Zdroj: Unsplash.com

Byty k pronájmu v Českých Budějovicích: Jak vybrat ten správný?

České Budějovice lákají nové obyvatele nejen svou krásou, ale i skvělou zeměpisnou polohou. Oblíbené jsou pro svou blízkost k německým a rakouským hranicím třeba pro tzv. pendlery. Navíc má i toto statutární město svou univerzitu, na kterou se každý rok vrací tisíce studentů. V určitých obdobích tak může být hledání pronájmu bytu poměrně náročné. Jak a kdy tedy hledat ideální pronájem bytu?

Jaký typ bydlení hledáte?

Důležitou otázkou při výběru správného bytu k pronájmu je, jaký typ bydlení vlastně hledáte. Hledáte studentské bydlení, bydlení pro rodinu nebo jste single? Tomu byste měli uzpůsobit nejen požadavky na dispoziční řešení bytu, ale i délku pronájmu.

V případě, že jste studentem nebo single by vám mohlo vyhovovat i spolubydlení, kde na nákladech na bydlení výrazně ušetříte. Mnohem praktičtější však je rovnou hledat bydlení spolu s potenciálními spolubydlící, protože jedině tak si můžete vybrat s kým svůj domov budete sdílet.

Když si zadáte do svého vyhledávače jednoduchý dotaz pronájem bytů České Budějovice, narazíte i na možnosti studentského bydlení. V těchto případech si pak pronajímáte lůžko v pokoji za určitou cenu a zpravidla se jedná o cenu konečnou včetně záloh na energie či připojení k internetu.

Pokud potřebujete každý den osobní automobil, hledejte informaci o možnostech parkování přímo u nabídky. Není nic příjemného, pokud dojíždíte každodenně za prací chodit k vozu i více jak kilometr.

Vybírejte podle lokality

Než si vyberete konkrétní byt, prověřte si lokalitu, ve které se nachází. Zajímat by vás měla nejen občanská vybavenost, jako je škola, školka či obchod, ale i vzdálenost od MHD a přibližný jízdní řád linek, které tuto stanici obsluhují. Prověřit byste si měli i skutečnost, zda se nejedná o některou z vyloučených lokalit.

Nemusíte se osobně jezdit na jednotlivé místa podívat, pomohou vám satelitní mapy, funkce Street View, ale i různá fóra na internetu či sociální sítě.

Začněte hledat s předstihem

Pokud můžete začněte hledat vhodný byt k pronájmu s předstihem. Ušetříte se tak řady stresových situací, kdy budete nakonec muset výrazně zlevňovat ze svých původních požadavků, abyste včas bydleli. 

Nezapomeňte na to, že někdy se prostě šetřit nevyplatí

Pokud hledáte pronájem bytu nejen v Českých Budějovicích, realitní kancelář za vás prověří důležité právní aspekty, mezi něž patří především to, zda je pronajímatel k tomuto kroku oprávněn, ale i skutečnost, zda není na nemovitost uvalena exekuce. Exekutoři totiž nejsou na místě povinni přezkoumávat vlastnictví a mohlo by tak dojít k zabavení vašeho vybavení bytu.

I v současné době se stále můžete setkat s pronájmem bytu tzv. na černo bez nájemní smlouvy. Kromě toho, že nemáte jistotu, kdy vám pronajímatel pronájem ukončí, nemáte pak nárok ani na přihlášení trvalého pobytu a s kaucí se ve většině případů také můžete rozloučit. I když tak na nájemném ušetříte třeba dva tisíce korun, stojí ta rizika skutečně za to?