švédsku. Nejpopulárnější je volno strávit někde u vody, ať už u některého z jezer, u moře, nebo na nějakém ostrově. Mají z čeho vybírat. Věděli jste, že Švédsko má nejvíce ostrovů na světě? Další možností je vyrazit do některého z národních parků nebo do hor. Když přijde pochmurný a temný podzim, vydávají se Švédové naopak za teplem na jih. Nejnavštěvovanějším letoviskem je Španělsko a hned v závěsu jsou středoevropské země. Před pandemií bylo velmi populární také exotické Thajsko.

Jakých pět míst byste ukázal svému nejlepšímu kamarádovi z Česka, který ve Švédsku ještě nebyl?

Stockholm a stockholmské souostroví – Stockholm není jen město příjemné pro život, ale rozhodně i zajímavé pro turisty. Podle mě patří mezi nejkrásnější města Evropy. Leží na čtrnácti ostrovech, a také proto je přezdíváno Benátky severu. Nejradši beru kamarády na nejkrásnější stockholmské vyhlídky (Monteliusvägen, Skinnarviksberget, Hammarbybacken), kde kromě krásných výhledů na celé město můžete i grilovat. Nesmí chybět prohlídka Gamla Stan (starého města), Vasova muzea s válečnou lodí ze sedmnáctého století a výlet do stockholmského souostroví, které čítá neuvěřitelných 24 000 ostrovů.

Kungsleden a hora Kebnekaise – Na severu Švédska se nachází jedna z nejznámějších evropských turistických tras, Kungsleden. Její celková délka je 440 km, ale nemusíte ji absolvovat celou. Můžete se také vydat na jednu z jejích částí. Určitě nejzajímavější je putovat z osady Abisko do vesnice Nikkaluokta a po cestě se stavit na nejvyšší horu Kebnekaise. Bude vás čekat vše zajímavé, co severská drsná krajina nabízí – ostré štíty, hluboká údolí, průzračné řeky a jezera a také ledovce. Jen doporučuji vyhnout se létu, jinak kromě těchto krás potkáte také mračna komárů. Nejlepší doba na návštěvu je začátek září, kdy komáři už nejsou a vrací se tma, takže máte šanci spatřit polární záři.

Ostrov Gotland – Pro letní dovolenou doporučuji největší ostrov nejen ve Švédsku, ale v celém Baltském moři. Kromě toho, že v létě nabízí nejvíc slunečního svitu ve Švédsku a příjemnou teplotu moře, najdete na Gotlandu také tzv. raukary, což jsou unikátní skalní útvary formované erozí vln.

Národní park Sarek – Doufám, že nějaký kamarád brzy přijede, protože Sarek je poslední destinace, která mi chybí na mém švédském bucket listu. Podle fotek působí jako nejkrásnější národní park Švédska. Jen si vygooglete fotky vyhlídky Skierfe a pochopíte proč.

Národní park Skuleskogen – první národní park, který jsem ve Švédsku navštívil, leží v oblasti tzv. Höga Kusten, což je zajímavá oblast, kde od poslední doby ledové pomalu probíhá tzv. postglaciální vzestup. Země zde byla stlačená obrovskou vahou ledu a od poslední doby ledové zde vyrostly krásné hory až 300 metrů vysoké.

Vaše nejoblíbenější místo nebo zážitek?

Omlouvám se, ale tady nejde vybrat jen jednu věc. Dá se ale shrnout tím slovem, které všechny zážitky spojuje – zima. Nejvíc mě dostalo saunování se skokem do zamrzlého jezera, bruslení na nekonečném moři, účast na Vasově běhu a focení polární záře.

A oblíbené místní jídlo?

Kromě už zmíněných mořských plodů musím zmínit také jednu nezdravost. Když mám velký hlad, dám si vikinskou loď, což je pizza ve tvaru lodě. Uvnitř vás čeká sýr, kebab, cibule, salát a česneková omáčka.

Kterých pět výrazů byste použil pro Švédsko a jeho obyvatele?

Polární záře, fika, život v přírodě, léto u jezera, zima na bruslích a běžkách.