Park miniatur ve slovenské obci Podolie

Park miniatur ve slovenské obci Podolie Zdroj: Profimedia.cz

Park miniatur ve slovenské obci Podolie
Park miniatur ve slovenské obci Podolie
Park miniatur ve slovenské obci Podolie
Park miniatur ve slovenské obci Podolie
Park miniatur ve slovenské obci Podolie
8
Fotogalerie

Slovensko: V Matúšově království miniatur

V malé obci Podolie v údolí Váhu uvidíte krásné slovenské hrady a stavby ve zmenšeném provedení. Můžete se tu v klidu rozmyslet, na který z těch skutečných se v sezoně vypravíte.

Vše začalo v roce 2003, kdy se na volném pozemku u místní základní školy objevily první zmenšeniny slovenských památek. První byla miniatura hradu Branč. Pak už nastal čilý stavební ruch a každým rokem přibudou tři až čtyři modely. Dnes si tak může návštěvník prohlédnout přes 50 modelů. Navíc kromě hradů a zřícenin se tu objevují i miniatury dřevěných kostelů, turistických chat nebo některých církevních staveb.

Park miniatur ve slovenské obci PodoliePark miniatur ve slovenské obci Podolie|Profimedia.cz

Sympatická je i přístupnost modelů – návštěvník prochází sice po chodnících, ty ale nejsou nijak odděleny od miniatur, takže v případě zájmu si může prohlédnout také drobné detaily. A pohled z ptačí perspektivy umožňuje nedávno postavená Alžbětina rozhledna, pojmenovaná po známé paní z blízkého Čachtického hradu. Kdo má radši slavnostnější akce, může se vydat na křest nového modelu, noční prohlídku parku nebo sem zajít v nejrůznější svátky (oblíbené je hlavně období Velikonoc a Vánoc).

Pečlivost stavitelů

Většina zdejších miniatur není nijak chráněna před vlivy počasí. Neustálé opravy jsou tedy nutné. Člověku se tak otevírá nový pohled na jednotlivé modely – a sice technická stránka celého projektu. Každá miniatura má betonové základy – od 70 do 90 centimetrů. Viditelná nadzemní část je nejčastěji také z betonu, v poslední době bývá kombinován se speciálním tvrzeným plastem. Dříve stavitelé využívali i dřevo, ale právě kvůli nutnosti častých oprav ho nahradili plechem (třeba na stříšky modelů).

Park miniatur ve slovenské obci PodoliePark miniatur ve slovenské obci Podolie|Profimedia.cz

Různá je i velikost modelů – hrady a zříceniny jsou postaveny v měřítku 1 : 50, ostatní menší objekty v měřítku 1 : 25. Vše je doplněno barevnou výzdobou omítek, erbů či střech. Park miniatur v obci Podolie najdete nedaleko české hranice.


Pán Váhu a Tater

Kdo je ten Matúš, jehož království můžete navštívit? Na přelomu 13. a 14. století ovládal značnou část západního a středního Slovenska významný šlechtic: Matúš Čák Trenčanský. Příslušník starého uherského rodu během svého života získal velký vliv, nejen územní, ale i mocenský. Přitom velmi často sledoval pouze vlastní zájmy a neváhal střídat strany a přízeň panovníků, podle toho, jak se mu to v ten moment jevilo nejvýhodnější. Od roku 1296 byl jeho hlavním sídlem Trenčínský hrad, na němž si vytvořil vlastní uzavřený dvůr. I tímto způsobem dával najevo svou výjimečnost. Právě kvůli svému vlivu a moci získal přezdívku „Pán Váhu a Tater“. Zemřel v roce 1321. V průběhu 18. a 19. století se stal oblíbenou a značně idealizovanou postavou slovenských obrozenců.

Tento článek byl uveřejněn v časopise Lidé a Země, vydání 12/2015.