Jolana Sedláčková

Jolana Sedláčková Zdroj: Jolana Sedláčková

Poušť Rub al-Chálí (Saúdská Arábie)
Oblast Arher na ostrově Sokotra (Jemen)
„Cukrové duny“ (Omán)
4
Fotogalerie

Písečné srdcovky Jolany Sedláčkové

Blízký východ a arabský svět mě postupně okouzlily a získaly si moje srdce. Mám ráda zdejší lidi, jejich dobrosrdečnost a někdy nečekanou otevřenost k nám, lidem z Evropy. Kromě toho mě fascinuje i zdejší drsná krajina, nekonečné pouště a obrovský prostor bez civilizace, který mi symbolizuje svobodu a probouzí chuť uskutečnit nějakou dalekou dobrodružnou cestu.

1) Poušť Rub al-Chálí (Saúdská Arábie)

Rub al-Chálí představuje čtvrtou největší písečnou poušť na světě a vyplňuje jižní část Arabského poloostrova. Zabírá území o rozloze 650 tisíc km2, což je pro představu oblast větší než dvě Itálie. Její jméno se do češtiny překládá jako „Pustá končina“ a někdy se také používá název „Prázdná čtvrť“. Vzhledem k drsným klimatickým podmínkám a téměř úplné absenci vody tady totiž nežije téměř nikdo. Skrz Rub al-Chálí prochází rovnoběžně s hranicí se Spojenými arabskými emiráty pouštní silnice, kterou mnoho cestovatelů hodnotí jako jednu z nejkrásnějších cest na světě. V úseku dlouhém zhruba 260 kilometrů totiž projíždíte obklopeni nekonečným mořem obrovských písečných dun. Pak už stačí jen odbočit ze silnice na koleje vyjeté v písku a vydat se za pouštním dobrodružstvím. Čím hlouběji pronikáte do této fascinující krajiny, tím více se vzdalujete každodennímu životu v Evropě.

Poušť Rub al-Chálí (Saúdská Arábie)Poušť Rub al-Chálí (Saúdská Arábie)|Jolana Sedláčková

2) Oblast Arher na ostrově Sokotra (Jemen)

Ostrov Sokotra v Arabském moři je jako zázrak. Díky své izolované poloze vyniká mimořádně rozmanitou flórou a faunou a výjimečně půvabnou krajinou, které dominují tzv. stromy dračí krve se širokou korunou ve tvaru deštníku. Kromě dračinců rumělkových však nabízí i další krásy. Na pobřeží se na mnoha místech nacházejí sněhově bílé duny, které díky jemnému a hedvábně hladkému písku připomínají kopce z moučkového cukru. Ty nejkrásnější najdeme v nejvýchodnějším výběžku ostrova v oblasti jménem Arher, kde se zvedají až do výšky 150 metrů. Místo láká také na nezapomenutelné východy slunce. Jeho paprsky barví nebe nad obzorem a úžasné světlo se odráží od bělostného písku i od hladiny moře. Celá krajina pronikavě září a v tichosti přechází z jednoho barevného tónu do dalšího. Sledovat toto fascinující divadlo ze špičky obrovského písečného přesypu je tím nejhezčím zážitkem, kterým můžete začít nový den na tomto unikátním ostrově.

Oblast Arher na ostrově Sokotra (Jemen)Oblast Arher na ostrově Sokotra (Jemen)|Jolana Sedláčková

3) „Cukrové duny“ (Omán)

Zhruba 400 kilometrů jižně od hlavního města Maskatu nedaleko rybářské vesnice al-Chalúf leží místo známé jako „Cukrové duny“. Jedná se o pás zvlněných písečných kopců, jejichž světlý písek zasahuje až na pobřeží, kde pozvolna přechází v dlouhou pláž. Vzhledem k odlehlosti místa a jeho poloze mimo hlavní turistické trasy stále zůstává jakýmsi skrytým rájem, kde si můžete vychutnat ticho, klid a samotu. Díky blízkosti oceánu tady navíc lze zažít zcela epickou kombinaci kempování v dunách a na pláži v jednom. A kdo bude mít velké štěstí, možná tady uvidí i duhu.

„Cukrové duny“ (Omán)„Cukrové duny“ (Omán)|Jolana Sedláčková