Chrám svatého Bartoloměje

Chrám svatého Bartoloměje Zdroj: Ladislav Renner

Chrám svatého Bartoloměje
Chrám svatého Bartoloměje
Chrám svatého Bartoloměje
Historický parkán
Historický parkán
14
Fotogalerie

Střední Čechy mají novou prvotřídní turistickou atrakci! Bartolomějské návrší v Kolíně

Okresní město Kolín leží asi padesát kilometrů východně od Prahy na řece Labi, na vytížené železniční trati mezi hlavním městem a Pardubicemi. Z pohledu turistického ruchu stojí ve stínu nedaleké Kutné Hory, kam se díky památkám zapsaným na Seznam UNESCO sjíždějí turisté z celého světa. To by se ale nyní mohlo alespoň částečně změnit. Po několikaleté rekonstrukci se totiž v Kolíně v září veřejnosti otevřel areál Bartolomějského návrší s gotickým chrámem a barokní kostnicí.

Středočeský Kolín je královským městem, založil jej Přemysl Otakar II., první písemná zmínka o městu pochází z roku 1261. Bohatou historii města dokládá řada památek, z nichž ta nejvýznamnější je právě předmětem dnešního tipu na výlet – Bartolomějské návrší v jihovýchodním cípu historického jádra města.

Chrám svatého Bartoloměje a kostnice

Celému návrší dominuje gotický chrám svatého Bartoloměje. Byl založen současně s městem v šedesátých letech třináctého století. Architektonickou perlou chrámu je vysoký chór s věncem trojbokých kaplí, který v letech 1360–1380 vznikl pod vedením slavného gotického stavitele Petra Parléře. Tento umělec mj. pracoval i na pražské katedrále svatého Víta. Kostel výrazně utrpěl kvůli požáru v roce 1796. Celková obnova chrámu skončila až v roce 1911, kdy byl regotizován podle projektu architekta Josefa Mockera.

Chrám je nyní přístupný s průvodcem, vstupné činí sto korun. V hlavní sezóně od dubna do října se prohlídky konají každý den kromě pondělí, mimo sezónu pak v pátky, soboty a neděle. V rámci tohoto hlavního prohlídkového okruhu uvidí návštěvníci nejenom chrám, ale také přilehlou budovu barokní kostnice původem z osmnáctého století. Ta je od letoška veřejnosti zpřístupněna vůbec poprvé. Množstvím kostí a bohatostí ornamentální výzdoby jde v rámci území ČR o stavbu srovnatelnou snad jen s nedalekou kostnicí v Sedlci u Kutné Hory.

Zvonice, stará farní škola a zelené parkány

Nově se turistům otevřela taktéž zrekonstruovaná, samostatně stojící zvonice. Její historie sahá do počátků šestnáctého století a její dnešní podoba je výsledkem historizující přestavby z roku 1872. Po zaplacení vstupného, které činí padesát korun, můžete vystoupat až na vnější ochoz zvonice. Ten nabízí úchvatnou vyhlídku na celý Kolín a jeho okolí. Sami se tak budete moci přesvědčit, zda Kolín opravdu leží v tak pěkné rovině, jak se zpívá ve známé zlidovělé písni Františka Kmocha. V prvním podlaží si navíc můžete prohlédnout vystavený chrámový poklad, který představuje asi dvě desítky cenných exponátů.

Dalším zrekonstruovaným a nově zpřístupněným objektem je budova staré farní školy. Nachází se v jihozápadním cípu návrší a je v ní umístěna moderní a interaktivní expozice věnovaná událostem z dlouhé historie města a slavným kolínským rodákům. Za vstup zaplatíte stejně jako v případě zvonice padesát korun. V areálu dále stojí budova nové farní školy, kde najdete Dvořákovo muzeum pravěku.

Rekonstrukcí v posledních dvou letech nicméně prošly nejenom výše popsané budovy a jejich interiéry, ale také jejich nejbližší okolí včetně hradeb a dříve nepřístupného historického parkánu. Mezi hradbami tak nyní vznikl příjemný parkový relaxační prostor pro obyvatele města i jeho návštěvníky. Vstupné se v tomto případě neplatí.

Spoustu dalších tipů na neotřelé výlety nabízí náš speciál ČESKO KŘÍŽEM KRÁŽEM.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: