Pulčínské ledopády

Pulčínské ledopády Zdroj: Dalibor Glück, MAFRA, Profimedia

Pulčínské ledopády
Pulčínské ledopády
Pulčínské ledopády
Pulčínské ledopády
5
Fotogalerie

Tip na výlet: Do Javorníků za barevnými ledopády Pulčínských skal

Dnešní tip nás zavede do západní části CHKO Moravskoslezské Beskydy, konkrétně do Javorníků. Ve skalách nedaleko osady Pulčín, jež spadá k obci Francova Lhota, příroda v zimě vytváří unikátní ledové království. Na skalních převisech se tu mezi prosincem a březnem objevují oranžovo-hnědé ledové útvary, nabývající v maximu až čtyřmetrové výšky. Ke vzniku ledopádů jsou samozřejmě nutné teploty pod bodem mrazu, a tak nezbývá než doufat, že letošní zima bude jejich tvorbě nápomocná. Obyčejně bývají nejmohutnější na přelomu února a března.

Pro návštěvu Pulčínských ledopádů a skal se budete muset dopravit do Pulčína, nejvýše položené obce na Vsetínsku. Ideálně vlastním vozem, pro které je v západní části osady připraveno parkoviště. Do obce zajíždí autobus spojující Francovu Lhotu s Horní Lidčí, zvlášť o víkendech je ale pro plánování výletu v podstatě nepoužitelný. Nejbližší železniční zastávka se pak nachází v Lidečku, ležícím na trati spojující Vsetín s Valašskými Klobouky. Odtud je to k Pulčínským skalám zhruba pět kilometrů (částečně po silnici a částečně po modré turistické značce), což výlet lehce protáhne.

Nejatraktivnější ledové útvary se nachází uvnitř národní přírodní rezervace Pulčín – Hradisko, a to v oblasti nejpřísnější ochrany přírody mimo běžně přístupné trasy. V zimním období, a to konkrétně od začátku ledna do konce března, nicméně platí výjimka právě pro návštěvu ledopádů, přičemž cesta k nim bývá od roku 2012 obvykle dobře značena barevnými šipkami a cedulemi. Trasa začíná u pulčínského informačního centra.

Odtud se nejprve budete muset vydat po cyklostezce 6117 severovýchodním směrem, přičemž po necelých dvou kilometrech dojdete na kraj lesa k dřevěnému turistickému přístřešku Pod Hradiskem. Tam z cyklostezky odbočíte doleva a po dalších pěti stech metrech budete u cíle. Místu s ledopády místní říkají „kaňon Ancona“, podle dřívější stejnojmenné trampské osady. V mapách jej ale najdete spíš pod oficiálním názvem daného skalního útvaru, který nese jméno Propadlý hrad. Na výlet si určitě nezapomeňte vzít pořádnou obuv, neboť pohyb ve zledovatělém skalním terénu nemusí být vždy úplně bezproblémový.

Karamelový led s unikátní řasou

Na ledopádech vás určitě zaujme jejich barva. Spíš než led totiž připomínají karamel. Mají různé odstíny hnědé a oranžové barvy. Zatímco třeba u známých Brtnických ledopádů v Českém Švýcarsku můžou za jejich zbarvení různé sedimenty, které voda při oblevách zanáší z horních partií do ledových roklí, za zabarvení Pulčínských ledopádů může vzácná mikroskopická sněžná řasa, která v ledu žije. Vědci ji tu objevili až v roce 2008.

Když si do sytosti užijete Pulčínské ledopády, můžete se zastavit ještě u dalších zajímavostí v okolí. Severně od Pulčína leží zbytky skalního hradu Pulčín, přístupné kdykoli díky modré a červené turistické značce. Pro výstup nahoru na vyhlídku, kde kdysi skalní hrádek stával, využijete modře značenou cestu, která je z důvodu bezpečnosti návštěvníků vedena jako jednosměrná. Pro sestup dolů se pak vydáte po červené. Zajímavých skalních útvarů je ve zdejší rezervaci více (třeba skály Přední a Zadní kostel nebo jeskyně Hladomorna), leží ovšem zpravidla mimo značené cesty a přístup k nim tak není možný. Vystoupat však můžete přímo na vrchol kopce Hradisko.

Spoustu dalších tipů na neotřelé výlety nabízí náš speciál ČESKO KŘÍŽEM KRÁŽEM.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: