Praia Da Areia Preta je přirozeně radioaktivní.

Praia Da Areia Preta je přirozeně radioaktivní. Zdroj: Shutterstock

V roce 2002 byla publikována studie, která pobyt na tomto cípu souše u moře jednoznačně označuje za riskantní a nebezpečný.
Přítomnost monazitového písku na pláži Praia Da Areia Preta zaznamenal a pro vědu popsal v roce 1880 rakouský chemik Carl Auer von Welsbach.
Když se zahrabete do zdejšího písku, pocítíte prý příjemné narůstající teplo. Bohužel však ve svůj neprospěch.
Turisté z Brazílie však na pláži dál nerušeně pobývají a věří v její bezpečnost či dokonce léčebnou energii.
5
Fotogalerie

Ráj s příchutí smrti: Radioaktivní pláže Guarapari

 Asi 50 kilometrů jižně od Vitórie, hlavního města státu Espírito Santo v jihovýchodní Brazílii, leží pobřežní město Guarapari. S nekonečnými a liduprázdnými písečnými plážemi, které ovívá lehký vánek, by se mohlo zdát, že jde o ideální místo pro relax a dovolenkové radovánky. Spíš než s opalovacím krémem byste zde ale uspěli s radiačním štítem. Písek je tu totiž silně radioaktivní.

Není tu zakopaný radioaktivní odpad ani se zde netestují nukleární bomby. Písek na plážích Guarapari obsahuje monazit, červenohnědý fosfátový minerál, ve kterém se nachází několik prvků vzácných zemin, včetně radioaktivního uranu a thoria. Úroveň radiace na pláži Guarapari je asi 20 μSv za hodinu. Na některých místech dosahuje až hodnot 131 μSv za hodinu. Pro lepší představu, jeden několikavteřinový rentgen hrudníku vás vystaví radiaci kolem 100 μSv. Koncentrace záření na místních plážích tedy opravdu není zanedbatelná.

Přítomnost monazitového písku na pláži Praia Da Areia Preta zaznamenal a pro vědu popsal v roce 1880 rakouský chemik Carl Auer von Welsbach.Přítomnost monazitového písku na pláži Praia Da Areia Preta zaznamenal a pro vědu popsal v roce 1880 rakouský chemik Carl Auer von Welsbach.|Shutterstock

Zdroj monazitu

Přítomnost monazitového písku poprvé odhalil a zaznamenal rakouský vědec Carl Auer von Welsbach, který v 80. letech 19. století hledal thorium pro své vynálezy. Kromě toho, že později objevil čtyři chemické prvky a princip škrtacích kamínků do zapalovačů, odhalil také tento zdroj vzácných zemních minerálů.

Smrtící lázně

Obchodovat s monazitem se dalo i jinak. Roku 1972 se velmi respektovaný lékař Antonio da Silva Mello nechal slyšet, že radioaktivní pláže mohou být velmi prospěšné pro lidské zdraví. Lázeňské pobyty, které měly návštěvníky pláží vyléčit a nabít „netušenou energií“, se velmi dobře prodávaly a na nový trend lázeňské módy navazovaly i zážitkové pobyty, ze kterých státní turistický průmysl velmi profitoval. Předpokládané terapeutické vlastnosti písku guarapari jsou dodnes vychvalovány v reklamách mnoha brazilských médií.

Turisté z Brazílie však na pláži dál nerušeně pobývají a věří v její bezpečnost či dokonce léčebnou energii.Turisté z Brazílie však na pláži dál nerušeně pobývají a věří v její bezpečnost či dokonce léčebnou energii.|Shutterstock

Rakovina zdarma

Brazilská jaderná agentura naopak před pobyty na plážích varuje a upozorňuje na fakt, že pole gama záření je na pláži velmi intenzivní. Vysokoenergetické gama záření může proniknout do těla a způsobit rakovinu kůže a poškodit tkáň. Při vdechování může alfa záření z písku způsobit rakovinu plic.

Bezpečné město, nebezpečné místo

Ačkoli je míra záření na pláži enormní, v ulicích města je prý bezpečno. Hodnoty radioaktivity jsou zde naprosto standardní. Monazitový písek byl také z mnoha pláží vytěžen a odstraněn. Přesto se sem z pochopitelných důvodů moc turistů nehrne. Přivézt si z dovolené suvenýr v podobě ozáření není ani pro velké dobrodruhy zrovna dvakrát lákavé.