Zmrzlina je skvělá motivace. A nejen pro děti.

Zmrzlina je skvělá motivace. A nejen pro děti. Zdroj: Shutterstock

Cestu si můžete rozložit do několika etap, jet vlastním tempem a přenocovat třeba uprostřed malebné vesnice, na statku nebo v kempu.
Gelateria Serafini se řadí mezi 5 nejlepších v celé Itálii.
Cyklostezka Via dell’Acqua byla v roce 2021 oceněna jako nejlepší zelená stezka v Itálii.
Cyklostezka podél jezera Garda.
V okolí jezera Garda je příjemně i uprostřed parného léta.
7
Fotogalerie

Cestování s dětmi: Po stopách nejlepších italských zmrzlináren

Pokud rádi trávíte dovolenou aktivně, ale vaše děti se rozhodly stávkovat, možná na ně tentokrát vyzrajete lákavým kompromisem. Cyklostezka po stopách nejlepších italských zmrzlináren, by je mohla zvednout z gauče. Cestou podél řek a jezer se nebude nudit nikdo ze zúčastněných, a o svačinu bude náležitě postaráno.

Cyklostezka Via dell’Acqua, která byla v roce 2021 oceněna jako nejlepší zelená stezka v Itálii, vás provede 140 kilometry krásné přírodní scenérie a tím nejlepším ledovým osvěžením. Čekají vás dlouhé úseky vedoucí jen pár metrů od řeky Adiže nebo Sarca, jezera Garda, Toblino a mnoha dalších přírodních perel této oblasti. To si ale nechte jen pro sebe.

Zmrzlina místo slibů

Důležitější je, že hned po pár kilometrech od startu najdete v krásném údolí Cembra oceňovanou zmrzlinárnu Gelateria Serafini, která se řadí mezi 5 nejlepších v celé Itálii. Ochutnat tu budete moci nespočet příchutí, včetně zmrzliny ochucené místním vínem Müller Thurgau.

Gelateria Serafini se řadí mezi 5 nejlepších v celé Itálii.Gelateria Serafini se řadí mezi 5 nejlepších v celé Itálii.|trentinomoto

Zvolte vlastní tempo

Itinerář, který zvolíte, je jen na vás.  Cestu si můžete rozložit do několika etap, jet vlastním tempem a přenocovat třeba uprostřed malebné vesnice, na statku nebo v kempu. Po příjemném rovinatém šlapání asi 25 km od první zastávky na zmrzlinu se dostanete k branám města Trento. V hlavním městě je nabídka dobré zmrzliny samozřejmě široká a rozmanitá, ale Fior di Gusto na Via Grazioli, na východním okraji historického centra města, je ideální zvlášť pro ty, kteří se v centru nechtějí příliš zdržovat. Všechny místní příchutě jsou označené jako „přírodní zmrzliny“. Na své si tu navíc přijdou i ti, kteří trpí nějakými alergiemi či potravinovými intolerancemi. Výběr je totiž opravdu pestrý. Pro ty, kteří se od cyklostezky nechtějí vzdalovat vůbec, je pak oblíbeným cílem Gelateria Igloo ve via Scopoli, kde servírují speciální zmrzlinový kornout se skrytou čokoládou.

Cyklostezka Via dell’Acqua byla v roce 2021 oceněna jako nejlepší zelená stezka v Itálii.Cyklostezka Via dell’Acqua byla v roce 2021 oceněna jako nejlepší zelená stezka v Itálii.|VitaTrentina

Romantika podél Adiže

Když opustíte hlavní město vydáte se podél břehu řeky Adiže, která lemuje cestu, přes jablečné sady v údolí a vinice Vallagarina k branám „města míru“ Rovereta, „města míru“, určitě vám přijde vhod zastávka v Gelateria Zenzero ve vesničce Borgo Sacco. Najdete tu ty nejlepší domácí zmrzliny s nejkurióznějšími příchutěmi. K uhašení žízně a dodání energie přijde vhod třeba bazalka, citron nebo zázvor.

Zmrzlina je skvělá motivace. A nejen pro děti.Zmrzlina je skvělá motivace. A nejen pro děti.|Shutterstock

Na únavu není čas

Cyklostezka pokračuje dál na jih směrem k Mori. Na okraji vesnice Lagarino se stáčí údolím řeky Adiže směrem k Veroně, zatímco „Via dell'Acqua“ se odklání na západ, k jezeru Garda . Před vstupem do chladného údolí biotopu jezera Loppio vás však čeká ještě zastávka v Gelateria Bologna v Mori. Je to jedna z nejznámějších a nejstarších zmrzlináren v Trentinu, kde se podávají nádherné, vytříbeně zpracované poháry, ale také senzační ovocné mísy, millefeuille a krém chantilly.

Cestu si můžete rozložit do několika etap, jet vlastním tempem a přenocovat třeba uprostřed malebné vesnice, na statku nebo v kempu.Cestu si můžete rozložit do několika etap, jet vlastním tempem a přenocovat třeba uprostřed malebné vesnice, na statku nebo v kempu.|Shutterstock

Ve stínu olivovníků

Trasa dál kopíruje starou habsburskou železnici z Mori do Nago a poté, co vás nasměruje úsekem Passo San Giovanni a vy překonáte kopec směrem ke Gardské kotlině, se ocitnete v Nago a Torbole sul Garda,  kde vás bude čekat příjemná jízda mezi staletými olivovníky. 

Cyklostezka podél jezera Garda.Cyklostezka podél jezera Garda.|Shutterstock

 

Gelato se nikdy nepřejí

Když se budete blížit k Benacu, možností pochutnat si na dobré zmrzlině bude celá řada. Pokud vám tato pochoutka ještě nepoleze ušima, určitě si udělejte čas na Gelateria Flora, přímo s výhledem na pobřeží jezera. V nabídce jsou bezlepkové a bezlaktózové příchutě, různé speciality a všechny druhy dezertů ze zmrzliny. Ať už si vyberete cokoliv, vždy se můžete těšit na rafinované podání a vysoce kvalitní suroviny. Odsud už můžete podél jezera pokračovat do města Arco a Gelateria Naturale Idnimenticable.

V Itálii je gelato považováno za umění.V Itálii je gelato považováno za umění.|Shutterstock

Kruh se uzavřel

Po cestě zpátky ještě minete krásný hrad na jezeře Toblino, a pak už se pomalu začnete vracet zpátky do Trenta. Ne každý takovou dávku kilometrů a zmrzliny snese. Výhodou trasy je právě fakt, že je okružní, lze nastoupit a vystoupit prakticky kdekoliv a k přepravě využít i místní hromadnou dopravu, která je zde pro cyklisty připravená.

Tak šťastnou cestu a dobrou chuť!