Vodní nádrž Rozkoš

Vodní nádrž Rozkoš Zdroj: ČTK

Rezervace Peklo
Muzeum Boženy Němcové
Rudrův mlýn
Staré Bělidlo
5
Fotogalerie

Víkend mezi Rozkoší a Peklem

Zhruba pět kilometrů západně od východočeského Náchoda se na ploše tisíce hektarů rozkládá sedmá největší vodní nádrž u nás Rozkoš. Kromě vodních radovánek nabízí také okolí bohaté jak na přírodní poklady, tak na historicky významné objekty. Vypravíme se do nedalekých Ratibořic, odkud se vydáme po stopách románu Boženy Němcové do Babiččina údolí a na vlastní oči tak spatříme Staré bělidlo či Viktorčin splav. Druhou osou našeho víkendového výletu pak bude turistická stezka vedoucí z Nového Města nad Metují podél samotné Metuje do přírodní rezervace Peklo a v jejím středu ležící stejnojmenné osady.

Na Rozkoš se dostaneme autem, na kole anebo vlakovým spojením do přilehlé České Skalice, ve které zaujme například muzeum Boženy Němcové v bývalém Steidlerově hostinci, který sám stojí na troskách bývalé pevnosti. Ideální základnou pro naše hlavní výlety pak bude bohatě vybavený autokemp na východním okraji České Skalice při severním pobřeží nádrže, ke kterému přiléhá pro rekreaci určená oddělená část Rozkoše. Jedná se o ideální místo pro koupání, kde se díky brouzdališti vyřádí i malé děti.

Za Babičkou

Do Ratibořic jsou to z České Skalice dva kilometry proti proudu řeky Úpy. Zde nás přivítá místní zámek, původně jednopatrové barokní lovecké sídlo, které nechala na začátku 19. století přebudovat ve stylu klasicismu a empíru vévodkyně Kateřina Zaháňská, předobraz babiččiny „paní kněžny“. Ta zde a také v nově vybudovaném anglickém parku hostila takové osobnosti, jako byli rakouský kancléř Metternich či ruský car Alexander I. Zámek samotný je však v současné době z důvodu pandemie nejméně do konce června uzavřen.

Zámek značí vstup do samotného Babiččina údolí, které se kolem Úpy rozléhá na sever od Ratibořic. Půl kilometru od zámku narazíme na ostrovní výspě mezi dvěma rameny Úpy na Rudrův mlýn z roku 1773 s přilehlým empírovým mandlem. Stojí zde i socha Panny Marie a sousoší Babičky s dětmi. Ještě dále proti proudu pak dojdeme ke Starému bělidlu, klasické roubené chalupě, kde naše cesta údolím končí pohledem na Viktorčin splav. Babiččino údolí je však také významnou národní přírodní památkou a zbytek odpoledne tak můžeme strávit kocháním se přírodou i množstvím zajímavých a vzácných živočichů či květin, které nám přiblíží naučné tabule.

Cesta do Pekla

Druhým pilířem našeho víkendu je výlet na Peklo, přičemž tento název značí jak přírodní rezervaci v údolí Metuje, tak malou osadu v srdci rezervace a také výletní restauraci v Bartoňově útulně. Výlet začíná pět kilometrů na východ od Rozkoše v Novém Městě nad Metují. Na rozcestí Na Rychtě se napojíme na červenou turistickou stezku, která vede na východ ulicí Sokolská. U sokolovny zahýbá doprava a po půl kilometru se otáčí na severovýchod, kam proti proudu opisuje koryto samotné Metuje. Po kilometru překročíme most a dojdeme k Liščí boudě, kde se po dalším můstku vrátíme zpět na pravý břeh Metuje. Odtud cesta vede dále na severovýchod podél kroutící se řeky. Pokud jste až do tohoto bodu volili jako metodu přepravy automobil, můžete u Liščí boudy zaparkovat.

Od Liščí boudy je to do srdce Pekla dalších tři a půl kilometru po červené značce. Údolí řeky je zde poměrně hluboké a jeho ostré svahy nabízí bohatou přehlídku přírodních úkazů. Původní bukové a suťové lesy se střídají se smíšenými porosty a jehličnatými monokulturami a řeku lemují zajímavé skalní útvary. Kolem Metuje hnízdí čáp černý či výr velký a v řece můžeme spatřit třeba vydry.

Samotná osada Peklo stojí na soutoku Metuje a jejího přítoku Olšenky. Centrem osady je Bartoňová útulna. Původní mlýn Pekelec, který je ve spisech zmiňován již v roce 1527, byl na turistickou chatu ve stylu pseudolidové secese přestavěn v roce 1910 architektem Dušanem Jurkovičem, který vedl i přestavbu novoměstského zámku.

Z Pekla se můžeme do Nového Města vrátit buď stejnou trasou, kterou jsme přišli, anebo se stočit na žlutou značku, která nabírá odlišný kurz a z údolí Metuje před návratem do Nového Města nejprve šplhá na Přibyslav. Alternativně můžeme podél Metuje pokračovat až do samotného Náchoda, který je vzdálen dalších šest kilometrů. Tak jako tak si můžeme nadále užívat odpoledne v nádherně „pekelném“ prostředí.

Spoustu dalších tipů na neotřelé výlety nabízí náš speciál ČESKO KŘÍŽEM KRÁŽEM.