Jezero je jedním z nejvyhledávanějších míst v Uttarakhandu.

Jezero je jedním z nejvyhledávanějších míst v Uttarakhandu. Zdroj: Shutterstock

Když jezero roztaje, vyplavou na jeho hladinu lidské kostry a lebky.
Vysoko v Himalájích se nachází jedno z nejpodivuhodnějších jezer.
K jezeru se dá projít nádherným trekem.
Jezero dodnes fascinuje vědce i horaly.
K jezeru vede nádherný vysokohorský trek.
6
Fotogalerie

Himalájské jezero Roopkund střeží stovky lidských koster

Vysoko v Himalájích v indickém Uttarákhandu se nachází jedno z nejzáhadnějších jezer na světě. Kvůli nálezu stovek lidských koster a lebek na jeho dně a při jeho březích, se kolem něj vytvořila řada děsivých legend. Nejen místní obyvatelé mu proto přezdívají Jezero koster nebo Záhadné jezero.

Vysokohorské pleso Roopkund leží zhruba pět dní chůze od nejbližší himalájské osady v indickém státě Uttarákhand. Jde o náročný, přibližně padesátikilometrový vysokohorský trek, při němž je nutné překonat pětitisícový himalájský hřeben Junargali. Jezero Roopkund leží na jeho druhé straně, zhruba dvě stě metrů pod vrcholem. Je pouze dva metry hluboké a v průměru má něco kolem čtyřiceti metrů. Po většinu roku je zamrzlé a pokryté sněhem. Když ale na pár dní roztaje, je na něj přímo děsivý pohled. Jeho břehy i dno jsou pokryté stovkami koster a lidských těl v různém stupni rozkladu.

Když jezero roztaje, vyplavou na jeho hladinu lidské kostry a lebky.Když jezero roztaje, vyplavou na jeho hladinu lidské kostry a lebky.|Shutterstock

Teorie a legendy

O hrůzách na jezeře se roku 1942 poprvé zmínil indický lesní úředník H. K. Madhwal, který byl svým nálezem pochopitelně spíš zděšen než fascinován. Navíc byla válka a na zevrubný průzkum nebyl čas. Na veřejnosti se o jezeře začalo mluvit až v 50. letech, kdy se k němu začaly vydávat stovky dobrodruhů, aby objasnili příčinu smrti utonulých nebožáků.

Vznikly teorie o tom, že se jedná o těla japonských vojáků, kteří se pokusili vniknout na území Indie nebo tibetské obchodníky procházející Hedvábnou stezkou, kteří zahynuli při epidemii. Řada legend vypráví, že se jezero stalo hřbitovem těch, kteří zemřeli během prudkého krupobití, které seslala rozhněvaná bohyně Nanda Déví.

Jenže fakt, že se těla nebožtíků nacházela v různém stupni rozkladu, spíš nahrával teoriím, že se jednalo o více tragických událostí v řadě.

Jezero dodnes fascinuje vědce i horaly.Jezero dodnes fascinuje vědce i horaly.|Shutterstock

Vědecké výzkumy s otazníkem

Nejnovější pětiletý výzkum odhalil, že kosterní pozůstatky pocházejí z doby před dvanácti sty lety. Uhlíkové datování navíc naznačilo, že mrtví nemuseli nutně pocházet ze stejné doby a mohli zahynout s odstupem přibližně tisíce let. Jejich genetická stavba dokládá i etnickou různorodost. Někteří byli spojeni s jižní Asií, jiní pocházeli pravděpodobně z Řecka. Všichni nebožtíci byli ale údajně zdraví dospělí.

Jelikož se v okolí jezera nenašly žádné nástroje, zbraně, oblečení ani zbytky přístřeší, záhada osamělých koster stále vyvolává řadu nezodpovězených otázek.

K jezeru vede nádherný vysokohorský trek.K jezeru vede nádherný vysokohorský trek.|Shutterstock

Hororový turismus

Zatímco vědci a historici stále dumají nad přítomností koster v jezeře, místo svým hororovým kouzlem láká každým rokem víc a víc turistů. Když voda roztaje a pod ledem se objeví kostěné dno, ožívají vzpomínky na neznámou minulost a vyzývají nebojácné trekaře, aby rozluštili, co se skrývá za zasněženými hřebeny Himálaje. Místo není před náporem turistického ruchu nijak chráněno, a tak je pieta v jeho okolí značně narušena.
Nádherné hory, zasněžená krajina a fascinující příběh dělá z jezera Roopkund nejnavštěvovanější místo celého Uttarákhandu.