Mezi skálami v Tisé

Mezi skálami v Tisé Zdroj: A. Kubíček

Slunečná brána u Bynova
Malá Pravčická brána
Lávka na Stožeckém sedle
Pavlino údolí
5
Fotogalerie

Nová Hřebenovka odhalí skrytou tvář Českého Švýcarska

Oblastí skalních měst, stěn a solitérů provede návštěvníky nově značená hřebenová trasa v oblasti Českého Švýcarska. Od úpatí Krušných hor až do prvních kopců Lužických hor si milovníci aktivní turistiky můžou vybrat z několika etap plných pozoruhodných zákoutí a dech beroucích výhledů.

V souladu s přírodou

Sto kilometrů dlouhá trasa je rozplánovaná tak, aby vedla co nejméně v souběhu s automobilovým a cyklistickým provozem. Díky splnění tohoto a řady dalších kritérií se bude Hřebenovka ucházet o evropský certifikát Leading Quality Trails – Best of Europe. Doposud se jím pyšní pouze 22 tras v Evropě a jen jediná v Česku. Je jí Stezka údolím Lužnice. Tou druhou by tak měla být právě Hřebenovka Českým Švýcarskem,“ říká Jiří Homolka, předseda Klubu českých turistů, organizace, která proznačení trasy zajistila.

Z Tisé do Jedlové

Samotná Hřebenovka Českým Švýcarskem měří rovných 100 kilometrů a vede z Tisé do nádraží Jedlová. Ačkoliv její nejkratší úsek měří 11 kilometrů, turisté si mohou cestu rozplánovat, případně i využít hromadnou dopravu v obcích a městech, kudy cesta prochází, aniž použijí vlastní auto. „Takto koncipovaná zážitková trasa podporuje udržitelnou turistiku v regionu, zejména pak v měsících mimo hlavní sezonu,“ vysvětluje Jan Šmíd, ředitel obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko, která iniciovala vedení trasy a celý projekt organizačně zastřešila. Bohatá je také nabídka ubytovacích a stravovacích služeb, které pěší najdou po celé délce Hřebenovky.

Nová „Modrá“ hřebenovka

Územím Českého Švýcarska v minulosti vedla jedna z nejstarších a nejdelších pěších tras v Evropě, která proslula pod názvem Modrá hřebenovka. Počátkem 20. století ji začal značit Spolek pro nejsevernější Čechy. Postupně se prodlužovala na západ i na východ tak, že už za první republiky vedla z durynského Blankensteinu přes celé Krušné hory, České Švýcarsko, Jizerské hory, Krkonoše, Orlické hory, Praděd v Jeseníkách až do Krnova a měřila zhruba 800 kilometrů. V oblasti Českého Švýcarska byla proznačena tak, aby co nejkratší cestou spojila vytyčené body. Míjela tím ale řadu pozoruhodných přírodních a kulturních památek. A to je také jeden z důvodů, proč současná Hřebenovka Českým Švýcarskem nekopíruje přesně její trasu.

Šest etap pro všechny

Hřebenovka Českým Švýcarskem dává návštěvníkům na výběr. Zdatní sportovci ji v rychlém tempu zvládnou za tři až čtyři dny, jiní ji mohou absolvovat postupně, třeba během několika víkendů v roce, aby mohli obdivovat krásy Českého Švýcarska v různých ročních obdobích. V průběhu letošního roku připraví obecně prospěšná společnost České Švýcarsko podrobného průvodce s řadou praktických tipů a užitečných informací. Ty zájemci najdou rovněž na webu www.hrebenovka.com, který bude průběžně doplňován a aktualizován.