Město Burghausen rozhodně stojí za návštěvu.

Město Burghausen rozhodně stojí za návštěvu. Zdroj: Shutterstock

Na skále nad ním se vypíná velký hrad Burghausen.
Jeho hradby se táhnou po hřebenu skály v neuvěřitelné délce.
Hrad Burghausen byl prakticky nedobytný.
Řeka Salzach vytváří přirozenou hranici mezi Bavorskem a Rakouskem.
Staré město s pastelově zbarvenými fasádami.
7
Fotogalerie

Burghausen: barevné město s nejdelším hradem na světě

Asi 50 kilometrů od Salzburgu na levém břehu řeky Salsach, která tu tvoří přirozenou hranici Německa s Rakouskem, se rozkládá městečko Burghausen. Jeho dominantou je stejnojmenný hrad, jehož hradby se táhnou po celé délce skalního hřebenu nad městem. Údajně je nejdelším hradem v Evropě i na celém světě.

Pokud budete chtít projít hradem ze severu na jih, musíte ujít 1051 metrů, abyste prošli šesti nádvořími a dostali se z jednoho cípu hradu na druhý. Ve středověku byl Burghausen sídlem vévodů, a tak byl po Landshutu druhým nejvýznamnějším městem celého vévodství.

Na skále nad ním se vypíná velký hrad Burghausen.Na skále nad ním se vypíná velký hrad Burghausen.|Shutterstock

Nezapomenutelné výhledy

Všech šest nádvoří je volně přístupných a v interiérech hradu si můžete prohlédnout reprezentativní místnosti i menší galerie obrazů. Nejzajímavější jsou ale určitě výhledy z různých míst hradního ostrohu. Pokud budete hrad prozkoumávat ze severní strany, ani si neuvědomíte, že jste se ocitli 50 metrů nad úrovní řeky. Pokud se ale budete rozhlížet z jihu, otevřou se přímo pod vámi neopakovatelné výhledy na město. Věž kostela sv. Jakuba tu budete mít před sebou jen na pár desítek metrů, a jeho špici zhruba v úrovni očí. Dnes hrad vnímáme jako historickou památku. Jeho nejdůležitější role ale tví v tom, že byl díky svým kanálům, padacím mostům a věžím prakticky nedobytný.

Jeho hradby se táhnou po hřebenu skály v neuvěřitelné délce.Jeho hradby se táhnou po hřebenu skály v neuvěřitelné délce.|Shutterstock

Barevné náměstí

Středověké staré město leží na úpatí hradu a je památkově chráněné. Pozoruhodné jsou barevné měšťanské domy, typické pro oblast Inn-Salzach, se štítovými zdmi, které se tyčí nad výšku střechy.

Náměstí s idylickými zahrádkami je právem považováno za jedno z nejkrásnějších náměstí ve střední Evropě a pastelové barvy domů vás rozhodně naladí na další prozkoumávání tohoto místa.

Pěší zóna In den Grüben s výjimečnými řemeslnými obchody, galeriemi, bary a restauracemi, vás tu udrží v pozoru několik hodin.

Staré město s pastelově zbarvenými fasádami.Staré město s pastelově zbarvenými fasádami.|visit-burghausen.com

Památník Berlínské zdi

Při procházce městským parkem narazíte na památník Německé jednoty. Dvě originální části Berlínské zdi, expresivní černobílá fotografie a krátká dokumentace připomínají rozdělení a znovusjednocení Německa. Motiv fotografie a nasprejované části přinášejí vzpomínky na studenou válku, konflikt mezi Východem a Západem, na rozdělené rodiny, na lidi, kteří riskovali své životy za svobodu. Části zdi oživují doby, pod kterými vyrůstaly generace v Německu. Zároveň však z památníku vyzařuje i optimismus, síla a radost ze života.

Památník Berlínské zdi.Památník Berlínské zdi.|visit-burghausen.com

A tak se tu budete cítit na každém kroku. Trochu nostalgicky a dost vesele.