Pohodová cesta podél vinic nedaleko italského Trenta.

Pohodová cesta podél vinic nedaleko italského Trenta. Zdroj: Shutterstock

Moderní cyklotrasa pojmenovaná podle římské silnice zhruba kopíruje historickou trasu a patří k nejpopulárnějším cyklistickým trasám překonávajícím Alpy v severojižním směru.
Ve směru od severu k jihu je možné nechat se v největších stoupáních v Reschenském průsmyku a ve Fernském průsmyku vyvézt autobusem.
Cesta vede podél jezera Reschen v jižním Tyrolsku.
Ponte Romano na cestě.
5
Fotogalerie

Cestování s dětmi: Cyklistická maturita pro celou rodinu

Pokud máte doma mladé nadšené sportovce, možná byste je letos mohli zasvětit do tajů dálkové cyklistiky. Zdolat alpský přechod v sedle kola není pro každého. Jenže jak už to tak bývá, čím větší výzva, tím silnější motivace. Abyste nakonec nebyli překvapení, komu v kopcích dřív dojdou síly!

Via Claudia Augusta

Před více než dvěma tisíci lety ji vybudoval adoptivní syn císaře Augusta, římský generál Drusus, jako vojenskou cestu vedoucí od Jaderského moře k Dunaji. Pak se z ní stala důležitá obchodní trasa. Dnes je Via Claudia Augusta oblíbenou dálkovou stezkou vedoucí nádhernou přírodou, romantickými vesničkami i historickými městy.

Prvni přímá cesta přes Alpy dodnes zůstává důležitou tranzitní spojnicí mezi jihem a severem, přičemž její celková délka mezi městem Donauwörth v Rakousku a italskými Benátkami je 600 kilometrů. Ty se dají pohodlně rozdělit na 30 etap.

Ve směru od severu k jihu je možné nechat se v největších stoupáních v Reschenském průsmyku a ve Fernském průsmyku vyvézt autobusem.Ve směru od severu k jihu je možné nechat se v největších stoupáních v Reschenském průsmyku a ve Fernském průsmyku vyvézt autobusem.|Shutterstock

Pomalu, ale jistě

Pokud nejste profesionální cyklisté, a přesto byste rádi zdolali alpský přechod v sedle, jste na správné cestě. Vede po asfaltových nebo štěrkových cyklostezkách a klidných vedlejších komunikacích. Oblíbená cyklistická trasa začíná v bavorském městě Donauwörth a vede po mírných cestách až do Augsburgu, takže je vhodná i pro úplné začátečníky. Přes romantickou zastávku u zámku Neuschwanstein, pozoruhodný průsmyk Fernpass a údolí Imst a Fliess se připravte na stoupání přes tvrz Finstermünz do Reschenského průsmyku.

Dále vede trasa do Jižního Tyrolska podél idylického jezera Reschensee a po jižní straně Alp dolů do měst Merano a Bolzano, kde na cyklisty už čeká pohodová italská atmosféra ve stylu „dolce vita“. Z historického města Trento lze pokračovat k bývalému římskému přístavu v obci Altino u Benátek, nebo se vydat o něco méně náročnou etapou do města Ostiglia na řece Pád.

Moderní cyklotrasa pojmenovaná podle římské silnice zhruba kopíruje historickou trasu a patří k nejpopulárnějším cyklistickým trasám překonávajícím Alpy v severojižním směru.Moderní cyklotrasa pojmenovaná podle římské silnice zhruba kopíruje historickou trasu a patří k nejpopulárnějším cyklistickým trasám překonávajícím Alpy v severojižním směru.|Shutterstock

Stezka míru s puberťáky

S koncem konfliktů a konečně sjednocenou Evropou se Via Claudia Augusta stala mostem, který sjednocuje smíšené kultury, životní prostory a emoce. Je to symbolická trasa, která překlenuje pohraniční regiony a tradice a vyznačuje se lidštějším, mladistvějším a ekologicky udržitelným cestovním ruchem. Na fascinující přechod Alp s nádhernými výhledy budou vaši potomci dlouho vzpomínat a o svém zážitku po prázdninách hrdě vyprávět spolužákům. A co víc. Možná díky společně prožitým zážitkům z cest dokážete překlenout i místy nepřekonatelnou generační propast.

Cesta vede podél jezera Reschen v jižním Tyrolsku.Cesta vede podél jezera Reschen v jižním Tyrolsku.|Shutterstock