Milovníci běžek nejspíš dobře znají tratě v Kašperských horách.

Milovníci běžek nejspíš dobře znají tratě v Kašperských horách. Zdroj: Shutterstock

Pokud si chcete užít zimní Lužické hory, rozhodně se vypravte na Lužickou magistrálu, kterou v roce 2014 vyznačil Klub českých turistů.
Rychlebské hory patří k těm nejméně turisticky exponovaným u nás. A zimní toulky touto krajinou jsou o to působivější.
Na místě, trase, stopě a počasí vždycky záleží!
4
Fotogalerie

Držte stopu! Nejkrásnější běžecké trasy v Česku

Ať už patříte mezi nadšené zimní sportovce, nebo běžky nazouváte jen z donucení, jedno je jisté. Na místě, trase, stopě a počasí vždycky záleží! Vybrali jsme pro vás pět běžeckých tratí, na kterých nebudete chtít ze stopy jen tak vystoupit.

Z Javorníku přes Borůvkovou horu

Rychlebské hory patří k těm nejméně turisticky exponovaným u nás. A zimní toulky touto krajinou jsou o to působivější. Okruh přes Borůvkovou horu začíná v obci Travná a pokračuje po modré turistické značce až k rozcestí Nad pramenem. Odtud budete po zelené značce pokračovat po vrstevnici až k česko-polské hranici. Minete nebo využijete restauraci Celnice a po strojově upravené cestě budete pokračovat až k rozcestí Nad Travnou. Odtud vás trasa povede až na Borůvkovou horu. Z hory, kde se před revolucí setkávali disidenti z Česka i Polska, se vám otevřou výhledy. Věž ve výšce 25 metrů slibuje pohled na Rychlebské hory a roviny v sousedním Polsku. Vrátit se sem určitě můžete i bez běžek. Tohle místo stojí za návštěvu za jakéhokoli počasí.

Pokud si chcete užít zimní Lužické hory, rozhodně se vypravte na Lužickou magistrálu, kterou v roce 2014 vyznačil Klub českých turistů.Pokud si chcete užít zimní Lužické hory, rozhodně se vypravte na Lužickou magistrálu, kterou v roce 2014 vyznačil Klub českých turistů.|Shutterstock

Přes vrcholky Bílých Karpat

Vydejte se na běžkách prozkoumat kouzelnou krajinu Bílých Karpat k česko-slovenské hranici. Začít můžete na Mikulčině vrchu, odkud budete po značené Cestě hrdinů SNP pokračovat k vyhlídkovému místu nad Bystřicí pod Lopeníkem. Tato hřebenová trasa si vás získá výhledy i nenáročností. Nejvyšším vrcholem na trase bude Studený vrch.

Rychlebské hory patří k těm nejméně turisticky exponovaným u nás. A zimní toulky touto krajinou jsou o to působivější.Rychlebské hory patří k těm nejméně turisticky exponovaným u nás. A zimní toulky touto krajinou jsou o to působivější.|Shutterstock

Šumavským podhůřím

Milovníci běžek nejspíš dobře znají tratě v Kašperských horách. Bývá tu totiž obvykle upraveno na 20 kilometrů běžeckých tras hned v okolí města. Nemusíte se nikam štrachat autem ani hromadnou dopravou, zkrátka nazujete běžky a vyrazíte na okruh. Třeba právě na konci Karlovy ulice, kam se z náměstí vydáte po zelené turistické trase směr hrad Kašperk. Nebo od autobusové zastávky Kašperské Hory-Žlíbek můžete směle vyrazit na stopu třeba kolem vrchu Ždánov.

Na místě, trase, stopě a počasí vždycky záleží!Na místě, trase, stopě a počasí vždycky záleží!|Shutterstock

Lužickou magistrálou

Pokud si chcete užít zimní Lužické hory, rozhodně se vypravte na Lužickou magistrálu, kterou v roce 2014 vyznačil Klub českých turistů. Provede vás lesními cestami i loukami a pastvinami s krásnými výhledy. Napojit se na ni můžete podle libosti a případně využít i místní okruhy. My jsme si zamilovali tratě v okolí Kamenického Šenova, po kterých se dá pokračovat po cyklostezkách Varhany, Nový Oldřichov nebo třeba Kytlice. Pokud sněhové podmínky budou přát, můžete si tu vybrat z dobré stovky kilometrů lyžařských tratí, případně navázat na německou stopu.