Video placeholde
Pohled z Pavlovských vrchů
Zřícenina Sirotčí hrádek
Zřícenina Sirotčí hrádek
Zřícenina Sirotčí hrádek
5
Fotogalerie

Tip na výlet: Sirotčí hrádek

I přes nevelkou rozlohu nabízí pálavská pánev spoustu míst, která lákají k návštěvě. Za romantickým výhledem vyrazte na zříceninu Sirotčí hrádek.

Sirotčí hrádek leží uprostřed malebné krajiny jižní Moravy, mezi Mikulovem a Pavlovem, od každého z nich je vzdálena přibližně pět kilometrů. Výlet tak začněte buď odtud, nebo dojeďte do obce Klentnice, která se nachází přímo na úpatí kopce, na němž zřícenina stojí. My se rozhodli vyrazit z Pavlova přes Pálavský hřeben, což je nenáročná trasa s výhledy přes Pavlovské vrchy až k česko-rakouským hranicím. Pozor, sice tudy nevede žádná oficiálně značená turistická stezka, ale rozhodně se tu neztratíte. Cestou na Sirotčí hrádek minete další rozvalinu, tentokrát hradu Děvičky, takže vezmete dvě zříceniny jednou ranou!

Jméno dostal Sirotčí hrádek od rakouského rodu Wahigenů, jejichž větev – Sirotkové – přesídlila na Moravu. Hrad vznikl pravděpodobně ve 13. století, jeho zakladatelem byl rytíř Siegfried Sirotek. Jeho sláva však neměla dlouhého trvání. Dochované záznamy hovoří, že byl opuštěn už koncem 16. století a od té doby postupně chátral, až se jeho nosné zdi se zřítily. Při hradu stávala dokonce i kaple sv. Mikuláše postavená v roce 1414, z níž se však nedochovaly ani základy.

Dispozice hradu byly přizpůsobeny dvěma útesům, na nichž stojí. Odděluje je poměrně hluboká rokle, z níž je přístup do krasové jeskyně. Ze stavby se dnes dochovala čelní, 2,5 metru silná a osm metrů vysoká zeď s jedním oknem, mezerovitě spojená se zbytky věže se třemi okenními oblouky nad sebou.

K Sirotčímu hrádku se váže velmi smutná pověst. Zdejším kastelánem se stal templářský rytíř Číčos. Spolu s ženou se o stavbu starali a byli mezi lidmi velmi oblíbení. Ovšem jednoho dne obdržel Číčos povolávací rozkaz do války. Brzy se mu mělo narodit dítě, takže se mu pochopitelně nechtělo. Nakonec za ním na hrad dorazil jeho nadřízený – komtur –, aby ho odvedl. Číčosova žena však nevěděla, že jde o komtura, a požádala hosta, aby se stal kmotrem jejího novorozeného syna. Ten zlomyslně pokřtil dítě Orphanus (Sirotek), Číčose nechal za neuposlechnutí rozkazu popravit a jeho ženě žalem puklo srdce. Komtur pak s sebou dítě odvedl a hrad nechal zpustnout.

Orphanus se pak po letech na hrad vrátil. Poté, co se dozvěděl o své minulosti, zešílel a od té doby jezdí jako šílený z hrádku až na nedalekou Stolovou horu.