Jezerem Obernberger See to nekončí. V jeho okolí můžete podniknout desítky skvělých výletů.

Jezerem Obernberger See to nekončí. V jeho okolí můžete podniknout desítky skvělých výletů. Zdroj: Archiv Veroniky Kratochvílové

Rozhodně se jedná o jedno z nejkrásnějších jezer v celé alpské oblasti.
Cestou k jezeru můžete obdivovat nekonečné horské pastviny.
Tomuhle se říká svoboda.
Žije se tu krásně lidem i krávám.
Výhled z obce Obernberg am Brenner.
11
Fotogalerie

Cestování s dětmi: kolem tyrkysového jezera Obernberger See

Začátek školního roku je tu, a jak už to tak bývá, děti truchlí a rodiče slaví. Až vystřízlivíte z euforie, že má vaše potomky na starost opět i někdo jiný, a začne se vám stýskat po společně strávených chvílích, možná se bude hodit tip na prodloužený víkend nebo třeba podzimní prázdniny. Tyrolsko je ideálním místem pro všechny aktivní rodiče a neunavitelné děti.

Horské jezero Obernberger See leží v nadmořské výšce 1590 metrů. Najdete ho v malebném tyrolském údolí Obernberg, obklopeném vysokými, strmými horami a nekonečnými pastvinami. Když do něj zasvítí slunce, zbarví se v závislosti na dopadu světla do těch nejkrásnějších tyrkysových odstínů. Barva je mnohem výraznější než u Eibsee nebo Walchensee. Je to způsobeno vodou, ve které se díky nadmořské výšce vytvořil unikátní mikrosvět.

Tohle jezero má ale ještě jednu zvláštnost. Zatímco u obou bavorských jezer si lidé šlapou na paty, v okolí Obernberger See většinu času vládne ticho a klid.

Rozhodně se jedná o jedno z nejkrásnějších jezer v celé alpské oblasti.Rozhodně se jedná o jedno z nejkrásnějších jezer v celé alpské oblasti.|Archiv Veroniky Kratochvílové

Poklad nedaleko Innsbrucku

Pravděpodobně vás teď zajímá, kde takové idylické jezero leží a jak se k němu dostanete. Ani údolí Obernberg vám nejspíš moc nenapoví. Ve skutečnosti ale leží jen 30 minut od Innsbrucku. Obernbergtal je tiché boční údolí ve Wipptalu. Za Matrei am Brenner se větví a klikatí směrem do hor.

Cestou k jezeru můžete obdivovat nekonečné horské pastviny.Cestou k jezeru můžete obdivovat nekonečné horské pastviny.|Archiv Veroniky Kratochvílové

Život v souladu

O vesnici Obernberg am Brenner ani o křišťálové jezero bychom nejspíš bez našich přátel, kteří se sem před nedávnem přestěhovali, ani nezavadili. Malebné údolí, do kterého se v posledních letech stěhuje stále větší množství mladých rodin, které chtějí žít v souladu s přírodou a vychovávat děti v lásce k tradici, sportu a horám, nás doslova uchvátilo. Tráva je tu skutečně o moc zelenější.

Tepnou obce je jiskřivý a křišťálově čistý potok Obernberger Seebach, podél kterého se můžete vydat na obě strany a v úžasu obdivovat náruč tohoto údolí.

Výhled z obce Obernberg am Brenner.Výhled z obce Obernberg am Brenner.|Archiv Veroniky Kratochvílové

Zlato podzimu

Nejkrásnější je místní krajina právě na podzim, kdy se modřínové lesy zbarví do zářivě zlaté, než na zimu shodí jehličí. Neméně půvabné je ale okolí Obernbergu celý rok. V zimě do tiché krajiny vyrážejí skialpinisté a turisté na sněžnicích. Cílem většiny jejich výletů je malá jezerní kaplička Maria am See, kterou najdete přímo nad jezerem. Dostanete se k ní po dřevěném mostě, který pohled na vodní hladinu dělá ještě nezapomenutelnějším.

Procházka podél potoka je dechberoucí.Procházka podél potoka je dechberoucí.|Archiv Veroniky Kratochvílové