Jaká pro a proti mají nebankovní půjčky?

Jaká pro a proti mají nebankovní půjčky? Zdroj: Shutterstock

Výhody a nevýhody nebankovní půjčky

Ještě před dvěma lety, než vstoupila platnost novela zákona o spotřebitelském úvěru, byl trh s půjčkami zaplaven tisíci poskytovateli. Nyní má zákonnou licenci jen několik desítek společností, a přesto mají co nabídnou, a to i ve srovnání s obřími kolosy – bankami. Pojďme se podívat, proč jít pro půjčku k nebankovce a bance se vyhnout obloukem!

Trh funguje jednoduše na principu „poptávka určuje nabídku“. Na úspěchu nebankovní společností tedy vidíme určitou nespokojenost s nepružnými systémy velkých bank. Co mohou poskytovatelé úvěru klientům nabídnout a banky ne? 

Výhody:

  • Velkou výhodou nebankovních půjček je především jejich rychlost. Společnosti jsou schopny odeslat finance již do deseti minut od podání žádosti. Musíme si ale uvědomit, že samotná rychlost připsání peněz na náš bankovní účet, není příliš směrodatná. Chceme-li si žádat o půjčku v bance, ve většině případů se nevyhneme osobnímu navštívení některé z poboček. A teprve až nás některá z pracovnic přijme, dostaneme se k vyplňování žádosti. To je velký rozdíl oproti pár kliknutím na svém počítači doma. Nebankovní společnosti mají zpravidla jednoduchou a přehlednou žádost, kde vyplňujete základní údaje bez zbytečného papírování. Navíc můžete půjčku získat i o víkendech či státních svátcích.
  • Mnoho klientů vnímá půjčku jako svou intimní záležitost a oceňuje, že se nebankovní půjčka zařizuje v soukromí a pohodlí domova. Přestože nedochází k osobnímu kontaktu mezi ním a zprostředkovatelem úvěru, zakládají si nebankovní společnosti na individuálními přístupu. Ta spočívá hlavně ve velkém prostoru pro splnění konkrétních požadavků klienta. Například v bance začínají nabídky půjčky na 10.000 Kč s pevně stanovenou dobou vrácení. Nebankovní společnosti ale nabízejí i částky nižší, tzv. mikropůjčky s pohyblivou dobou splatnosti – to vy si určíte, kolik chcete půjčit peněz a za jak dlouho je vrátíte.
  • Třetí důležitou výhodou je pravděpodobnost schválení půjčky. Nebankovní společnosti jsou benevolentnější a nemají tolik podmínek pro získání půjčky. Nutno ovšem podotknout, že i nebankovní společnosti uplatňují politiku zodpovědného půjčování a ověřují bonitu (schopnost splatit úvěr) svého klienta. Mnoho z nich jich nahlížejí do registrů dlužníků, příp. do insolvenčního a exekučního rejstříku. 

Nevýhody:

  • Rychlost a jednoduchost je vyvážena vyšším úrokem než u bank. RPSN může u nebankovních půjček vyskočit do závratných výšin, ale není to ukazatel, podle kterého byste se měli u krátkodobých půjček řídit. Tato procentuální hodnota uvádí, kolik klient zaplatí za období jednoho roku za svou půjčku.  U půjček se splatností např. 30 dní je proto zavádějícím pojmem. Další nevýhodou je malá možnost vyplacení v hotovosti. Většina nebankovních společností totiž vyplácí finance pouze na bankovní účet klienta.
  • Někde se lze dočíst i o vyšším riziku. To jistě platilo před zmíněnou novelou zákona, dnes jsou však všechny subjekty pod kontrolou ČNB, tudíž o podvodném jednání nemůže být řeč.

CoolCredit je jednou z nebankovních společností, která získala licenci ČNB na poskytování spotřebitelských úvěrů.

Splňuje všechny nároky, které jsou na ní klienty kladeny – od rychlosti a jednoduché žádosti až po individuální přístup a férové jednání. Řídí se politikou zodpovědného půjčování a vždy ověřuje úvěruschopnost klienta, aby se nedostal do větší finanční tísně.