Pohádkové zákoutí se svítícími loďkami.

Pohádkové zákoutí se svítícími loďkami. Zdroj: Shutterstock

Centrum je plné hrázděných domů s barevnými fasádami a nádherně vyzdobenými průčelími.
Přezdívku Malé Benátky dostal podle své nejfotografovanější čtvrti.
Adventní Colmar rozhodně stojí za návštěvu.
Procházku starým městem si rozhodně užijete.
5
Fotogalerie

Colmar: Město skvělého vína, čápů a vánoční pohody

Přezdívá se mu „malé Benátky“. A ačkoliv ho najdete v Alsasku asi jen dvě hodiny vlakem od Paříže, stále zůstává nedotčené masovým turismem. Pokud toužíte zažít kouzelnou atmosféru adventních trhů a nechcete se při tom nechat ušlapat davy turistů, vyrazte do francouzského města Colmar. Hrázděné domy pastelových barev i křivolaké uličky s bohatými adventními trhy vás přenesou rovnou do vánoční pohádky.

Rozkládá se na rozhraní tří států, ale ačkoliv patří k Francii, klidně by mohl být příbuzným německého Freiburgu i švýcarské Basileje. Ostatně, nejlépe se sem dostanete právě z letiště Basilej-Mulhouse-Freiburg, které sice leží na území Francie, ale podílí se na něm i Švýcarsko, a tak si můžete vybrat, jestli vyjdete ven na schengenské, nebo švýcarské straně. Navíc se tu domluvíte jak francouzsky, tak německy.

Historický klenot, jehož prvopočátky sahají až do 8. století, si vás získá hned na první pohled. Hrázděné domy hrající všemi barvami, dochované gotické i renesanční památky, řeka Lauch i uvolněná atmosféra. Takový je Colmar.

Přezdívku Malé Benátky dostal podle své nejfotografovanější čtvrti.Přezdívku Malé Benátky dostal podle své nejfotografovanější čtvrti.|Shutterstock

Čapí město

Této přezdívce ostatně odpovídá i čtvrť s příznačným názvem La Petite Venise. Domy se tu odrážejí v hladině řeky, po které líně plují loďky i labutě. Ty ale ustupují do pozadí dominantním čápům. Ti se sem sice vrátí zase až na jaře, ale domovní znamení i suvenýry v obchodech k nim odkazují celoročně. Čápi jsou tu hrdiny legend i pohádek, které se předávají z generace na generaci. Jak známo, děti tu nenosí nikdo jiný než právě oni.

Sochař Svobody

Kromě čápů se tu místní rádi hlásí také ke slavnému rodákovi Aughustu Bartholdimu. Tento sochař a architekt, jehož jméno je spojeno se sochou Svobody v New Yorku, obýval dům číslo 30 na rue des Marchands, kde nyní najdete městské muzeum. Můžete se tu podrobně seznámit s jeho tvorbou i životem.

Centrum je plné hrázděných domů s barevnými fasádami a nádherně vyzdobenými průčelími.Centrum je plné hrázděných domů s barevnými fasádami a nádherně vyzdobenými průčelími.|Shutterstock

Raději víno

Nejen architekturou živ je turista. Abyste opravdu nasáli atmosféru města plnými doušky, rozhodně si vyhraďte dostatek času na místní taverny a restaurace. Víno z nedalekých alsaských vinic, které dozrává na svazích pohoří Vogézy, je právem vyhlášené.

Právě teď si přímo v centru středověkého města můžete vychutnat několikero vánočních trhů. Procházky kolem stánků a dřevěných chatiček s řemeslnými výrobky, skvělým jídlem a vínem je dostatečným důvodem pro návštěvu. Každou středu a sobotu odpoledne si tu navíc můžete poslechnout vystoupení dětských sborů, které zpívají tradiční koledy na osvětlených lodích na kanálu ve čtvrti La Petite Venise.