Místo, kde se ekologie snoubí se stylem.

Místo, kde se ekologie snoubí se stylem. Zdroj: landuum.com

I takhle se můžete cítit v létě uprostřed Paříže.
Nápaditý interiér podniku La Recyclerie.
Kromě retro prvků je interiér plný květin.
I takové poklady najdete na bleším trhu.
Zátiší pařížského blešáku.
9
Fotogalerie

Prázdniny ve velkoměstě: Osvěžující zákoutí uprostřed rozpálené Paříže

Objevování krás evropských metropolí se během horkého léta může zdát jako čiré bláznovství. Anebo naopak jako ideální prázdninová kratochvíle. Jen musíte vědět, která místa za to stojí. Na Louvre a Eiffelovku proto rovnou zapomeňte a vydejte se objevovat pařížské jednohubky, kde vám bude příjemně i za horkých letních dní a vlahých nocí.

Le Marché aux Puces

Je to překvapivé, ale bleší trhy Marché aux Puces de Saint-Ouen na severním okraji Paříže, jsou čtvrtou nejnavštěvovanější atrakcí ve Francii. Abyste je dokonale prozkoumali, nebude vám stačit den, víkend, a pravděpodobně ani celý život. Za návštěvu ale rozhodně stojí. Rozprostírají se nedaleko konečné stanice metra 4, u Porte de Clignancourt, a když se vymotáte z dosahu veksláků a pouličních trhovců, vstoupíte do úchvatného světa plného roztodivných předmětů, historických unikátů, sběratelů a podivínů. Jsou otevřeny o víkendu od 10 do 18 hodin a v pondělí od 11 do 17 hodin. Na rozdíl od jiných obchodů ve městě, tu můžete obdivovat zboží i přes oběd. Pokud vám na tržišti vyhládne, zamiřte do Les Gastropodes, kde si můžete dopřát vynikající plněné sendviče, šťavnatá masová jídla a skvělou panna cottu.

I takové poklady najdete na bleším trhu.I takové poklady najdete na bleším trhu.|Archiv Veroniky Kratochvílové

Prodejci, kteří nazývají tento trh svým domovem, mají skutečně prsty na tepu avantgardního interiérového designu. Neustále aktualizují své kolekce, které inovativně a sofistikovaně inscenují, a vytahují tak na světlo neznámá či dávno zapomenutá mistrovská díla minulosti.

Film Půlnoc v Paříži Woodyho Allena možná přispěl ke zviditelnění tohoto místa, ale pravdou je, že skuteční znalci a umělci tu nakupují již léta.

Mezi nejzajímavější místa trhu patří gigantická vesmírná loď ze 70. let 20. století na centrálním náměstí.

Kafe na vlakovém nádraží

Ve čtvrti nedaleko bleších trhů ještě chvíli zůstaneme. Podnik La ERcyclerie najdete paradoxně hned vedle místního KFC. Přestavěné nákladové nádraží ukrývá úchvatný komplex, kde kromě bio jídelny a kavárny najdete také množství ateliérů a galerií. Pokud máte rádi berlínský Kreuzberg, budete se tu cítit jako doma. Staré vlakové nádraží se tu stalo projektem, který podporuje ekologii a společenská setkání. Alternatiní mládež, lidé ze sousedství i rodiny s dětmi sdílí tento ikonický prostor, aby podporovali ekologickou odpovědnosti a sociální spravedlnost.

Nápaditý interiér podniku La Recyclerie.Nápaditý interiér podniku La Recyclerie.|landuum.com

Od francouzské železniční společnosti (SNCF) místo odkoupila architektonická kancelář L’Office Parisienne d’Architecture a přetvořila jej v duchu udržitelnosti. V interiéru byla ponechána patrná železná konstrukce, zachovalo se také několik podlah a povrchové úpravy.

Malé Baskicko

Chcete ochutnat něco typicky pařížského? Tak si dejte cokoliv od palačinky, přes čínskou a indickou kuchyni, až třeba po pakistánskou. Paříž je kosmopolitní směsicí všeho a všech. Pokud si ale přece jen chcete pochutnat na něčem, na co stojí frontu i místňáci, vyhledejte čtvrť Butte aux Cailes a restauraci Chez Gladines. Na stůl si tu sice možná chvilku počkáte, ale odměnou vám bude obrovská porce božské many za skvělou cenu - bez přehánění.

Malé Baskicko uprostřed Paříže.Malé Baskicko uprostřed Paříže.|unjourdeplusaparis.com

Zelená oáza

Co by se ale stalo, kdyby příroda zvítězila nad městskou zástavbou? Pokud to budete chtít zjistit, vydejte se do 20. pařížského obvodu, kde na vás čeká místo jako žádné jiné. Jen krůček od hřbitova Père Lachaise vejdete do rue de La Réunion. Právě tady najdete vstupní bránu do pařížské mikrorezervace, zahrady Pierre-Emmanuel.

Na rozloze 6 300 m2 tu budete moci obdivovat divoké rostliny na nesečených loukách i rybník přetékající životem. Jakoby se tu městský ruch ztrácel. Hluk aut ustupuje zpěvu ptáků a šeď se ztrací v zeleni. Lepší místo pro relax a odpočinek v Paříži snad neexistuje.

Když vás ulice unaví, je na čase usebrat se a načerpat novou energii na některém z místních hřbitovů nebo uprostřed parku.Když vás ulice unaví, je na čase usebrat se a načerpat novou energii na některém z místních hřbitovů nebo uprostřed parku.|Shutterstock

Náplavka

O tom, že někdy méně znamená více, svědčí i obyčejná procházka kolem Seiny. Pokud vám romantické piknikování, talentovaní buskeři nebo procházky proti proudu nic neříkají, od června do srpna se tu můžete vyhřívat na umělé pláži s opalovacími lehátky a jemným pískem. Pokud do sebe obrátíte pár deci a budete mít potřebu vykoupat se, mějte však na paměti, že Seina není Vltava a za vstup do vody vám hrozí i několikaseteurová pokuta.

Procházka centrem podél řeky má své kouzlo.Procházka centrem podél řeky má své kouzlo.|Archiv Veroniky Kratochvílové