Video placeholde
Písecké hory
Rozhledna Jarník
Skalní útvar na Velkém Mehelníku
3
Fotogalerie

Tip na výlet: Silvestrovský výstup na Velký Mehelník

Jak jinak strávit poslední den roku než pořádným výšlapem? Výstup na jihočeský vrch Velký Mehelník je každoroční tradicí, která spojuje výletníky z celého Písecka. Během výpravy se navíc projdeme po několika naučných stezkách, díky nimž se dozvíme zajímavé informace o zdejší přírodě.

Přes 630 m vysoký vrch Velký Mehelník najdeme asi 7 km východně od jihočeského Písku. Tradice silvestrovského výšlapu se zde začala psát již v šedesátých letech minulého století. Původně přitom vznikl jako akce určená dětem z místního turistického oddílu. Cílem vycházek byl však Velký Mehelník i dříve - již roku 1879 se sem vypravil i Jan Neruda se svým přítelem, básníkem Adolfem Heydukem. 

Zájemci o výšlap se mohou potkat od 9 hodin u ZŠ Šobrova v Písku, zaregistrovat se tam a vyrazit, případně se mohou vydat na vrchol po vlastní ose. My se chopíme posledně jmenovaného bodu, abychom se vyhnuli davům, a proto výpravu započneme u rozcestí Na Trubkách, které se nachází ve východní části města na Budějovickém předměstí. Tento rozcestník je průsečíkem mnoha různých turistických tras, mezi něž patří například naučná stezka Velký okruh píseckými lesy, která vás provede okolními neprostupnými háji nebo třeba naučná stezka Lesní dřeviny, na jejíchž zastaveních a informačních panelech se dozvíte zajímavosti z místní flóry. 

My si trasu nakombinujeme, abychom z krásy píseckých lesů viděli co nejvíce. Vydáme se nejdříve po červené turistické trase, která zpočátku vede podél místních rybníků s poetickými názvy - Trubka, Bašta, Tichávek a Beran. Dorazíme k dalšímu rozcestí U Vodáka, od něhož dále pokračujeme po modré stezce, která vede paralelně s naučnou stezkou Od Ptáčkovny k Živci. Nyní již kráčíme hlubokým lesem a po naší pravici si můžeme všimnout obory s daňky a muflony. Začínáme již mírně stoupat, ale čas od času můžeme vydechnout a odpočinout si u informačních desek naučné stezky. Ta nás seznamuje zejména s historickými zajímavostmi území a těžbou kamene a minerálů. Zhruba po půldruhém kilometru narazíme na dvojici vysílačů, které indikují, že první zastávka našeho výletu, vrch Jarník se stejnojmennou rozhlednou, je již blízko.

Jarník a lomy plné minerálů 

Vrch Jarník dosahuje výšky asi 600 m a je tedy o kus nižší než jeho mehelnický soused. Vystoupáme i na asi 60 m vysokou železnou rozhlednu, která též slouží jako vysílač a nabídne nám krásný výhled na okolní lesy. Nelelkujeme však příliš dlouho a pokračujeme dále v našem výletu, abychom se stihli vrátit ještě za světla.  Kráčíme po modré turistické trase a dorazíme pod vrchol Srní homole. Rozhodneme se ho obejít pomocí naučné stezky Cesta drahokamů, na níž se můžete seznámit se zdejší historií rýžování zlata. Po stezce kráčíme až k rozcestí Pod Kravínem. Zde se nachází také bývalý lom, v jehož útrobách se těžil živec a další minerály. Pokračujeme dále po červené stezce a míjíme Malý rybník. Po asi kilometrovém stoupání dorazíme k rozcestí Velká Brašna, od něhož se dáme doprava po naučné stezce Velký okruh píseckými lesy. Nyní už máme Velký Mehelník na dosah! 

Na vrcholu Mehelníku si můžeme všimnou zejména dvou zajímavých skalních útvarů - Pimonovy sluje a Loupežnického stolu. Plochu posledně jmenovaného pokrývají prohlubně ve tvaru misek, které tak vzbuzují dojem, že z nich kdysi pojídali loupežníci. Na vrcholu hory také probíhaly archeologické výzkumy, které prokázaly, že Mehelník byl osidlován již v pozdní době kamenné a bronzové.  Pokud výšlap stihnete do 13.30 hodin, dostanete od organizátorů za odměnu razítko a také něco dobrého k snědku. Na kopci bude hořet oheň, u kterého je možné si opéct buřty a další dobroty a k dispozicí bývá i šálek horkého čaje, který po necelých 7 km přijde vhod.