Sahara, Alžírsko

Sahara, Alžírsko Zdroj: Shutterstock

Spitzkoppe (Namibie)
Národní park Nyika (Malawi)
Národní park Ruaha (Tanzanie)
Svazijsko
Svatý Tomáš a Princův ostrov
8
Fotogalerie

Africká nej a sedmička neotřelých tipů

Jediný světadíl, který se rozprostírá rovnoměrně po obou stranách rovníku, zabírá plochu o rozloze zhruba 30 mil. km2. Kde se na ní nacházejí přírodní premianti, v čem vyniká v celosvětovém měřítku a kam se vydat za zážitky, které nejspíš nebudete sdílet s davy turistů?

Africká nej:

  • nejvyšší hora: Kilimandžáro (Tanzanie; 5895 m)
  • nejrozlehlejší jezero: Victoria (Uganda, Keňa, Tanzanie; 68 870 km2)
  • nejdelší řeka: Nil – zdrojnice Viktoriin Nil, Albertův Nil, Horský Nil a Bílý Nil (Uganda, Jižní Súdán, Súdán, Egypt; 6671 km)
  • největší ostrov: Madagaskar (587 295 km2)
  • nejvyšší vodopád: Tugela (Jižní Afrika; 948 m)

Světové superlativy:

  • nejslanější vodní plocha (Gaet’ale, Etiopie)
  • největší poušť mimo polární oblasti (Sahara)
  • město s nejvyšší naměřenou teplotou (Azízíja, Libye)

Sedmička neotřelých tipů

1) Spitzkoppe (Namibie)

Nad vyprahlou rovinatou krajinou se tyčí namibijský Matterhorn. Spitzkoppe je sice podstatně nižší (1754 m) než jeho evropský předobraz, okolí žulového skalního suku ale působí především před západem slunce uhrančivě. O samotě se můžete kochat skalními okny a oblouky, roztodivnými kompozicemi s takřka dokonale hladkými balvany, při troše štěstí narazíte i na malá jezírka. A po setmění se jižní obloha díky nulovému světelnému smogu zaplní miliony hvězd. V oblasti se nacházejí i petroglyfy a na pláních se pasou zebry.

Spitzkoppe (Namibie)Spitzkoppe (Namibie)|Shutterstock

2) Národní park Nyika (Malawi)

Název největšího malawského národní parku znamená „místo, odkud přichází voda“. Stejnojmennou zvlněnou náhorní plošinu totiž protínají říčky a potoky, díky nimž tu v deštném období kvete přes 200 druhů orchidejí. A nechybějí ani vodopády. Celkově je krajina na africké poměry dost jedinečná, připomíná spíše evropskou divočinu. Na rozdíl od ní se tu však prohání řada živočišných druhů známých z afrických safari – antilopy, zebry, sloni, hyeny nebo levharti. Je jen na vás, jestli za nimi vyrazíte pěšky, na horském kole nebo v džípu.

Národní park Nyika (Malawi)Národní park Nyika (Malawi)|Shutterstock

3) Národní park Ruaha (Tanzanie)

Ačkoli je Ruaha největším národním parkem Tanzanie i celé východní Afriky, dosahuje podstatně nižší návštěvnosti než například proslulé Serengeti. Přitom si tu můžete užít safari v nádherné krajině a rozhodně nebudete ochuzeni ani o stovky živočišných i rostlinných druhů, včetně obrovských stád slonů a buvolů. Pozorovat se dají také lvi, levharti a gepardi, na své si přijdou i ornitologové. V žádném jiném parku se nevyskytuje antilopa kudu. Zvěř se v suchém podnebí srocuje především kolem řeky Velká Ruaha, která dala parku jméno.

Národní park Ruaha (Tanzanie)Národní park Ruaha (Tanzanie)|Shutterstock

4) Svazijsko

Nejmenší země jižní polokoule umožňuje vychutnat si to nejlepší z Afriky na kompaktním území, navíc ve společnosti přátelských domorodců. Rezervace Mkhaya je domovem nosorožců, slonů, žiraf či hrochů. Divoký úsek řeky Usutu přímo vyzývá k adrenalinovému raftingu. A přírodní rezervace Malolotja je protkaná stovkami kilometrů stezek vedoucích horskou divočinou. Nádavkem ještě dvě zajímavosti: Svazijské království je jedna z posledních světových diarchií a v roce 2018 změnilo název na původní „eSwatini“.

SvazijskoSvazijsko|Shutterstock

5) Svatý Tomáš a Princův ostrov

Druhá nejmenší africká země je zároveň jednou z turisty nejméně navštěvovaných zemí světa. O to víc může působit jako ráj bez davů. Po toulání krajinou, která jako by vás zavedla do kulis Jurského parku a z níž se jako varovný prst zvedá nejvyšší hora Pico de São Tomé s jedinečným tvarem, se dá odpočívat na čistých plážích s příjemně osvěžující a stejně čistou vodou. Anebo si za zvuků temperamentní hudby pochutnávat na vynikající čokoládě z místních kakaovníkových plantáží. Zkrátka, co čekat od země, jejíž měna se jmenuje dobra?

Svatý Tomáš a Princův ostrovSvatý Tomáš a Princův ostrov|Shutterstock

6) Eritrea

Ještě hůř je na tom s návštěvností země na pobřeží Rudého moře, kde panuje jedna z nejhorších světových diktatur. Až donedávna bylo takřka nemožné získat víza, ale situace se začíná uvolňovat. Tedy až na oblast lidských práv. A také je na cestování kamkoli v rámci země potřeba povolení. Pokud nad tím vším dokážete přimhouřit oči, čeká vás hlavní město Asmara se secesní a italskou architekturou, skvělé potápění v Rudém moři, Senafe s ruinami Metera, archeologické naleziště Qohaito nebo nečekaně zelená krajina u města Filfil.

EritreaEritrea|Shutterstock

7) Komorské ostrovy

S pověstí na tom o moc líp nebyla ani skupina čtyř ostrovů (z nichž Mahoré je stále francouzským departementem), ještě nedávno považovaná za jednu z nejméně politicky stabilních oblastí planety. Jenomže právě zde vás velmi přátelští místní pošlou na jednu z nejkrásnějších pláží Afriky (Mitsamiouli), zatím bez hotelů. V průzračné vodě si vychutnáte nevšední podmořské zážitky, projdete se mezi sopkami či k vulkanickému jezeru Salé. A třeba budete mít štěstí na keporkaky, či dokonce latimérii podivnou.

Komorské ostrovyKomorské ostrovy|Shutterstock