Peter Habeler

Peter Habeler Zdroj: Ladislav Němec / MAFRA / Profimedia

Peter Habeler
Peter Habeler
Mount Everest - ilustrační snímek.
3
Fotogalerie

Horolezec Peter Habeler: Na Everest bez kyslíku? Žádný problém!

Na první třítisícovku se vypravil v deseti letech. To už měl vrcholy Zillertalských Alp docela dobře prozkoumané, ale pořád mu ještě chyběl ten nejvýznamnější – Olperer, hlavní vrchol Tuxského hřebene. Drobný desetiletý kluk a obr vysoký 3467 metrů. Ne, „nepřemohl ho“ ani „nepokořil“ – spíš se spřátelili a tenhle druh vztahu k horám nejspíš dokázal jednoho z nejlepších horolezců světa udržet naživu v bezvadné kondici až do letošní pětasedmdesátky.

„Ten výstup byl pro mě klíčovým zážitkem,“ podotýká k tomu Peter Habeler, „právě Olperer ve mně rozdmýchal tu obrovskou horolezeckou vášeň.“

V roce 1969 Habeler slezl peruánskou Yerupajá Grande (6635 m), šlo o prvovýstup východní stěnou. O pět let později následovala severní stěna Matterhornu za čtyři hodiny a ve stejném roce rekordní výstup severní stěnou Eigeru v rekordním čase deseti hodin. Peter Habeler hromadil úspěchy s lehkostí muže, který v horách vyrostl a ví, jak se v nich chovat.

„Samozřejmě že cílem je vrchol, ale kdykoli se zhoršily podmínky a výstup až nahoru byl příliš riskantní, nedělalo mi problém vrátit se s vědomím, že horu tam najdu i zítra.“

Habeler a Messner

V té době už bylo jasné, že nastoupila nová elita horolezců: Peter Habeler a Reinhold Messner. Když jim kdosi v baru navrhl, že by to na Everest mohli zkusit bez kyslíku, bez váhání kývli. V té době už měli oba za sebou spoustu výstupů alpským stylem – nalehko, bez nosičů, elegantně a rychle.

Rychlost byla ostatně pro Habelera a Messnera vždycky typická: „Byla to naše specialita. Velehory jsou poměrně nehostinné místo a počasí se náhle mění, takže rychlý výstup je často bezpečnější. V rychlosti můžete samozřejmě dělat i chyby, ale obecně řečeno – čím méně času strávíte pod vrcholem, tím víc jste v bezpečí.“

Takhle vypadal i jejich legendární výstup na Everest v roce 1978. Mnoho pochybovačů tehdy nevěřilo, že je to možné, ale Habeler a Messner tehdy dokázali, že vzduch na Everestu můžete dýchat – a zdraví se vrátit zpátky do údolí.


Vysoká fakta

  • Peter Habeler se narodil 22. 7. 1942 v zillertalském Mayrhofenu a od roku 1993 tam provozuje alpinistickou a lyžařskou školu.
  • Vystoupil mj. na Nangáparvat, Čho Oju a Káčaňdžungu.
  • S Reinholdem Messnerem se poprvé navázal na jedno lano v roce 1966 a brzy se z nich díky jejich výkonům stal horolezecký „dream team“ 60. a 70. let.
  • Rakouská spolková vláda v roce 1999 udělila Petru Habelerovi na základě jeho mimořádných výkonů titul profesora.