Za kyjem a výhledy na Čapský vrch

Za kyjem a výhledy na Čapský vrch Zdroj: Profimedia.cz

Tip na výlet: Za kyjem a výhledy na Čapský vrch

Máchův kraj, tedy Kokořínsko, skrývá mnoho zajímavých skalních útvarů a zřícenin. Tentokrát se vydáme na Čapský vrch, kde můžeme obdivovat zajímavý pískovcový monument ve tvaru palice a pozůstatky středověkého hradu.

Na výlet vyrážíme z obce Dubá, která leží asi 20 kilometrů od České Lípy. Vycházíme z Masarykova náměstí, kde si můžeme všimnout budovy historické radnice a také barokního sloupu Nejsvětější Trojice. Za návštěvu v Dubé stojí i unikátní soubor asi padesáti památkově chráněných skalních sklípků z 19. století, které v minulosti sloužily jako drobné hospodářské stavby k ukládání potravin.

My už se však vydáváme na zhruba sedmikilometrovou trasu směrem k Čapskému vrchu. Projdeme obcí směrem na západ a u kostela sv. Jana Nepomuckého se napojíme na modrou turistickou stezku, která nás zpočátku povede podél silnice. Po cestě si můžeme všimnout nenápadné nouzové přistávací dráhy pro letadla. Zhruba po dvou kilometrech silnici opustíme a odbočíme doleva k zalesněnému vrchu Dubová hora. Pokračujeme stále po modré a přes louku a vesničku Dolní Dubová Hora dorazíme do obce Pavličky. Před příchodem do vesnice si můžeme povšimnout křesťanských reliéfů Krista a Panny Marie vytesaných do skály. Obě vyobrazení jsou sice již značně poznamenaná zubem času, ale stále dostatečně patrná.

Nyní se nacházíme v Pavličkách, odkud se můžete vydat na Čapský vrch. Pokud cestujete autem, malé parkoviště u altánku u stezky je zdarma. Dostanete se sem i autobusem z Dubé, Tuhaně nebo Roudnice nad Labem. Nespěchejte, Pavličky jsou sice malá obec, ale rozhodně tu můžete obdivovat krásnou lidovou architekturu.

Od parkoviště se vydáváme po modré značce, která vede po asfaltové cestičce podél lesa Čapským dolem. Zhruba po kilometru dorazíme k rozcestí, od něhož se dáme opět doprava na lesní pěšinu. Kráčíme nyní hlubokým lesem a postupně stoupáme, až dorazíme na skalní plošinu Čapského vrchu, kde najdeme neobvyklý skalní útvar a také pozůstatky Čapského hradu.

Zakladatelem hradu Čap byl pravděpodobně na konci 14. století Jindřich Berka z Dubé. Po jeho smrti hrad zdědil jeho syn Václav. Václav Berka si však jako svůj domov vybral pravděpodobně nedaleký Zakšín, protože hrad Čap coby své sídlo nikde neuvádí. Část svého majetku i s hradem tak nejspíše prodal. Hrad tak během 15. a 16. století pravděpodobně spravoval nový majitel, než ho koncem 16. století koupil Jan z Vartemberka, který jej připojil k bezdězskému panství. Hrad byl však již od té doby opuštěn a postupně chátral.

V těsné blízkosti místa, kde hrad stál, najdete Čapskou palici. Za vznikem tohoto skalního útvaru ve tvaru kyje stojí železo obsažené v pískovcových skalách. Je asi šest metrů vysoký a dotváří tak zajímavou kulisu rozsáhlé pískovcové plošiny Čapského vrchu, který nabízí nádherný výhled na Máchův kraj. Až se dostatečně pokocháte, můžete ve výletu pokračovat dál. Například po zelené stezce směrem k Husí cestě a poté přes vesnickou památkovou rezervaci Lhota zpět do Dubé.

Video placeholde
Tipy na prosincové výlety • Videohub