La Muralla Roja by se dala přeložit "červená zeď".

La Muralla Roja by se dala přeložit "červená zeď". Zdroj: Shutterstock

Budova nabízí celkem 50 bytů.
Hlavní inspirací pro stavbu La Muralla Roja byla arabská lidová architektura.
Vnitřek budovy, jako schodiště a chodby, jsou naopak laděny do různých tónů modré.
Vnější fasádu pokrývají různé odstíny červené, které se ostře vyjímají v okolní krajině.
Modré chodby nejenže propojují jednotlivé byty, ale také do nich přivádí světlo
6
Fotogalerie

Růžovou proti podzimní šedi: architektonický skvost La Muralla Roja

Barevný podzim se postupně proměnil v dušičkovou šeď a nastává období klidu, kontemplace, ale také únavy a deprese. Pokud ovšem nežijete v pestrobarevném ráji, který na sklonku šedesátých let navrhl španělský architekt Ricardo Bofill. Bytový komplex La Muralla Roja, který najdete ve španělském městě Calp jižně od Valencie, vám zvedne náladu i na dálku.

Vypadá jako počin moderní architektury, ale ve skutečnosti se jedná o návrh z roku 1968, který byl realizován o pět let později. Originální pojetí bytového komplexu, který je inspirován arabskou kasbou, tedy pevností, která je typická pro severoafrické horské vesnice, je oblíbeným cílem turistů i fanoušků architektury z celého světa.

Budova nabízí celkem 50 bytů.Budova nabízí celkem 50 bytů.|Shutterstock

Výrazné barvy fasád i vnitřních zdí, které kontrastují s okolní přírodou i střešní terasa s bazénem dotvářejí místo, kde by chtěl žít každý. Tedy alespoň v době, kdy se polovina zeměkoule zahalí do všech odstínů šedi.

Nebeské chodby, rudý labyrint

Vnější fasádu zdobí odstíny růžové a červené, vnitřní chodby jsou naopak laděné do modra. Architekt se snažil barvami buď přímo kontrastovat s okolím, nebo s ním tvořit kontinuitu. Takže občas nevíte, jestli se koukáte na nebe nebo ke stropu. Veřejné a soukromé prostory se tu prolínají, takže obyvatelé koexistují v jednom velkém sdíleném labyrintu. Kromě rezidentů si život v La Muralla Roja mohou užít i turisté. Jeden apartmán je tu celoročně k dispozici, a rozhodně stojí za návštěvu. Pokud budete mít štěstí, snadno si jej zarezervujete přes Airbnb nebo Booking.

Modré chodby nejenže propojují jednotlivé byty, ale také do nich přivádí světloModré chodby nejenže propojují jednotlivé byty, ale také do nich přivádí světlo|Shutterstock

Pohádkové kulisy

Když se na budovu podíváte z ptačí perspektivy, uvidíte tvar řeckého kříže, kdy jsou všechna ramena stejně dlouhá. Na jejich koncích se nacházejí kuchyně a koupelny. Původně byl projekt plánován jako rekreační dům s apartmány, a tak má všech padesát bytů úžasný výhled na pobřeží a přístup na střechu s bazénem a saunou. Z té můžete také obdivovat další slavnou Bofillovu budovu, zelenou Xanadú, která vypadá jako z pohádky. Máte snad lepší nápad, jak si do listopadových mlh přimíchat víc barev?

Hlavní inspirací pro stavbu La Muralla Roja byla arabská lidová architektura.Hlavní inspirací pro stavbu La Muralla Roja byla arabská lidová architektura.|Shutterstock