Nejen národní parky Jihozápadu USA mají co nabídnout. Dech beroucí pohled na kaňony vytvořené činností řeky Colorado si užijete i ze státního parku Dead Horse Point.

Nejen národní parky Jihozápadu USA mají co nabídnout. Dech beroucí pohled na kaňony vytvořené činností řeky Colorado si užijete i ze státního parku Dead Horse Point. Zdroj: Jan Miřacký

Pískové duny Mesquite Flat nejsou oproti dunám Eureka nejvyššími v údolí Smrti, zato jsou „při cestě“. A to i pro filmaře z Hollywoodu. Ti zde natáčeli filmové scény s písečnými dunami, za všechny zmíním Hvězdné války.
Amfiteátr plný skalních věží nazývaných hoodoos najdete v NP Bryce Canyon. Okraj kaňonu leží v nadmořských výškách okolo 2500 metrů, což přispívá k citelně nižším teplotám. Tato fotka východu slunce vznikla při 13 °C.
Pohled z vyhlídky Grand View v NP Canyonlands mi připomínal dinosauří tlapu obřích rozměrů
Bezodtokové jezero Mono bývá přes svoji polohu v blízkosti Yosemitského národního parku turisty často opomíjeno. Přicházejí tím o pohled na netradiční útvary vzniklé hromaděním solí.
Pohled na štít yosemitského „Kapitána“ od řeky Merced posloužil jako vynikající zastávka na svačinu. Posadíte se na kládu, vybalíte sendvič a s každým soustem nasáváte atmosféru parku.
13
Fotogalerie

Americký Jihozápad očima fotografa Jana Miřackého

Vydejte se se mnou na fotografickou cestu po přírodních krásách amerického Jihozápadu. Seznámím vás i se dvěma parky, které turisté často jen míjejí. Nechám na vašem posouzení, zda právem, či nikoliv.

Navštívit Jihozápad Spojených států byl jeden z mých cestovatelských snů. Nejvíce jsem se těšil na návštěvu Yosemitského národního parku, snad i proto, že jsem roky koukal na tapetu na svém počítači právě odtamtud. Jako fotograf-krajinář jsem toužil udělat si vlastní snímky z úžasných míst, která Jihozápad nabízí, a k tomu prozkoumat i ta méně navštěvovaná.

Prim pro mě v USA hrála příroda a ta mě rozhodně nezklamala. Na druhou stranu dvě větší města, odkud jsem přilétal, respektive odlétal, ve mně zanechala přinejmenším smíšené pocity. Na San Franciscu mě šokoval počet bezdomovců, kteří se povalují po ulicích, a množství odpadků. Příště zvolím jinou čtvrť než Tenderloin a raději si připlatím. A Las Vegas? Říká se, že buď to město milujete, nebo nesnášíte. Na mě ta pompéznost byla už trochu moc. Určitě jsem rád, že jsem to viděl a zažil, ale více času bych zde trávit nechtěl.

Zpátky ale k přírodě. To je hlavní důvod, proč Jihozápad USA navštívit. Během několika týdnů se z hornatého Yosemite NP dostanete mezi písečné duny údolí Smrti, vystoupáte na panoramatické vyhlídky v Zionu, projdete se údolím mezi skalními věžičkami v Bryce Canyonu, vyšlápnete k několika přírodním obloukům v národním parku Arches, prozkoumáte úzké kaňony kolem Page a majestátní Grand Canyon si – jako možná to nejlepší – necháte na konec. Mezi zastávky v populárních národních parcích vložíte plno drobných vedlejších bodů, které budou po cestě, a máte nabitý program minimálně na tři týdny.

Pokud si chcete z jakékoliv cesty přivézt povedené fotky, musíte věnovat desítky hodin plánování a na místě pak improvizovat, pokud jde o počasí. Každý, kdo se o fotografování krajin trochu zajímá, ví, že nejzajímavější fotky obvykle vznikají s měkkým světlem kolem východu a západu slunce. Mé cestování tak bylo z velké míry focení podřízeno a troufnu si říci, že na výsledných fotografiích to poznat je. Například focení východu slunce v Bryce Canyonu při –13 °C nepatřilo mezi ta nejkomfortnější, kýžený výsledek se však dostavil.

Capitol Reef National Park: Zapomenutý světový unikát

Jeden ze dvou dle mého neprávem přehlížených parků na Jihozápadě. Národní park Capitol Reef návštěvníci často jen projíždějí, když cestují z Bryce Canyonu do Moabu, jenž je bránou ke dvěma národním parkům: Arches a Canyonlands. Sám vnímám tento utažský národní park jako turisty málo navštěvovaný a podceňovaný a to mě k němu právě přitahovalo.

Někdo by řekl, že Capitol Reef nemá žádné velké lákadlo jako přírodní oblouky v Arches nebo skalní formace zvané hoodoos v Bryceu, ale to není tak úplně pravda. V parku se nachází unikátní 160 km dlouhá skalní stěna jménem Waterpocket Fold. Tu si můžete představit jako obří vrásku na planetě Zemi.

Název parku vznikl v době, kdy první průzkumníci přirovnávali světlé pískovcové dómy k budově Kapitolu v hlavním městě Spojených států a četné skalní stěny připomínaly zase mořské útesy (angl. reef), odtud jméno Capitol Reef. Kromě unikátu Waterpocket Fold zde najdete i kaňony, skalní formace, monolity a přírodní oblouky.

Základnu pro svoji návštěvu si můžete udělat buď v malém městečku Torrey, kde je několik motelů, nebo využít kemp ve Fruitě nedaleko ovocných sadů.

Valley of Fire State Park: státní park, který byste neměli minout

Je to „pouze“ státní park, nikoliv národní, ale má rozhodně co nabídnout. Řeč je o Valley of Fire, v překladu údolí Ohně. Dostanete se sem za hodinu jízdy severovýchodním směrem od Las Vegas. Jedná se o nejstarší a nejnavštěvovanější státní park v Nevadě. Jméno získal pro své hojné rudé pískovce, které vznikly erozí před 150 miliony lety. Jejich barva při doteku slunečních paprsků při západu či východu slunce původním návštěvníkům připomínala barvu ohně.

Máte-li byť jen dvě hodiny času, Valley of Fire podle mého názoru za návštěvu stojí. Avšak ani při vícedenním pobytu se nudit nebudete. Zaujmou vás prehistorické petroglyfy, úzké kaňony nebo rozmanité skalní formace. Kromě rudého pískovce zde najdete i vápenec, a některé vyhlídky tak doslova hrají barvami. Asi nejpopulárnější atrakcí parku je „pruhovaný“ skalní útvar Fire Wave. Krajina zdejší Mohavské pouště se stala kulisami scén v kultovním seriálu Star Trek Generations.