Řeka Soča je opravdu ledová.

Řeka Soča je opravdu ledová. Zdroj: Archiv Veroniky Kratochvílové

Protože cesta na Hradní kopec, na kterém hrad stojí, je dosti strmá a náročná, můžete využít i vzpenjač - lanovku. Vede ze Starého města až na hrad.
Významná kulturní a historická památka v Lublani stojí již od 12. století.
Planina ještě stále zůstává skrytá masovému turismu.
Velika Planina, která se už stovky let využívá jako pastva pro dobytek, je bezesporu jedno z nejhezčích míst ve Slovinsku
Pokud ne květiny, tak velryba v životní velikosti by mohla uspět. Volčij potok určitě stojí za návštěvu.
11
Fotogalerie

Cestování s dětmi: Štědré Slovinsko vám dá od všeho trochu

Prázdniny a letní dovolená jsou čas, kdy si přejeme načerpat zážitky, ze kterých budeme žít po celý zbytek roku. Sousloví „rodinná dovolená“ ale může mnohým z nás nahánět doslova hrůzu. Co pro někoho znamená vytoužený čas s blízkými, může být pro jiného jen nutné zlo. Nezřídka se totiž stává, že si každý chce své dny volna užít po svém. Někdo prahne po adrenalinu, jiný po odpočinku, jeden upřednostňuje hory, druhý touží po moři. Co takhle zkusit pro tentokrát spojit všechno dohromady?

Pokud i vy stále ještě zvažujete, jestli vzácné dny volna věnovat horám, moři, kultuře nebo dobrému jídlu.  Jestli odletět za exotikou nebo se raději spokojit s tuzemskými nabídkami. Zkuste na to jít od lesa. Nebo spíš od Slovinska. Země nedaleko našich hranic v sobě kloubí úplně všechno. Německou spořádanost, italskou rozevlátost i balkánský temperament. Nevěříte?

Malá země, nekonečno možností

Jelikož bylo Slovinsko ekonomicky nejvyspělejší ze všech zemí bývalé Jugoslávie a roku 1991 se od jugoslávské federace odtrhlo mírovou cestou, nový samostatný stát nezbrzdila ani poválečná obnova. Patří proto mezi příjemné a vyspělé evropské země a vedle úchvatné přírody nabízí také celou řadu skvostných historických památek.

Na hlavní město Lublaň měla vliv celá řada českých architektů a naopak, do tuzemské tváře se silně otiskl rukopis Slovince Jožeho Plečnika, který stojí za proměnou Pražského hradu i výstavbou kostela na náměstí Jiřího z Poděbrad.

Všechny smysly na hrad

Pokud se do Slovinska vypravíte s dětmi, určitě začněte právě v Lublani. Středověký hrad na zeleném kopci nad městem je jeden velký labyrint a děti si ho zamilují. Můžete se tu volně procházet podzemím, chodbami i ochozy na hradbách. Dospělí zase docení nekonečné výhledy, a především špičkovou restauraci Gostilna na Gradu. Tento hradní podnik nese označení Bib Gourmand a pod vedením šéfkuchaře Luka Jezeršeka jen kvete. Rezervaci si určitě udělejte předem. O tom, že Slovinci mají vkus a styl v krvi, se můžete přesvědčit třeba během kávy na prosklené terase hradního nádvoří. Nahoru k hradu se dostanete buď moderní lanovkou, která vede přímo z města, anebo pěšky přes hustý les. Obě cesty mají své kouzlo.

Protože cesta na Hradní kopec, na kterém hrad stojí, je dosti strmá a náročná, můžete využít i vzpenjač - lanovku. Vede ze Starého města až na hrad.Protože cesta na Hradní kopec, na kterém hrad stojí, je dosti strmá a náročná, můžete využít i vzpenjač - lanovku. Vede ze Starého města až na hrad.|Shutterstock

Zastávka na květiny

Na půl cesty mezi Lublaní a Velikou Planinou, si můžete udělat zastávku v Botanické zahradě Volčji Potok. Pokud 3 500 pestrobarevných rostlin z celého světa neokouzlí děti, pak maminky určitě. Venkovní hřiště s trampolínami i prolézačkami všeho druhu a výstava dinosaurů a velryb v životní velikosti, jsou ale i u nejmenších a nejnáročnějších zárukou úspěchu. Od května do září se tu navíc koná celá řada bezplatných workshopů, které z obyčejné zastávky na svačinu, mohou udělat nejlepší zážitek z celých prázdnin.

