Hrad Bouzov

Hrad Bouzov Zdroj: Shutterstock

Skanzen Příkazy
Svatý Kopeček
Litovel
Hrad Helfštýn
Ruční papírna (Velké Losiny)
12
Fotogalerie

Olomoucký kraj: tipy na neotřelé výlety s příběhem

Kraj stvořený pro rodinnou dovolenou, kde šance, že narazíte na kuriozitu, hraničí s jistotou. Budete doslova šlapat po zlatu a také prověříte svoji čest.

Jak unavit děti

Utahat děti je jeden z hlavních cílů rodičů na každé dovolené. V Jeseníkách to jde bezvadně. Třeba v Adrenalinovém parku na Ranči Orel v obci Česká Ves. Pohon na všechny čtyři mohou raubíři vyzkoušet buď na terénních čtyřkolkách nebo na koni. Horské minikáry nebo letní tubing zase čekají v areálu Ramzová a letní bobovou dráhu sjedete v Petříkově. Velmi výhodný je i okruh na horských kolech z Černé Vody kolem Smolného vrchu. Dokonce i šestikilometrová procházka horským terénem ze Šeráku přes Obří skály do Ramzové může mít příjemně zničující charakter. Vinnetou našel poklad na Stříbrném jezeře, vy ho můžete v Jeseníkách objevit na Stříbrném potoce. Přírodním skvostem tu jsou kaskádové Nýznerovské vodopády.

Nýznerovské vodopádyNýznerovské vodopády|Profimedia.cz

Pusťte stres k vodě

Prohlédnout si nenarušené lužní lesy Litovelského Pomoraví po naučných stezkách je jedna možnost, projížďka na raftu po řece Moravě je však také super volba. Dívejte se po bobrech, je jich tu spousta. Po projížďce zajděte do expozice pod širým nebem Sluňákov. Pořádají tu zajímavé programy a půjčují kola. K hanáckému skanzenu Příkazy naopak dojdete po souši. Mají zde tradiční hanácký statek, špaletové stodoly a spoustu zemědělských strojů. Pokud byste chtěli vidět klikatící se meandry řeky z ptačí perspektivy, vylezte v Litovli na věž. Za hodinku odtud pak dojdete k Mladečským jeskyním. V parném létě se můžete vykoupat v přírodním jezeře Poděbrady hned u Olomouce.

Skanzen PříkazySkanzen Příkazy|Profimedia.cz

Nedostupná dáma

Hranická propast vynikala v každém ohledu hned od svého objevení. Byla vůbec prvním krasovým útvarem, který se dostal na mapu českých zemí. Dneska už o ní ví každý od Asie po Karibik. Je totiž nejhlubší zatopenou sladkovodní jeskyní na světě, a to dálkově ovládaný robot dna stále ještě nedosáhl. Se svou aktuálně naměřenou hloubkou čtyři sta čtyři metry sice o prsa korejské ženy, ale přesto trumfla italskou Pozzo del Merro, která do té doby stála na pomyslném piedestalu. Podle geologů dokonce sahá až pod zemskou kůru do svrchního pláště Země. Odhaduje se tedy, že může měřit čtyřicet kilometrů. K Macůšce, jak se propasti někdy něžně říká, můžete dojít pěšky od železniční stanice v Teplicích nad Bečvou. Nebojte se, spadnout do ní nemůžete. Je obehnaná ochranným plotem.

Hranická propastHranická propast|Stanislav Heloňa / MFDNES + LN / Profimedia

Slezský Klondike

Jeseníky leží sice spíše na východě naší země, ale ve čtrnáctém století to tu vypadalo jako na Divokém západě. Hlavně v okolí říčky Olešnice u Zlatých Hor, které jsou po staleté těžbě zlata děravé jako ementál. Kopce kolem města protkává více než sto kilometrů podzemních chodeb. Nejznámější štola Tří králů měla umožnit lepší dobývání příčně položených zlatonosných žil. I vy se můžete na chvíli vžít do kůže zlatokopů a vyzkoušet si rýžování zlata vlastníma rukama. Středověký hornický skanzen Zlatorudné mlýny je otevřený každému malému i velkému dobrodruhovi. Pokud ale máte rýžovací pánev, rýč, síto, holínky a dostatečnou dávku trpělivosti, můžete si tuhle zábavu pro tvrdé hochy vyzkoušet i pěkně nadivoko přímo v řece.

