Zámek Kostelec nad Orlicí

Zámek Kostelec nad Orlicí Zdroj: Profimedia.cz

Zámek Častolovice
Zámek Doudleby nad Orlicí
Zámek Potštejn
Hrad Litice
5
Fotogalerie

Na cestě po šlechtických sídlech v údolí Divoké Orlice aneb České zámky na Loiře

Ani ne dvacetikilometrový úsek řeky Divoké Orlice ve východních Čechách, zhruba mezi městy Týniště nad Orlicí a Žamberk, se vyznačuje obzvlášť vysokou koncentrací hradů a zámků. Ještě vyšší, než je obvyklé v naší zemi, na hrady a zámky obecně velmi bohaté. Proto se této říčce začalo přezdívat česká Loira. Přímé srovnání s francouzským předobrazem je, přiznáváme, možná „trochu“ přehnané, přesto se určitě vyplatí vydat se do oblasti na výlet. A to alespoň na celý víkend, protože za jeden den není v lidských silách všechny zdejší pamětihodnosti stihnout.

Naši cestu začneme v Týništi nad Orlicí a postupně se budeme přesouvat směrem na východ. Všechny zastávky lze jednak jednoduše objet vlastním vozidlem, vede mezi nimi ovšem i železniční trať s poměrně častými spoji, které mezi sebou dávají tak akorát prostoru k pohodlné návštěvě jednotlivých zámků. Občas lze využít i autobusovou dopravu. A konečně, zmiňované památkové objekty jsou jeden od druhého postupně i v docházkové vzdálenosti, návštěvu české Loiry tak můžete pojmout i jako víkendový pochoďák a celé údolí si projít pěšky.

Zámek Častolovice

První zastávkou je nevelký městys Častolovice, v jehož východním cípu leží v rozsáhlém parku krásný renesanční zámek. Dnes je v soukromých rukách, vlastní jej Franziska Diana Sternbergová-Phipps. Ta v něm jednak bydlí, zároveň ale ponechává asi dvacítku místností otevřených pro turisty.

Po prohlídce bohatě zařízených zámeckých interiérů si můžete odpočinout v rozlehlém parku, obdivovat květiny v zámecké zahradě a na nádvoří, navštívit místní minizoo a oboru se vzácnými bílými daňky nebo se občerstvit v zámecké cukrárně.

Zámek Kostelec nad Orlicí

Jen asi kilometr a půl od častolovického zámku se nachází Nový zámek v Kostelci nad Orlicí. Empírový zámek postavený v první polovině devatenáctého století leží uprostřed anglického parku a podobně jako zámek v sousedních Častolovicích jej dnes vlastní soukromník. Konkrétně rodina Kinských.

Pan František Kinský dokonce občasně zámkem návštěvníky sám provází, informace o datech takových prohlídek zjistíte na webu památky. V zámeckých interiérech byla zřízena expozice, která návštěvníky seznamuje se stylem života šlechty v době biedermeieru. Část zámku si pak pronajímá město Kostelec, které si v něm zřídilo zase svoji výstavu. A konečně, v objektu rovněž sídlí Galerie Kinský. Něco na zub si pak po důkladné prohlídce všech expozic můžete dát v Toniově zámecké kavárně a restauraci.

Zámek Doudleby nad Orlicí

Malý, ale rozkošný renesanční zámeček Doudleby nad Orlicí se nalézá ve stejnojmenné obci asi čtyři kilometry východně od Kostelce. Postaven byl v závěru šestnáctého století a je unikátní svým takzvaným kobercovým sgrafitovým vzorem, který zdobí jak vnější fasádu, tak nádvoří a konírnu. Celá historie zámku, tedy kromě komunistického období, je spjata s rodem Bubnů z Litic, jejichž potomkům byl v restitucích vrácen a patří jim i dnes.

V zámeckých interiérech si turisté mohou prohlédnout řadu vybavených místností s krásnou freskovou výzdobou. V areálu naleznete i přírodovědné muzeum a takzvaný Babiččin dvoreček, zvěřinec obývaný množstvím hospodářských zvířat. Povědomý vám doudlebský zámek může být díky tomu, že se zde natáčel historický film režiséra Juraje Jakubiska Bathory.

Zámek Potštejn

Další čtyři kilometry na jihovýchod leží městečko Potštejn a v jeho středu nevelký barokní zámeček. V polovině osmnáctého století ho dal postavit hrabě Jan Ludvík Chamaré. V minulém století byl zámek zdevastován, v roce 2004 jej ale získali současní majitelé, manželé Nováčkovi, kteří jej postupně renovují. Během let se jim z potštejnského zámku podařilo udělat významnou turistickou atrakci, která kromě tradičních prohlídek interiérů nabízí speciální hrané prohlídky a také expozice Bubákov a Pohádkov, určené zejména pro dětské návštěvníky.

Hrad Potštejn

V Potštejně se navíc nachází ještě jedna významná památka – na kopci jižně od městečka stojí pozůstatky mohutného středověkého hradu z třináctého století. Zříceninu si můžete prohlédnout trochu netradičně pouze s průvodcem. Potštejnský hrad je známý především díky legendě o pokladu, který má být uschován v jeho podzemí. Zakopat jej tam měl loupeživý rytíř Mikuláš. Desítky let poklad ve zpustlém hradě hledal hrabě Jan Antonín Chamaré, který tak přispěl k jeho destrukci. Janovo běsné počínání inspirovalo Aloise Jiráska k napsání povídky Poklad.

Hrad Litice

Asi pět kilometrů proti toku Divoké Orlice se pak na nevysokém zalesněném ostrohu vypíná zřícenina hradu Litice. Z hradu se dodnes zachoval především jižní palác a hradní věž, z níž je pěkný pohled na okolní lesy. Palác nabízí výstavu archeologických nálezů a dobových pohlednic. Prohlídka je možná samostatně i s průvodcem.

Spoustu dalších tipů na neotřelé výlety nabízí náš speciál ČESKO KŘÍŽEM KRÁŽEM.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: