Socha Brémských muzikantů připomíná děj slavné pohádky.

Socha Brémských muzikantů připomíná děj slavné pohádky. Zdroj: Shutterstock

Panoramatický pohled na historické centrum a radniční budovu.
Barevné fasády domů se sochou Rolanda.
Romantické zákoutí čtvrti Schnoor.
Historické město Brémy se starou plachetnicí na řece Weser.
5
Fotogalerie

Prázdniny na severu Německa? Letní Brémy si zamilujete

Pokud máte dojem, že už vás v sousedním Německu vůbec nic nepřekvapí, vydejte se na sever. Romantické Brémy ukrývají mnohem víc požitků, než si umíte představit. Nejmenší spolková země Německa a dvanáct set let staré hanzovní město na řece Vezeře láká nejen k historickému exkurzu, ale i ke zcela nevšedním zážitkům.

Půlmiliónové Brémy jsou stále lehce zastíněné nedalekým Hamburkem. Přitom návštěva jejich historického centra s mnoha vinnými sklípky a odpočinkem při březích řeky Vezery, je zvlášť teď v létě opravdu příjemným zážitkem.

Tepna města

Podél řeky narazíte na bezpočet podniků vybízejících k odpočinku u kávy, vína nebo dobrého piva. Přímo ze Schlachte se můžete vydat na okružní plavbu na jedné z místních lodí. Akčnější jedinci nepohrdnou ani lodním výletem do Bremerhavenu, brémské výspy na břehu Severního moře. Jižanská atmosféra je tu všudypřítomná.

Historické město Brémy se starou plachetnicí na řece Weser.Historické město Brémy se starou plachetnicí na řece Weser.|Shutterstock

Historický archiv

O brémské radnici postavené na počátku 15. století se mluví jako o jedné z nejkrásnějších budov v Německu. Připomíná doby šlechetných rytířů, sličných princezen a hlavně dobrého vína. Právě hluboko pod radnicí se totiž rozprostírají 600 let staré vinné sklepy ukrývající nejstarší německé sudové víno. Rüdesheimer ročník 1653 smí však koštovat pouze místní sklepmistr, brémský starosta.

Provaznická čtvrť

Nejstarší částí města je čtvrť. Dlážděné uličky lemované domky z 15. a 16. století jsou půvabnými živými kulisami. Původně tu prý žili provazníci, kteří zásobovali lany místní rybáře. Dnes tu mají návštěvníci možnost nakoupit například ručně vyráběné šperky. Originální suvenýr si ale můžete opatřit i laciněji. Každou sobotu od 8 do 14 hodin se na vezerské promenádě koná bleší trh s nejrůznějšími starožitnostmi a sběratelskými kousky.

Romantické zákoutí čtvrti Schnoor.Romantické zákoutí čtvrti Schnoor.|Shutterstock

Brémští muzikanti

Každé německé dítě dobře ví, že pod označením „brémští muzikanti“ se ukrývají hlavní hrdinové středověké pohádky, kterou v 19. století oživili bratři Grimmové. Vysloužilí braši oslík, pes, kočka a kohout se vydali do svobodného hanzovního města, aby si vydělali hraním a zpíváním na ulici. Jenže sem nikdy nedorazili, protože se usídlili v loupežnickém domku. Přesto je tahle povedená čtveřice vyobrazena téměř v každé ulici. Nejznámější je asi bronzové sousoší na rohu radnice, o kterém se traduje, že kdo se dotkne oslíkových nohou, přinese mu to štěstí.

Socha Brémských muzikantů připomíná děj slavné pohádky.Socha Brémských muzikantů připomíná děj slavné pohádky.|Shutterstock

Německé safari

Pokud od města vyrazíte směrem na jih do Serengeti Parku, jako mávnutím kouzelného proutku se ocitnete ne jiném kontinentě. Volně se pohybující zvířata africké savany nebo třeba opice žijící v korunách stromů by tu nejspíš čekal málokdo. Lákavá je i možnost přenocování v chatkách inspirovaných tradičními přístřešky kmene Masai Mara.