Flatiron Building

Flatiron Building Zdroj: Profimedia.cz

Grand Central Terminal
Dakota
Chrysler Building
Newyorská veřejná knihovna
Vessel
7
Fotogalerie

Co jste možná netušili o sedmi symbolech New Yorku

Jaké předměty uchovává newyorská knihovna? Co je špatně se stropem hlavního nádraží? Kolik krbů se nacházelo v jednom bytě luxusní rezidence Dakota? Představujeme sedm slavných staveb, bez kterých by New York nebyl tím, čím je.

Flatiron Building

S 22 patry patřila budova trojúhelníkového tvaru mezi první mrakodrapy v New Yorku vůbec. Tyčí se do výšky 87 metrů na manhattanské Páté Avenue od roku 1902. Architekti zvolili pro její realizaci nejmodernější stavební techniku – vyztužování ocelovou konstrukcí. V pověstné žehličce, která dosahuje v zakulacené špičce šířky pouhých dvou metrů, sídlily v počátcích kanceláře a je tomu tak dodnes.

Grand Central Terminal

Výstavba největšího světového nádraží trvala deset let. K budově z roku 1913 přijíždějí vlaky po 67 kolejích na 44 nástupišť. Statisíce každodenních cestujících mohou při pohledu na strop spatřit noční oblohu. Namalované hvězdy tvoří znamení zvěrokruhu, avšak v podobě vzhůru nohama podle středověké tradice, kdy se nebe zobrazovalo z mimozemského pohledu Boha.

Chrysler Building

Celých 11 měsíců zastával ikonický mrakodrap z roku 1930 pozici nejvyšší stavby světa. Jeho ozdobná špička ve stylu art deco se nachází ve výšce 320 metrů nad zemí. O šest desítek metrů ji později překonala Empire State Building, během jejíž konstrukce zemřelo pět lidí. To stavba 77 pater Chrysler Buildingu na počátku třicátých let minulého století nevzala život nikomu.

Dakota

Bytový palác z konce 19. století se stal domovem mnoha slavných nájemníků. Patřil mezi ně i John Lennon, který byl na prahu pompézní rezidence zastřelen. Byty desetipatrového domu s vysokými stropy disponovaly čtyřmi až dvaceti pokoji, ty nejluxusnější měly až sedmnáct krbů. Horní patra obývalo v minulosti služebnictvo, na střeše se nacházela tělocvična a v přízemí taneční sál. Netřeba zdůrazňovat, že okázalý interiér zdobily jen ty nejvybranější předměty a materiály jako mramor, mahagon nebo porcelán.

Newyorská veřejná knihovna

Při otevření v roce 1911 se stala největší budovou z mramoru na území Spojených států. V rychle rostoucí metropoli stály do té doby pouze dvě neveřejné knihovny. Dohromady obsahovaly asi 300 tisíc svazků, což bylo desetkrát méně než majetek Francouzské národní knihovny. Mimo knih a listin uchovává třeba prameny vlasů významných osobností nebo fragmenty lebky básníka Percyho B. Shelleyho.

Vessel

Pozoruhodná rozhledna nabízí veřejnosti výhled na řeku Hudson od roku 2019, v současnosti je zavřena na dobu neurčitou. Nejdelší cesta po obvodu celé konstrukce až k vrcholu vede po téměř 2500 schodech. Jsou organizovány do 158 schodišť a 15 pater. Architekti se inspirovali indickými studničními stavbami uchvacujících ornamentálních konstrukcí. Není tak divu, že newyorská Vessel připomíná sochu ukrývající nekonečný labyrint.

Guggenheimovo muzeum

Za návrhem rozložité budovy oblých a hladkých křivek stojí významný americký architekt Frank Lloyd Wright. Podle původního plánu ze 40. let minulého století měla mít stavba kabát z červeného mramoru. Ve spirálovitých útrobách muzea nedaleko Central Parku si prohlédnete sbírky moderního umění mecenáše Solomona R. Guggenheima. Ani jeden z mužů se jeho otevření v roce 1959 bohužel nedožil.