Lůj a dvojí smažení: top místa v Bruselu, kde ochutnáte ty nejlepší hranolky
Pro Belgičany nejsou hranolky jen obyčejnou přílohou. Představují pro ně skutečnou gastronomickou pochoutku, kterou dovedli k dokonalosti. Tradičně se vyrábějí z čerstvých brambor a hned dvakrát smaží na hovězím loji nebo vepřovém sádle. Prodávají se v takzvaných friteries, malých stáncích nebo kioscích, kterých byste po celé zemi našli na pět tisíc. V Bruselu pak můžete zavítat do těch vůbec nejvyhlášenějších.
Přestože hranolky nejspíše vymysleli Francouzi na konci 18. století, v Belgii se tato pochoutka ujala natolik, že se stala národní kulinářskou specialitou. Belgičané, kteří si dávají hranolky při každé příležitosti, si tak velmi potrpí na jejich kvalitu.
Konzumovat hranolky ze zmražených polotovarů není v Belgii in. Belgičané dávají přednost těm, které jsou připravovány z čerstvých surovin a kvůli chuti smažené výhradně na živočišných tucích. Právě takové se prodávají v četných stáncích a kioscích, přičemž ty nejvyhlášenější, kde prý mají ty vůbec nejlepší hranolky na světě, se nacházejí v srdci Bruselu.
Maison Antoine
Mezi jeden z nejlegendárnějších stánků prodávající čerstvé hranolky v Bruselu patří Maison Antoine na náměstí Place Jourdan v „evropské“ čtvrti Etterbeek. Jeho historie sahá až do roku 1948 a i po téměř osmdesáti letech se před ním každý den tvoří dlouhé fronty. Majitelé si potrpí především na kvalitu brambor a jejich čerstvost. Škrábají je ráno, poté je rozkrájejí a nadvakrát smaží na živočišném tuku při dvou rozdílných teplotách.
K hranolkům, které vás vyjdou podle velikosti kornoutu od 3,50 eura, si můžete přiobjednat některou z mnohých omáček. Kromě tradiční majonézy nebo kečupu jich stánek nabízí zhruba dvě desítky – jako třeba curry kečup nebo velmi ostré chilli omáčky. Zajímavostí stánku je také to, že si můžete kornoutek s hranolky odnést do kterékoli ze sousedních kaváren nebo restaurací, kde si k nim objednáte třeba tradiční belgická piva.
Fritland
Přímo v centru metropole, poblíž náměstí Grand Place, se pak nachází další populární friterie Fritland. Tento stánek je oblíbený nejen díky kvalitě hranolků, které zde s úspěchem servírují už od roku 1978, ale také díky štědrým porcím. I tady majitelé dbají na čerstvost a dokonalou křupavost zajišťují dvojím smažením na hovězím loji.
Specialitou stánku je pak mitraillette. Jedná se o francouzskou bagetu naplněnou masem a omáčkou dle výběru, přičemž vše je následně překryté čerstvými domácími hranolky. Ceny za kornout hranolek se pohybují od čtyř eur.
Frites Atelier
Chcete-li si dopřát skutečný gurmánský zážitek, zajděte do Frites Atelier. Šéfkuchař Sergio Herman oceněný třemi michelinskými hvězdami zde připravuje hranolky rafinovaným způsobem. Myšlenkou Frites Atelier je proměnit obyčejné guilty pleasure ve špičkový kulinářský zážitek.
Hranolky se vyrábějí ze speciálně vybraných zélandských brambor, následně jsou posypány solí ze slanorožce a neobvyklými „posypkami“, jako jsou listy mořských řas nori, lanýže, nebo dokonce bazalka a parmazán. Nabídka menu se pravidelně mění s ohledem na sezonu. Ceny se pohybují od 4,50 eura za porci hranolků bez omáčky.