Na pastvinách se tu pase typický alpský skot Graues Geisler Rind.

Na pastvinách se tu pase typický alpský skot Graues Geisler Rind. Zdroj: IDM Südtirol/Alex Filz

Absolutní komfort v kombinaci s udržitelností.
Na tuhle dovolenou budete dlouho vzpomínat, a navíc z ní budete mít dobrý pocit.
Farmáři tu ke své práci přistupují se vztahem k planetě i tradici.
Chov včel patří k významnému odvětví zdejšího zemědělství.
5
Fotogalerie

Udržitelně a ekologicky i o prázdninách? Vyrazte do Jižního Tyrolska!

Pokud patříte k těm, kterým otázky klimatických změn, hospodářské krize a ekologie nedají spát, ale zároveň toužíte po plnohodnotných zážitcích z dovolené, možná vás zaujme koncept takzvaných Alpských perel, který se zasazuje o podporu ekologicky šetrné dovolené v nádherných oblastech Dolomit.

Ekologické prázdniny rozhodně nemusí být chudší, méně bezstarostné nebo zábavné. Projekt Alpské perly se zasazuje o měkkou mobilitu a zaručuje pohodovou dovolenou s úspornou stopou.

Laskavé údolí Funes

Malebná údolí, zdobená fotogenickými kostelíčky s vysokými štíhlými věžemi, obklopená skalami jsou pro Dolomity charakteristická. Údolí Funes (Villnöss) patří přitom k těm nejkrásnějším z nich. Ba co víc. Je téměř synonymem pro udržitelný cestovní ruch. Místní obyvatelé vynakládají obrovské úsilí na ochranu klimatu a zachování životního prostředí.

Obnovitelné zdroje

V době klimatické změny, hospodářské krize a zvýšených nákladů na topení, vodu i elektřinu má nezávislé zásobování energií zásadní význam. Ta, spotřebovaná ve Funes, pochází výhradně z místních obnovitelných zdrojů, jako jsou voda, dřevo a slunce. Tři vodní elektrárny, dvě dálkové teplárny na biomasu a fotovoltaické panely zajišťují soběstačné zásobování celého údolí. Díky elektrifikaci vysokohorských chat a optickému vedení tu splňují nejvyšší ekonomické nároky.

Pomalu a chutně

Zpomalit ve stále až iracionálně se zrychlujícím světě napomůže i fakt, že se údolí stalo první destinací Slow Food Travel v Jižním Tyrolsku. Lokální potraviny od místních farmářů jsou samozřejmostí. Typický sýr, tmavý chléb a špek jsou chutným základem jídelníčku. Plemena ovcí Villnösser Brillenschaf  s tmavou pigmentací okolo očí i alpský šedý skot Graues Geisler Rind, pasoucí se na místních loukách, jsou toho důkazem.

Zážitky pro všechny smysly

Během roku se tu koná několik akcí, během nichž chtějí místní seznámit své hosty s gastronomickou kulturou regionu. Lákavá je třeba ochutnávka vín v Kellerei Eisacktal, návštěvy horské bylinkové zahrady v 1400 metrech nad mořem nebo zážitkové vycházky s Christinou Pernthaler Gamberoni, expertkou na bylinky. Dále jsou to ochutnávky sýrů v Bio-Hof-Käserei nebo projekt Furchetta, za kterým stojí majitel restaurace Pitzock Oskar Messner a v jehož rámci vyhledává, připravuje a představuje speciality zdejšího údolí.

Respektujte hory!

Program s všeříkajícím názvem Respektujte hory pak zvyšuje povědomí o ekologickém chování jako takovém. Akcentuje udržitelnost, předcházení vzniku přebytečného odpadu nebo problematiku pitné vody. To vše v kombinaci se zážitky, které rozhodně stojí za to!