Spotřebu energie může výrazně omezit vaření na indukčním sporáku

Spotřebu energie může výrazně omezit vaření na indukčním sporáku Zdroj: Pexels.com

Elektřinu můžete ušetřit i praním větší várky prádla
V zimním období nemusíte doma chodit v tričku. Vytápějte jen na tolik stupňů, kolik je potřeba
3
Fotogalerie

8 tipů, jak šetřit elektřinu v novém roce

Pokud návrh zdražení regulované složky elektřiny projde, bude se hodit každá rada, která domácnostem ušetří peníze. Tady je 8 tipů, jak si maximálně zachovat svůj komfort a ušetřit stovky až tisíce korun ročně za elektřinu.

1. Vytápění

Na vytápění je možné ušetřit nejvíce. Hlavní je místnosti nepřetápět. Pokud máte podlahové topení, stačí udržovat teplotu pod jedním stupněm než u běžných radiátorů. Topná tělesa odkryjte a nechte teplý vzduch volně proudit, rozhodně nezakrývejte podlahové topení koberci. Při odchodu z domu snižte teplotu termostatu o několik stupňů, úplně ho ale nevypínejte. Místnost, kterou nevyužíváte, jen temperujte přibližně na 15 stupňů. Větrejte průvanem, krátce a intenzivně a nepoužívejte ventilačku, kterou jen uniká teplo, a vzduch se vyměňuje jen velmi pomalu. Utěsněte také mezery v oknech a dveřích.

V zimním období nemusíte doma chodit v tričku. Vytápějte jen na tolik stupňů, kolik je potřebaV zimním období nemusíte doma chodit v tričku. Vytápějte jen na tolik stupňů, kolik je potřeba | Pexels.com

2. Investujte do úspornějších spotřebičů

Provoz ledničky, pračky nebo myčky vyjde na několik tisíc korun ročně. Uspořit elektřinu můžete, pokud si pořídíte modernější spotřebiče v lepší energetické třídě. Od roku 2021 se používají pro některé spotřebiče nové energetické štítky s hodnotou třídy A až G. Ty vám pomohou vybrat to nejúspornější zařízení.

Nejvyšší třídy jsou u některých spotřebičů zatím prázdné, aby do budoucna zůstal prostor pro technický pokrok. Například nejúspornější myčka tak nese označení třídy B, lednice už umí energetickou třídu A, pračka třídu C.

3. Udržujte lednici v kondici

I správné používání lednice může uspořit elektřinu. Umístěte ji do chladné části místnosti, rozhodně ji nedávejte vedle radiátoru či jiného spotřebiče, který vytváří teplo (sporák, myčka). Dbejte také na dostatek prostoru kolem lednice, aby se spotřebič nepřehříval. V chladničce stačí mít teplotu 7 °C, v mrazáku stačí mít -18 °C. Lednici pravidelně odmrazujte, většina moderních chladniček to umí automaticky.

4. Perte více prádla na nižší teplotu

Průměrná česká domácnost zapíná pračku třikrát týdně. To je zbytečně moc, nemyslíte? Perte raději větší množství prádla najednou a při nižší teplotě. Prací prášky si se špínou poradí i při teplotě 30 °C. Ložní prádlo můžete prát na 60 °C, vyváření ani předpírání není nutné. Zvažte také, zda potřebujete sušičku, což je jeden z největších žroutů energie.

Elektřinu můžete ušetřit i praním větší várky prádlaElektřinu můžete ušetřit i praním větší várky prádla | Pexels.com

5. Nahraďte žárovky LEDkami

„LED žárovky spotřebují až o 90 procent elektřiny méně než ty běžné. Kvalitní LEDky mají navíc i delší životnost, takže ušetříte dvakrát. Uspoříte také, pokud budete světla pečlivě zhasínat, kvalitní osvětlení vydrží desítky tisíc vypnutí a zapnutí, proto je lepší světla v místnosti, kde nepobýváte, vždy zhasnout,“ radí produktová specialistka z Klik.cz Tereza Procházková.  

6. Vařte levněji s indukčním sporákem

Vyměňte sporák s litinovými plotýnkami za indukční. Staré elektrické sporáky se rozehřívají dlouho a nepředávají teplo efektivně. Indukce se naproti tomu rozehřeje hned a předává teplo jen na ploše, kterou pokrývá nádobí, takže nemusíte řešit velikost plotýnky. Další zásady úsporného vaření se neliší.

  • Hrnce přiklopte pokličkou, zkrátíte dobu vaření.
  • Pro pokrmy, které vyžadují delší vaření (hovězí, fazole), použijte tlakový hrnec.
  • Nepředehřívejte troubu.
  • Při pečení vypněte troubu pár minut před koncem a nechte pokrm dojít.
  • Na ohřev vody si pořiďte rychlovarnou konvici a dejte do ní jen tolik vody, kolik potřebujete.

7. Ušetřete elektřinu při ohřevu vody

Snižte teplotu ohřevu vody v bojleru. Standardní teplota je 60 °C, ve správně dimenzovaném bojleru však stačí ohřev na 50 °C. Úspory elektřiny dosáhnete i snížením množství vody – čím méně jí použijete, tím méně jí budete muset ohřát. Dejte přednost sprše před vanou a nenechávejte puštěnou vodu, když se mydlíte. To samé platí při umývání nádobí. Napusťte si vodu do dřezu a oplachujte nádobí studenou vodou.

8. Odpojte spotřebiče z pohotovostního režimu

Stand-by neboli pohotovostní režim zvyšuje komfort, protože zařízení zapnete dálkovým ovladačem a ono rychle naběhne na plný výkon. Tento režim ale odebírá elektřinu, monitor třeba ve stand-by režimu spotřebuje 0,5 Wh každou hodinu, kdy není zcela vypnutý. Pokud je v provozu jen čtyři hodiny denně a dvacet hodin ve stand-by režimu, ročně vyplýtvá 3 600 Wh energie. „V součtu všech zařízení, kam mohou patřit televizory, audio a video přehrávače, počítače, monitory, tiskárny, set-top boxy, modemy, herní konzole, to není zanedbatelná spotřeba. Přístroje proto raději natvrdo vypněte. Můžete to udělat třeba prodlužovačkou s vypínačem. Pozor si dejte také na nabíječky notebooků či mobilů. I pokud nim není připojený spotřebič, odebírají elektřinu,“ upozorňuje Tereza Procházková.