Nečekejte ale, že vám v pánvi ulpí hned zlaté valouny. Zlatinky, jak se zlatým šupinkám říká, bývají velké sotva milimetr. Dvoumilimetrový plíšek už je hodně dobrý nález. Před několika lety se však na jednoho klikaře doslova usmálo štěstí. Křemenný valoun protkaný zlatem měřil přes čtyři a půl centimetru a bylo v něm téměř dvacet gramů čistého drahého kovu. Chcete-li být také takovým šťastlivcem, je nejdříve potřeba ovládat správnou techniku a těch je hned několik. Můžete pánví kroužit nebo do ní nabrat trochu vody a pak ji postupně opatrně vylévat s přebytečnými kamínky. Každopádně existuje jedna dobrá rada nad zlato: nejvíce zlatinek se zachytává v bahně u kořenových balů rostlin na břehu řeky.

Skanzen Zlatorudné mlýnySkanzen Zlatorudné mlýny|Profimedia.cz

Lanové radovánky a koupání s medúzami

Návštěva hradů a zámků nemusí být pro děti vždycky úplně zábavná. Když jim ale připravíte odměnu v podobě návštěvy největšího vysokého lanového bludiště v Česku, určitě budou radostí skákat do auta. Netradiční typ lanového parku se nachází ve stínu hradeb hradu Helfštýn, který je nejrozsáhlejší na Moravě. Leží na kopci nedaleko Lipníku nad Bečvou. K základní výbavě každého hradu patří věznice a bohužel i popraviště, které se tady, na Helfštýně, hojně používalo. O hlavu tu přišla třeba cizoložnice Maruše Škarohlídková a ani její milenec Jan nedopadl o nic lépe. Byl umučený vpletením do kola. V outdoorovém centru vás naštěstí čekají jen samé radosti, i když atrakce s názvem Jákobův žebřík zní spíše jako středověké mučidlo. Jde o překážky, které musíte zdolávat ve dvojici, a je potřeba si také dobře rozmyslet strategii. Bez pozornosti nezůstane ani netradiční lezení na stromy s barevnými úchyty, které vám určují obtížnost výstupu. Absolutní senzací je obří houpačka Big Swing ve výšce deseti metrů, ze které se skáče na úvazu dolů. Atrakce je určená pro dospělé i děti od sto dvaceti centimetrů.

Když se v létě budete chtít přijet vykoupat na Přerovsko, pravděpodobně zavítáte k zatopenému lomu Výkleky. Voda je tu krásně čistá s viditelností více než tři metry. Za teplého počasí možná zjistíte, že nejste sami, kdo ve zdejších vodách plave, tedy kromě potápěčů. Nemusíte jezdit zrovna do Asie, abyste se potkali s maličkými sladkovodními medúzkami. Těm mořským se sice podobají, ale příbuzné jsou více s nezmary než s nimi. Liší se i velikostí. Do velikosti tří centimetrů dorostou jen v případě, že se voda delší dobu drží na teplotě nad dvacet stupňů. Abyste je rozpoznali, musíte mít dobré oko. Často jsou přichycené na kameni a jsou průhledné. Na rozdíl od těch mořských nejsou žahavé. Jejich výskyt souvisí s oteplováním klimatu.

Hrad HelfštýnHrad Helfštýn|Profimedia.cz

Zrcadlo pravdy

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak byste se zachovali, kdybyste v restauraci nemuseli platit a odměna za vaši konzumaci by byla čistě dobrovolná? Tak přesně takhle to funguje v samoobslužném baru uprostřed lesů u cesty z Horní Lipové směrem na hraniční horu Smrk. Zkrátka přijdete, posedíte, užijete si den a dáte si, na co máte chuť. Suma, kterou hodíte do kasičky, je čistě na vás. K dispozici je vám posezení i ohniště a speciální žlaby vybavené osvěžujícími nápoji. Ani ne kilometr nad lesním barem na vás čeká ještě horní bar s přírodní sprchou a překrásným výhledem na Jeseníky, hlavně na Šerák, Keprník či Obří skály a Ramzovou. Až dostatečně naberete síly, vydejte se na procházku, která vám zabere dvě hodinky. Dojdete až k největšímu zpřístupněnému jeskynnímu systému u nás. Jeskyně Na pomezí vznikly rozpouštěním mramoru a zdobí je mohutné členité krápníky.