Slovinský Hobitín

Jet do Slovinska a neprojít se po pastevecké náhorní plošině Velika Planina, by byl hřích. Dostane se k ní snadno lanovkou z Kamniške Bistrice. Ti, kteří dávají přednost výzvám, se k ní mohou vydat po jedné z dobře značených stezek. Malebná krajina posetá drobnými salašemi se stříbrně zbarvenými střechami, krávy pasoucí se na volno bez ohradníků a spousta přírodních a etnologických kuriozit, si získá srdce všech, bez ohledu na věk. Výlet, který lze díky množství dobře značených stezek snadno regulovat, navíc zvládnou i rychle unavitelné dětské nožky. Odměna ve formě sýra nebo domácí zmrzliny od místních farmářů, je jen další lákavou vzpruhou.

Velika Planina, která se už stovky let využívá jako pastva pro dobytek, je bezesporu jedno z nejhezčích míst ve SlovinskuVelika Planina, která se už stovky let využívá jako pastva pro dobytek, je bezesporu jedno z nejhezčích míst ve Slovinsku|Shutterstock

Magický Bled

Když už budete ve Slovinsku, nesmíte vynechat kouzelný Bled. Ostrov na jezeře byl významným bodem už v pohanských dobách, kdy na něm stála svatyně slovanské bohyně Živy. V 15. století tu byl vystavěn kostel zasvěcený Panně Marii. Děti byste rozhodně neměli ochudit o prohlídku nedaleké soutěsky Vintgar. Procházka po dřevěných můstcích nad divokou řekou Radovnou se stane pohádkovým zážitkem pro všechny. Cestou můžete pozorovat pstruhy, a na konci soutěsky si prohlédnout nádherný vodopád.  

Jiskřivá Soča

Řeka Soča, vyvěrající z jeskynního systému v Julských Alpách, je průzračně čistá a ledová. Pokud chcete na vlastní kůži zažít, co znamená křišťálová voda, vypravte se k jejímu prameni. U Izviru Soče, jak se slovinsky nazývá, na vás čeká nezapomenutelný zážitek – stačí si v ní smočit palec u nohy. Ale jelikož se nachází přímo v Triglavském národním parku, bude těch dobrodružství mnohem víc. Hlavně pozor na medvědy!

Většina oblastí při toku Soče je ideální pro provozování vodních sportů, přičemž vysedání a nasedání z lodí je povoleno jen na určitých místech. Nutno také dodat, že kajakáři, kanoisté a raftaři se musí smířit s faktem, že mohou pádlovat jen od 8 do 18 hodin. Mimo tuto část dne řeka patří rybářům. Soču se vyplatí dopředu okouknout a prozkoumat, neboť některé její úseky jsou značně proměnlivé a sjet je na lodi rozhodně není po amatéry.

Řeka Soča je opravdu ledová.Řeka Soča je opravdu ledová.|Archiv Veroniky Kratochvílové

Nezapomenutelné jeskyně

Pokud byste se přesto rádi na vodě svezli, ale máte soudnost a smysl pro zodpovědnost, určitě si udělejte výlet do jeskyně Križna jama. Prohlídka na člunech, kterými se pluje po podzemních jezerech se smaragdově zelenou vodou, je o moc bezpečnější, ale ne méně dobrodružná. Místa, která nejsou osvětlená a návštěvníci si musí vystačit pouze s vypůjčenými baterkami, jsou obzvlášť působivá.

Nevynechejte ani proslulou Postojenskou jeskyni, které se přezdívá podzemní ráj. Do jejího nitra vás zaveze turistická vláček a obdivovat budete moci neuvěřitelnou krápníkovou výzdobu i rozlehlý podzemní sál osvětlený křišťálovými lustry. Mloka, který nese název lidská ryba neboli člověk ribica tu budete moci pozorovat z bezpečné vzdálenosti akvária.

Tajemný hrad Predjama

Jen několik kilometrů od Postojenské jeskyně se můžete přesunout do pohádkového světa rytířů. Nedobytný středověký hrad stojící na 123 metrů vysokém skalním útesu, je jedním z největších jeskynních hradů světa a ukrývá síť tajuplných tunelů, ze kterých se podle pověstí rytíř Erazem z Predjamy vydával na své loupeživé výpravy a lidé utíkali před obléháním. Dnes je 800 let starý hrad především domovem kolonie netopýrů

Všechny cesty vedou na Triglav

Pokud patříte mezi fyzicky zdatnější rodiče, možná byste si měli dát vyšší cíl. Triglav je nejen nejvyšším vrcholem Slovinska, ale zároveň slovinským národním symbolem. Výšlap nahoru není úplně pro každého. Rozhodně byste neměli přeceňovat svou fyzičku ani podceňovat vybavení. Ferratám se nevyhnete a úzké hřebínky spolu se sesouvajícími se kameny jsou mnohdy nadbytečným adrenalinem. Ferratový úvazek ani přilba proto nejsou zbytečností – naopak. Trasa vedoucí údolím sedmi Triglavských jezer je ovšem naprosto nezapomenutelná. Vyhraďte si na ni alespoň tři dny a nechte se očarovat krásou místní krajiny.

Cestou na Triglav.Cestou na Triglav.|Archiv Veroniky Kratochvílové