Javoříčské jeskyně

Javoříčské jeskyně Zdroj: Profimedia.cz

V severní části Moravského krasu najdete nejnavštěvovanější jeskynní systém u nás, tedy Punkevní jeskyně. Protéká tudy říčka Punkva, a jde o jedinou naši jeskyni, kde si lze užít plavbu na lodičkách. Nejprve vás bude čekat suchá část prohlídky, která končí na dně propasti Macocha a pak se nastupuje do lodí. Vzhledem k tomu, že je návštěva Punkevních jeskyní velmi oblíbenou turistickou atrakcí, doporučujeme včasnou rezervaci předem.
Nedaleko Litovle lze navštívit Mladečské jeskyně. Významné archeologické výzkumy tady prováděl v 19. století kurátor sbírky vídeňského přírodovědného muzea. Bylo tu nalezeno pohřebiště člověka kromaňonského a šlo o nejsevernější sídliště moderních lidí rodu Homo sapiens sapiens v Evropě. V tzv. Dómu mrtvých si je dnes možné prohlédnout výpravnou expozici o Kromaňoncích.
Krásná krápníková výzdoba v systému dómů, chodeb a propastí je chloubou Sloupsko-Šošůvských jeskyní, které leží v severní části Moravského krasu. Zároveň tu turisté mohou obdivovat kosti jeskynních zvířat – lvů, medvědů, hyen a v jeskyni Kůlna také pozůstatky člověka neandrtálského staré asi 120 tisíc let. Jezdí se sem navíc i za hudbou, v Eliščině jeskyni, která je známá skvělou akustikou, se pravidelně konají koncerty vážné hudby.
Další zajímavou jeskyní Moravského krasu je Býčí skála, která byla využívána už od paleolitu. S vykopávkami tady začal Jindřich Wankel v roce 1867, byly tu objeveny pozůstatky paleolitického sídliště, zajímavým nálezem z té doby je mj. soška bronzového býčka. První zmínka o jeskyni pochází z roku 1663, v roce 1804 se sem podívali František I. a Marie Terezie a pravidelně tuto jeskyni navštěvoval majitel zdejšího panství Jan I. z Lichtenštejna. V roce 2015 se tady točila pohádka Korunní princ.
Nejbohatší krápníkovou výzdobou se mohou pyšnit Javoříčské jeskyně v Olomouckém kraji. Zároveň se tu lze setkat i s jeskynní faunou. Jde o největší zimoviště netopýra vrápence malého u nás. Jeskynní systém je dlouhý 4 kilometry a jeho podstatná část byla objevena už v roce 1938.
10
Fotogalerie

Zchlaďte se v podzemí: 10 českých a moravských jeskyň, které stojí za to navštívit

Zvlášť v horkých dnech je výlet do jeskyň dobrým nápadem. Tak třeba ve známých Punkevních jeskyních je stálá teplota 7 až 8 °C a navíc se při jejich prohlídce svezete na lodičce. Jakou lepší letní zábavu si přát?

Ač v České republice nezabírá krasové území příliš velkou plochu, jeskyní je u nás víc než dva tisíce a většina z nich (přes tisíc) se nachází v Moravském krasu severně od Brna. Těch, do kterých se však můžete podívat, je jen něco přes dvacet.

Některé z nich lze navštívit pouze s průvodcem, jiné jsou dokonce volně přístupné, například jeskyní Kostelík v údolí Křtinského potoka vás provede modrá turistická značka.

V naší fotogalerii si pak můžete prohlédnout třeba jeskyni, v níž se skrýval člověk kromaňonský, nebo takovou, do níž se podívali první zvědaví turisté už v roce 1868 a odhalíme pro vás i další zajímavosti českého a moravského podzemí.