Zdroj: DIANA COMPANY,spol.s r.o.

Lze pěstovat mandle i v našich podmínkách?

Domácí vlašské ořechy nebo lískové oříšky sice nemá každý, zároveň ale jejich pěstování v Česku pravděpodobně nikoho nepřekvapí. Věděli jste ale, že u nás lze pěstovat i některé další druhy ořechů? Pokusit se můžete například o vlastní mandle.

Vaše šance rostou. Proč?

Mandloně, tedy stromy plodící mandle, nejsou v našich zeměpisných podmínkách ničím novým. Ačkoli nejde o původní rostlinu, s jejím pěstováním se u nás experimentovalo již před několika staletími. Jde ale o strom, který přirozeně vyhledává teplé podnebí, lépe se mu tedy daří v oblasti Středozemí. Z toho důvodu se u nás mandloně ve větším měřítku pěstovaly zejména na jižní Moravě, vhodné podmínky mohou být i v oblasti Polabí.

Protože ale globální oteplování měřitelně dopadá i na Českou republiku, šance na úspěšné pěstování plodícího stromu rostou i v dalších lokalitách našeho státu. Stále nicméně platí, že v oblasti Moravy či Polabí dává pěstování mandloní největší smysl.

Začněte volbou odrůdy

Existuje poměrně velké množství odrůd mandloně, z nichž každá má trochu jiné vlastnosti. Vaše domácí mandlová pasta ale bude chutnat vždy skvěle. Poraďte se v zahradnictví o tom, jakou variantu zvolit. Přednost byste měli dát variantám, které lépe snáší o něco chladnější podnebí a udeří-li chladnější zima, strom jí dokáže odolat. Zaměřit byste se měli především na ty odrůdy, které se vyznačují pozdějším květenstvím a s větší pravděpodobností se tak vyhnou jarním mrazům.

Vyberte vhodné místo

Nejen mandloně, ale prakticky všechny stromy plodící ořechy mají rády vlhkou půdu bohatou na živiny a dostatek světla. Ořechy patří k těm vůbec nejzdravějším potravinám, obsahují bílkoviny a mnoho vitaminů a minerálů. Z „chudé“ půdy ale strom tyto živiny získat nemůže. Chcete-li tedy každoročně bohatou úrodu, volba vhodného stanoviště je zcela zásadní. Zapomínat byste neměli ani na pravidelné hnojení a během období sucha na dostatečnou zálivku.

Chcete-li strom pěstovat ve výše položených oblastech, zvažte jeho umístění do květináče. Mandlovník není zdaleka tak velkým stromem jako například ořešák královský. Jeho pěstování ve větším květináči je proto možné. Strom má v dospělosti kolem 3 metrů. Během zimních měsíců díky tomu můžete strom ukrýt před mrazy a uchráníte jej před nehostinnými podmínkami v chladnější části roku.

Sklizně se dočkáte na podzim

Plody budete sklízet přibližně na přelomu léta a podzimu. Opět záleží na konkrétních zeměpisných podmínkách. Bohužel ale nepočítejte s tím, že byste se sklizně dočkali rychle. Potrvá až pět let, než se dočkáte prvních jednotlivých plodů, a asi 10 až 15 let, než sklizně začnou být opravdu bohaté.