Mostar

Mostar Zdroj: Profimedia.cz

Trebinje
Vodopády Kravica
Bosenské pyramidy
4
Fotogalerie

Bosna a Hercegovina: co vidět a zažít v podceňované balkánské zemi na rozmezí kultur

Obzvlášť u Čechů se balkánské země těší velké oblibě, nicméně Bosna a Hercegovina, jeden z nejmladších evropských států, zatím zůstává tak trochu přehlíženou popelkou.

Zůstává přehlížena snad kvůli omezenému přístupu k moři? Vynahrazuje to ovšem svéráznou atmosférou místa, kde se mísí západní kultura s východní. Stejně jako přírodní krásy s malebným koloritem převážně menších měst. Když k tomu připočteme pohostinnost místních, máme co do činění s parádní květnovou destinací.

Základní údaje

  • rozloha: 51 209 km2 (0,65 x ČR)
  • počet obyvatel: 3,8 mil.
  • cena místního 0,5l piva v restauraci: 2,5 BAM (KM) (cca 31 Kč)

Kdy vyrazit

Ideální čas k návštěvě Bosny a Hercegoviny nastává v květnu, červnu a na začátku podzimu, kdy panuje příjemné klima vhodné na túry i procházky po městech. Lyžaři si přijdou na své především v únoru a březnu, kdy se ke sněhové pokrývce přidává slunce a dny jsou delší než uprostřed zimy. Léto je horké a pobřeží ke svlažení příliš krátké.

CO VIDĚT A ZAŽÍT

Města, městečka a vesnice

Sarajevu se přezdívá „evropský Jeruzalém“, neboť v bosenském hlavním městě můžete navštívit kostel, mešitu i synagogu. A v jeho předměstí Ilidža navíc lázně či pramen řeky (Vrelo Bosne), která dala zemi jméno. V oblibě u turistů je ale předčí Mostar s legendárním mostem přes Neretvu, na který se naskýtá parádní výhled z minaretu místní mešity. Více klidu si užijete v nedaleké Počitelji, vestavěné mezi skály, a bujnou vegetaci, kde jako by se zastavil čas. Podobný pocit získáte v odlehlé horské vesnici Lukomir s chaloupkami, středověkými náhrobky a stezkou s výhledem na kaňon Rakitnica. O něco západněji položený Konjic nabízí Titův bunkr i možnosti raftingu a toulky přírodou. Řeka je důležitým prvkem i v Blagaji, kde přímo ze skal pramení Buna. Fotogeničnost místa dotváří dervišský klášter a opodál historický dům Velagić. Historie na vás dýchne i v poklidném Stolci s mešitou Čaršija, kamenným mostem Inat Ćuprija, pevností Vidoška, za městem také pohřebištěm Radimlja nebo jeskyní Badanj. Travnik je jediným bosenským městem, v němž se tyčí dvě hodinové věže. Ale také působivá pevnost, jemně zdobná mešita a domy v osmanském stylu. Malebně působí i nedaleké městečko Jajce s vodopádem přímo pod jeho centrem a citadelou. Tuzla se může pochlubit pro změnu solným jezerem uprostřed města. Medžugorje bývalo nenápadnou vesnicí, nicméně po údajném zjevení Panny Marie místním dětem se stalo významným poutním místem s velkým kostelem a plačící sochou Krista. Filmové fanoušky by mohl přilákat Andrićgrad – stavební projekt režiséra Emira Kusturici ve Višegradu, jehož dominantou je osmanský obloukový most přes Drinu. Zatím málo objevenou malou perlou je Trebinje, půvabné město mezi řekou Trebišnjicou a pohořím Leotar. Za nejhezčím výhledem je potřeba zamířit k pravoslavnému kostelu postavenému po vzoru kosovského kláštera Gračanica. Pokud znovu zatoužíte po ruchu velkého města, nabízí se Banja Luka, proslavená barevnými deštníky nad pěší zónou. Působivý je tu ovšem především chrám Krista Spasitele či pevnost Kastel. A také stovky kaváren a barů. Chybí vám moře? Jediný bosenský úsek pobřeží se rozkládá kolem letoviska Neum.

TrebinjeTrebinje|Shutterstock

Příroda

Asi největším magnetem pro místní i zahraniční návštěvníky jsou vodopády Kravica na ponorné řece Trebižat. Ještě dramatičtější vodní podívanou se ale může pochlubit národní park Una, kde zurčí kaskádovitý vodopád Štrbački Buk nebo Martin Brod. Území parku je kromě průzračných řek protkané i hustými lesy, kopci, archeologickými nalezišti a pevnostmi. Ve znamení vody je i kaňon řeky Tara, nejdelší a nejhlubší v Evropě, jehož část tvoří hranici s Černou Horou. Na raftu se tu můžete proplétat mezi lesy, skalami, jeskyněmi, písečnými plážemi a vodopády. Přírodní park Blidinje se rozléhá v krasové krajině, v níž se daří vzrostlým, léčivým borovicím bělokorým. Dalšími lákadly jsou hojně rozeseté středověké stély, jejichž největší koncentrace tvoří pohřebiště Dugo polje, prameny, jezera a samozřejmě i okolní hory. Ty najdete i v olympijských pohořích Jahorina a Bjelašnica, oblíbené jsou také vrcholy Volujak či nejvyšší bosenský Maglić, obklopující jezero Trnovačko ve tvaru srdce. Nenáročné sepětí s přírodou si užijete v takřka pohádkové rekreační oblasti Janjske Otoke.

Vodopády KravicaVodopády Kravica|Shutterstock

Specialita

Podnikatel Semir Osmanagić označil skupinu zalesněných kopců u městečka Visoko za 35 tisíc let staré pyramidy stvořené člověkem. Vědci jeho teorii nepotvrdili, naopak přisoudili „bosenským pyramidám“ přírodní původ. Někteří senzibilové přesto tvrdí, že u nich cítí intenzivní energii. Přesvědčte se sami!

Bosenské pyramidyBosenské pyramidy|Profimedia.cz

Další inspiraci najdete zde.