Jeskyně Na pomezíJeskyně Na pomezí|Profimedia.cz

Kuriózní zámek

Beethoven není jediný, kdo své dílo nedokončil. Když se podíváte na zámek Plumlov, je vám na první pohled jasné, že je tu něco špatně. Místo honosně členitého panství tu stojí jediná budova, a to ještě s poněkud zvláštním tvarem. Je nápadně vysoká a úzká. Je to proto, že původní záměr knížete z Lichtenštejna vybudovat nejnádhernější stavbu na Moravě, kterou sám vyprojektoval, poněkud selhal. Důvody, proč se dnes nedíváme na čtyři přepychová křídla s bohatou fasádou a sloupy, byly hned tři. Mezi otcem a jeho synem stavitelem došlo k zásadnímu nedorozumění v pojetí stavby. Také velmi brzy začaly docházet finance, ale to by nebylo ještě to nejpikantnější. Kuriózní skutečností, proč zámek zůstal nedokončený, je fakt, že kníže nikdy místo stavby nenavštívil, a tudíž neměl ani tušení o tom, že na zdejším terénu vůbec není možné podobný objekt vybudovat.

Zámek PlumlovZámek Plumlov|Profimedia.cz

Hon na čarodějnice

Sedmnácté století zrovna nepatří k dobám, které by si dali na Jesenicku, Šumpersku a Losinsku za rámeček. Bylo to období krutých čarodějnických procesů. Právě tady, na zámku ve Velkých Losinách, který patří k renesančním skvostům a kde můžete vidět třeba nejstarší dvousedadlová nosítka na světě, padlo za oběť tribunálu padesát šest chudáků. Celé to začalo nevinně, když se našla prázdná schránka. V ní se mělo nacházet srdce majitelky panství, které si přála uložit k ostatkům jejího synka, který zemřel již dávno předtím.

Úředník, který měl schránku na starost, byl obviněný, že srdce zneužil pro magické rituály. Lidské ostatky se v té době pro podobné účely běžně používaly. Na čarování se pohlíželo jako na přečin proti náboženství, protože nerespektovalo běžné náboženské praktiky, jakými jsou kající pouť, votivní dary či modlitba. Základem výslechů se stalo jedenáct otázek, které se mnohdy nesmyslně košatily. Proti obžalovanému stál tribunál pěti či šesti lidí a nešťastník se musel hájit sám. Mučení bylo samozřejmou součástí vyšetřování a kat byl za jednotlivé úkony vyplácený. Když se před popravou ptali rychtářky z Vikýřovic, jestli souhlasí s trestem, vyšlo najevo, že jí byla nasazená palečnice a španělská bota devětkrát za sebou po patnácti minutách.

Velké Losiny ale zdaleka nemají jen temnou minulost. Ještě dříve, než vypukla stinná stránka jejich dějin, zde vznikla ruční papírna, která dnes patří k nejstarším ve střední Evropě, a navíc je stále v provozu. Papír se tu vyrábí pro zákazníky z celého světa tradičním způsobem z bavlny a lnu. Pro svou kvalitu je velmi žádaný především pro výtvarné umění či diplomatickou komunikaci. Při návštěvě papírny budete mít nejen možnost seznámit se s historií manufakturní výroby, ale vyrobíte si i svůj list papíru, který si odnesete domů. Když si budete pročítat jednotlivé události, které se tu za těch čtyři sta padesát let staly, zjistíte, že jednou z prvních obětí inkvizičního procesu, jejíž život skončil na rozpálené hranici, byla právě papírníkova manželka.

Ruční papírna (Velké Losiny)Ruční papírna (Velké Losiny)|Profimedia.cz


Hvězdná pětka

Následující cíle nejspíš znáte, ale proč je nezařadit do itineráře? Stojí za to!

  • Olomouc s orlojem, barokním sloupem, katedrálou či interaktivní Pevností poznání
  • Svatý Kopeček s poutní barokní bazilikou, zoo, lanovým parkem a rozhlednou
  • Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně, jeden ze sedmi divů Česka
  • Hrad Šternberk s vzácnou kolekcí dřevěných plastik a malířských skvostů
  • Javořičské jeskyně s nejbohatší výzdobou v Česku a zimovištěm netopýrů a vrápenců