Muzeum sexuálních pomůcek a hraček

Muzeum sexuálních pomůcek a hraček Zdroj: Profimedia.cz

Muzeum zvěrokleštičů
Cvokařské muzeum
Muzeum samorostů
Muzeum sexuálních pomůcek a hraček
Muzeum olomouckých tvarůžků
10
Fotogalerie

Sex, syrečky a Svěráci aneb Neobvyklá muzea v Česku

V Česku funguje přes čtyři sta muzeí – od nejmenšího, s vahami v Křenově o čtyřech metrech čtverečních až po honosné národní. A zdaleka nemusí jít o nezáživné výpravy do historie. V Máslovicích lákají návštěvníky na máslo, v Cholíně na ořezávátka, v Příbrami na lišaje. V komentované fotogalerii se s námi vydejte do desítky neobvyklých expozic napříč naší vlastí.

1) Muzeum sexuálních pomůcek a hraček

Pusťme se do toho bez zábran. Není se za co stydět, vždyť máme v Praze světový unikát! Sex Machines Museum vás na třech patrech historické budovy provede sbírkou erotických předmětů, ať už to jsou jednoduché mechanické hračky pro dospělé nebo moderní přístroje. V replice starého kina můžete zhlédnout černobílé erotické filmy ze začátku 20. století.

2) Muzeum zvěrokleštičů

Komenský by se možná divil, čím se v dnešní době snaží zaujmout jeho údajně rodná obec Komňa. Ještě začátkem 20. století v ní pracovaly na dvě stovky žádaných řemeslníků, kteří lehce drastickým zákrokem pomáhali sedlákům zklidnit jejich hospodářská zvířata. V původním domku jednoho z nich se o životě zvěrokleštičů dozvíte všechno podstatné.

3) Cvokařské muzeum

Pokud vás napadla souvislost s předchozím tipem, ta sice existuje, ale nejde o přehlídku lidí, kterým se z pohledu na kastraci psychicky přitížilo. V soukromé chalupě ve Starém Rožmitále si můžete prohlédnout produkty dalšího zaniklého řemesla: cvočky, kramle nebo šerky na okování vojenských bagančat. Zavítat tu můžete i do ukázkové cvokařské dílny.

4) Muzeum samorostů

Na okraji malebných Slavonic, do kterých byste tak či tak měli aspoň jednou v životě zavítat, dává ve své hájovně bývalý lesní technik na odiv přes šest set opracovaných kusů dřeva, například včetně vázy z Pelíšků. Obdivovat je můžete na zahradě, v garáží nebo ve stodole. A když budete hodní, pan Tůma vás pozve i domů a ukáže vám lovecký salónek s lustrem z čelistí ulovených kořistí.

5) Muzeum Zdeňka a Jana Svěrákových

Chtělo by se říct, že na samotě u lesa zůstaneme i v zámku Čechy pod Kosířem. Tamní expozice se ale věnuje filmům, jejichž scénář napsal Zdeněk Svěrák pro svého syna. Připomínají je kulisy, kostýmy i samotné scénáře. K vidění je také psací stroj, na němž Cimrmanův duchovní otec napsal většinu slavných divadelních her. A jeden bonusový svěrákovský tip: jestli budete někdy v Humpolci, zaskočte do tamního HLINÍKária.

6) Muzeum olomouckých tvarůžků

Skoro co by syrečkem dohodil, je to ze zámku Čechy do Loštic, kde sídlí moderně pojaté muzeum moravské gastronomické speciality. Nemusíte si zacpávat nos, prodejna s aktuální nabídkou na vás čeká až poté, co se z exponátů dozvíte snad všechno o historii a výrobě unikátního sýru, jehož jedinečnou chuť a vůni způsobuje rozklad bílkoviny při zrání.

7) Retromuseum

Cheb je další město, kam by se mělo jezdit na školní výlety. Muzeum přímo na jednom z nejkrásnějších českých náměstí ale zřejmě ocení spíš ti, kteří už dávnou školou povinní nejsou. Díky autentickým exponátům, jako jsou například auta, nábytek, hračky či oděvy, tady totiž můžete zavzpomínat na to, jak se nám žilo mezi 60. a 80. lety minulého století.

8) Muzeum stavebnice Merkur

O stavebnici LEGO jsme si tehdy mohli nechat jenom zdát, a tak jsme vzali zavděk děravými kovovými destičkami převážně červené barvy. Šikovné ruce z nich dokázaly sestavit třeba Karlštejn nebo funkční ruské kolo! Obojí patří k mnoha exponátům, nad kterými snad budou žasnout i dnešní caparti. S nimi si můžete v Polici nad Metují zkusit z Merkuru něco sami sestavit.

9) Muzeum věžáků

Nebojte se, nepošlu vás na procházku po pražském Jižním Městě. Ta by si stěží vysloužila nadšené pětihvězdičkové recenze, kterými návštěvníci hodnotí kladenské muzeum, přibližující urbanismus padesátých let minulého století. A tenhle reálný věžák si projdete doslova od sklepa až po střechu včetně krytu civilní obrany nebo ukázkového bytu.

10) Muzeum komunikačních technologií

Vraťme se zpátky do Prahy, kde vzniklo asi nejnovější české muzeum, a to přímo v prostorech jednacích místností centrály firmy CETIN. V moderním interiéru inspirovaném tištěnými spoji se seznámíte s dějinami komunikačních technologií od potrubní pošty až po aktuální výdobytky. Středobodem expozice je plně funkční telefonní ústředna P51. Nadšenci určitě vědí, která bije.

Spoustu dalších tipů na neotřelé výlety nabízí náš speciál ČESKO KŘÍŽEM KRÁŽEM.