Údolím řeky Adige/Etsch se dá projet velmi příjemně a pohodlně.

Údolím řeky Adige/Etsch se dá projet velmi příjemně a pohodlně. Zdroj: IDM Südtirol/Alex Filz

Historie se tu snoubí s kvalitním vínem.
Stezky vás provedou krajinou hor a jezer.
Podmanivá krajina a kvalitní víno.
Cestou narazíte na několik architektonických skvostů.
Děti nechte tentokrát doma a udělejte si pár dní jen sami pro sebe.
6
Fotogalerie

Cyklistika pro hédonisty: jihotyrolské vinařské stezky

Nemusíte být profesionálními sportovci, abyste si na vlastní lýtka nemohli vyzkoušet jednotlivé úseky Gira d´Italia. Heroickou bitvu o Dolomity raději přenechejte odvážnějším a vydejte se na kole poznávat malebnou krajinu na severu Itálie s mnohem příjemnějšími kulisami. Zdejší vinné stezky nabídnou nejen ochutnávky vín, ale také architektonické skvosty, návštěvy hradů a příjemné koupání.

Čtyři cyklostezky se vinou povětšinou rovinatými profily, projet se dají samostatně, ale lze je i kombinovat. Podle svých časových možností, chuti a fyzické kondice si snadno vybere tu nejvhodnější.

Ve jménu Svaté Magdaleny

Severní vinařská stezka, která nabízí 45 kilometrový úsek s převýšením 244 metrů, je zasvěcena Lagreinu, a také Svaté Magdaleně, světle červené směsi Lagreinu a Vernatsche. Že nevíte, o čem je řeč? Porozhlédněte se v historickém centru jihotyrolské metropole Bolzana, pokračuje přes Kardaun a Rentsch, dále přes Vilpian a Nals krajinou historických statků a panství, okolo hradu Sigmundskron. Jak jinak, než se sklenkou v ruce.

Historie se tu snoubí s kvalitním vínem.Historie se tu snoubí s kvalitním vínem.|IDM Südtirol/Benjamin Pfitscher

Osvěžení v jezeře i vinném sklípku

Centrální vinařská stezka vás na 23 kilometrovém úseku provede oblastí kolem jezera Kaltern. Jak se budete moci přesvědčit na dně sklenky, na okolních kopcích Überetsch se daří odrůdě Vernatsch. Projedete se okolo nejvýznamnějších vinařství Kellerei Kaltern a Erste+Neue Kaltern, dále lesem k jezerům Montiggler Seen až do Girlan s podzemními sklepy, které zabírají větší rozlohu než samotná vesnice. Možná i proto se vám tu v parném létě opravdu zalíbí.

Historie Traminu

Jižní vinařská stezka se vine zemí Tramínu Gewürz, který se zde pěstuje už od římských dob. Oblíbené bílé Gewürztraminer pochází právě odtud, z okolí obce Tramin, kde je i cíl tohoto úseku. Vyráží se z historické Kurtatsch a Margreid přes Cortiu all´Adige, přezdívanou malé Benátky.

Stezky vás provedou krajinou hor a jezer.Stezky vás provedou krajinou hor a jezer.|IDM Südtirol/Benjamin Pfitscher

Po bývalé železnici

Vinné Giro Jižním Tyrolskem doplňuje cyklotúra po kolejišti bývalé železnice Fleimstalbahn postavené během první světové války. Úsek z Auer do San Lugana zůstává stále v dobrém stavu, stejně jako její pokračování až do Predazza ve Val di Fiemme, kde se dá jet i na stále oblíbenějším gravelu.

Vyvede vás do horské krajiny přírodního parku Trudner Horn s nádhernými výhledy do údolí. Kromě přírodních a historických pamětihodností se cestou na třech hlavních cyklostezkách můžete pokochat i klenoty moderní architektury.

Vinařská architektura

Téměř futuristický půdorys vinařství Kurtatsch, které píše svou historii už 123 let, vás jistě ohromí už z dálky. Podobně jako Cantina Tramin, sídlo jednoho z nejuznávanějších vinařských družstev, obhospodařující 270 hektarů vinic. Architekt Werner Tscholl tu v roce 2010 vybudoval stavení, které se stalo symbolem Traminu.

Nezapomenutelný výjev nabízí i vinařství Bozen s hlavní budovou z bronzově zbarveného perforovaného hliníkového plechu s žilkováním ve tvaru stylizovaných vinných listů. Lesknoucí se krychle se majestátně tyčí ze svahu a tvoří novou dominantu města.

Impozantní domov inspirovaný porfyrovými skálami vystavěl na historickém panství z 18. století architekt Markus Scherer pro vinařství Nals Margreid. Budova vinařství Manincor pochází dokonce až z roku 1608, ale moderní tvář dostala až v tomto tisíciletí.

Cestou narazíte na několik architektonických skvostů.Cestou narazíte na několik architektonických skvostů.|IDM Südtirol/Benjamin Pfitscher

Pohodlí a bezpečnost

Pokud nechcete vézt vlastní kola, bez problémů si zde vyberete v půjčovnách kde je bohatý výběr silniček, horských kol i elektrokol. Povinná je samozřejmě přilba. Ochutnávky vín si z pochopitelných důvodů naplánujte vždy až na samotný konec vašeho denního cyklistického úseku.