Výhled z Kraví hory

Výhled z Kraví hory Zdroj: ČTK

Rozhledna na Kraví hoře
Hojná Voda - Zvon setkávání
Dobrá Voda - kostel Panny Marie Těšitelky
Dobrá Voda - kostel Panny Marie Těšitelky
5
Fotogalerie

Tip na výlet: K rozhledně na Kraví hoře a kolem barokního poutního kostela v Dobré Vodě

V rámci dnešního výletu vyrazíme na jih Čech, do pohraniční oblasti Novohradských hor. Čeká nás výstup na bezmála tisíc metrů vysokou Kraví horu s rozhlednou, ze které se otevírají krásné pohledy do okolní krajiny. Pokochat se ale budeme moci také výstavním poutním kostelem Panny Marie Těšitelky v Dobré Vodě anebo originálně tvarovaným skalním útvarem. Příjemnou procházku zakončíme u Zvonu setkávání v Hojné Vodě.

Kraví hora je 953 metrů vysoký kopec vypínající se mezi Novými Hrady a Benešovem nad Černou v jižním cípu Čech. Nejedná se sice o nejvyšší vrcholek Novohradských hor, ale jako jeden z mála disponuje veřejně přístupnou rozhlednou. A proto je oblíbeným výletním cílem.

K dopravě do této oblasti můžeme využít jednak vlastní automobil, jednak autobusovou dopravu. Autobusy sem jezdí z krajských Českých Budějovic a zastavují mimo jiné v Trhových Svinech nebo v Nových Hradech. Jako výchozí bod výletu můžeme využít jak Dobrou Vodu, tak Hojnou Vodu. V první variantě nás čeká o něco pozvolnější výstup, z druhého směru musíme počítat s poměrně příkrým stoupáním.  Trasu budeme popisovat ve směru z Dobré Vody.

Kostel Panny Marie Těšitelky

Dobrovodský chrám Panny Marie je s přehledem nejvýznamnějším poutním místem Novohradska. Skvostná barokní stavbaje už více než 300 let ozdobou úbočí Kraví hory. Že poutní kostel dominuje severovýchodním svahům Novohradských hor, o tom se přesvědčíte už cestou sem. Vidět je totiž na kilometry daleko.

Kostel byl vystavěn v blízkosti pramene s mírně radioaktivní léčivou vodou. Ten je dnes sveden do dvou kašen pod chrámovým schodištěm. Jeho léčivé schopnosti můžete sami vyzkoušet. Načepujte si zdejší vodu do lahví, ať máte ve zbytku výletu co pít. Zdejší pramen uzdravil už mnoho poutníků, právě proto tu ostatně je Panna Marie Těšitelka uctívána. První poutě se sem datují už do začátku osmnáctého století, konkrétně do roku 1701. Pár let poté začal hrabě Karel Albert Buquoy díky milodarům se stavbou chrámu.

Stavba byla dokončena v roce 1715. Díky zprávám o mnoha uzdravených poutnících se Dobré Vodě dokonce začalo přezdívat „jihočeské Lurdy“. Před pár lety se kostel dočkal rozsáhlé rekonstrukce a dnes jej tak turisté i poutníci mohou obdivovat v celé jeho kráse.

Výšlap na Kraví horu

U kostela se vydáme po červené turistické značce směrem vzhůru. Mineme památník věnovaný obětem teroristických útoků z 11. září 2001, od nějž je mimochodem krásný pohled zpátky dolů na dobrovodský chrám. Po pár set metrech pozvolného stoupání se cesta stáčí doleva, následující úsek vede více méně po vrstevnici. Brzy dojdeme k rozcestí, kde se červená značka setkává se zelenou značkou a obě míří vzhůru. Tady začíná závěrečný úsek stoupání, po přibližně čtyřech stech metrech ale už staneme na vrcholu Kraví hory.

Zdejší telekomunikační věž s volně přístupným vyhlídkovým ochozem v minulosti sloužila jako vojenská hláska k obraně hranic. Vyhlídková plošina se nachází ve výšce 32 metrů a nabízí pěkný kruhový výhled na okolní vrcholky Novohradských hor a dále do Budějovické a Třeboňské pánve. Vidět ale můžeme i Blanský les a Šumavu a při zvláště dobré viditelnosti i vrcholky Alp.

Napoleonova hlava a Zvon setkávání v Hojné Vodě

Až se do sytosti nabažíme krásných výhledů, můžeme vyrazit dolů. Cestou k Hojné Vodě nás bude provázet zelená turistická značka – a přesvědčíme se, že trasa je o dost náročnější než úsek mezi Kraví horou a kostelem v Dobré Vodě. Nejenom že je svah prudší, čeká nás i zdolávání několika skalisek. V úseku těsně pod vrcholem si povšimneme zvláště tvarovaného žulového útvaru, jenž nese jméno Napoleonova hlava. A opravdu – deset metrů vysoká skála skutečně připomíná profil hlavy známého francouzského vojevůdce.

Zhruba po kilometru prudkého klesání se ocitneme na parkovišti na jižním okraji obce Hojná Voda. K autobusové zastávce ale budeme muset ještě pár set metrů popojít směrem do středu vesnice. Mineme přitom nepřehlédnutelný třítunový Zvon setkávání. Ten obci daroval zvonař Rudolf Perner, který byl po válce odsunut z Česka a dnes žije v Německu.

Spoustu dalších tipů na neotřelé výlety nabízí náš speciál ČESKO KŘÍŽEM KRÁŽEM.