Barevný podzim v parku Harz.

Barevný podzim v parku Harz. Zdroj: Shutterstock

Cesta historickou úzkokolejkou má své kouzlo.
Podzimní období přitahuje méně turistů, což znamená, že návštěvníci mohou prozkoumávat park v klidu a tichu.
Výhled z vrcholu Brocken.
Teufelsmauer neboli Čertova stěna.
Odlehlé údolí řeky Selke ukrývá jezírka a vodopády.
6
Fotogalerie

Podzimní magie v Harzu: přírodní klenot v srdci Německa

Pohoří Harz, které leží v nejsevernější části spolkové republiky na pomezí Saska- Anhaltska, Dolního Saska a Durynska, je odpradávna opředeno pověstmi a tajemnými historkami. Slety čarodějnic na nejvyšším vrcholu Brocken ani tajemné tance na návrší Hexenanzplatz ale nejsou tím největším lákadlem. Podzimní příroda a genius loci tohoto národního parku vás totiž očarují i bez kouzel.

Neporušená pásma lesů, bažin a mokřadů, skalnaté výběžky, vodopády i historická města, jako jsou Quedlinburg nebo Goslar, sem lákají návštěvníky celoročně. Ještě dřív, než se Harz promění v ráj pro lyžaře a skialpinisty, můžete objevit jeho magickou podzimní tvář.

Ranní mlhy, lesy zahalené do zlatavých odstínů a dramatické pohledy na horské štíty a stezky, kde nepotkáte ani živáčka. Takový je podzim v národním parku Harz.

Výhled z vrcholu Brocken.Výhled z vrcholu Brocken.|Shutterstock

Faustovský kopec

Vrchol Brocken, zahalený v mlze, údajně inspiroval Goetha natolik, že jej ve svém díle Faust použil jako kulisu pro jednu z nejslavnějších scén. Walpurgisnacht, která popisuje čarodějnickou oslavu v noci z 30. dubna na 1. května, se údajně udála právě tady.

Zdolat ho a vystoupat do výšky 1141 metrů nad mořem můžete hned několika způsoby. Oblíbená je značená stezka ze stanice Bahn ve městě Schierke. Devítikilometrový výstup vám zabere asi za tři hodiny, přičemž na cestu zpátky počítejte o hodinu méně. Stezka vede převážně horským terénem, místy je kamenitá a strmá.

Kdo by se chtěl kochat překrásnou krajinou a užívat si výhledy bez námahy z výstupu za každého počasí, může využít méně náročnou, ale neméně krásnou cestu vlakem. Historická železnice Brockenbahn nabízí panoramatickou jízdu až na vrchol, na nejvýše položené nádraží v Německu.

Cesta historickou úzkokolejkou má své kouzlo.Cesta historickou úzkokolejkou má své kouzlo.|Shutterstock

Odlehlé údolí

Pokud vás podzimní melancholie stahuje do ústraní a chcete si užít přírodu o samotě, vydejte se do údolí řeky Selke. Stezka Selketalstieg vás provede krajinou hustých lesů, potůčků, vodopádů a horských jezer. Podle chuti, času a fyzické kondice si můžete vybrat úsek, který vám bude nejlépe vyhovovat. Oblíbená je třeba trasa vedoucí k vodopádu Josephkreuz- Wasserfall nebo k jezeru Stausee Kelbra.

Odlehlé údolí řeky Selke ukrývá jezírka a vodopády.Odlehlé údolí řeky Selke ukrývá jezírka a vodopády.|Shutterstock

Pomalu a s úctou

Tak jako v jiných částech Německa je i správa parku Harz zaměřená na ekologii a udržitelný turismus. Pokud se budete chtít v Harzu najíst nebo přenocovat, podpoříte tím šetrný cestovní ruch. Recyklace, využívání obnovitelných zdrojů a podpora místních surovin jsou tu samozřejmostí.