Mlýny byly pro Pardubáky vždy ikonou, avšak veřejnosti byly dlouhé roky nepřístupné.

Mlýny byly pro Pardubáky vždy ikonou, avšak veřejnosti byly dlouhé roky nepřístupné. Zdroj: Profimedia

Východočeská galerie v Pardubicích změnila jméno na Gočárova galerie.
Plný provoz zahájí galerie na podzim, společně s dalšími dokončovanými projekty, otevřou se nově postavené městské polytechnické dílny Sféra a Galerie města Pardubic.
Výstava Architektura paměti představuje české i zahraniční současné umělce, kteří reflektují vztah paměti a architektury
Monumentální budova Winternitzových automatických mlýnů na břehu řeky Chrudimky znovu ožila.
Z bývalé mlýnice, skladů zrní a expedice pytlů se nyní stává nový domov pro výtvarné umění.
6
Fotogalerie

Tip na výlet: Gočárova galerie v Pardubicích

Zrenovovaná budova historických Winternitzových automatických mlýnů na pravém břehu řeky Chrudimky se stala novým sídlem Gočárovy galerie. Pokud se chystáte na výlet do východních Čech, rozhodně byste tohle místo, které vás vezme na famózní exkurzi do počátku 20. století, neměli minout.

Zkušební provoz v nových prostorách Automatických mlýnů zahájila Gočárova galerie letos v červnu. Majestátní objekt, který vznikl podle návrhu Josefa Gočára na objednávku podnikatelů Winternitzových, se tak sám stal jedním z hlavních exponátů. Jméno slavného architekta si tedy někdejší Východočeská galerie dala do svého názvu zcela záměrně.

Východočeská galerie v Pardubicích změnila jméno na Gočárova galerie.Východočeská galerie v Pardubicích změnila jméno na Gočárova galerie.|Gočárova Galerie

Kontroverzní umělec

Národní kulturní památka Winternitzovy automatické mlýny, která s ornamentálními vzorci ze světlých a tmavých cihel působí jako romantický hrad, je jedním z prvních staveb slavného umělce, který bývá označován jako nejvlivnější osobnost české architektury 20. století. Josef Gočár proslul svými kubistickými a funkcionalistickými návrhy. Jeho stavby s lomenými obloukovými tvary a kuriózními křivkami, které se jakoby brání pravoúhlosti, vyvolávaly údiv i pohoršení.

Historie mlýnu

První zmínky o mlýnu jsou známy již z roku 1586, později byl postaven nový mlýn, který už náležel k majetku bratrů Winternitzových. Gočár, který jeho přestavbu realizoval v roce 1909, se nechal inspirovat babylonskou Ištařinou bránou. V té době projektoval také lázeňský dům v Bohdanči, otevřený 1. května 1913, a kubistický palác U Černé Matky Boží v centru Prahy, a právem kolem sebe šířil auru podivínského génia.

Z bývalé mlýnice, skladů zrní a expedice pytlů se nyní stává nový domov pro výtvarné umění.Z bývalé mlýnice, skladů zrní a expedice pytlů se nyní stává nový domov pro výtvarné umění.|Profimedia

Přenos a zprostředkování

Někdejší mlýnice se po rekonstrukci proměnila v unikátní výstavní prostory, a to jak pro stálé, tak i dočasné expozice. Industriální charakter budovy podtrhují původní, technologie a prvky, jako jsou výsypky, motory, zabezpečovací zařízení nebo transmise. Právě transmise, jako symbol přenosu a zprostředkování, se stane i mottem stálé expozice výtvarného umění, kterou galerie veřejnosti představí v září letošního roku.

Moderní přestavba

Podobu krajské galerie vyprojektoval ateliér TRANSAT architekti pod vedením Petra Všetečky. A kromě výstavních prostor slibuje komplex také prostory pro přednášky, workshopy a zázemí návštěvnického centra. Lákavá je také vyhlídka ze střechy, odkud se otevírá jedinečný pohled na město.

Plný provoz zahájí galerie na podzim, společně s dalšími dokončovanými projekty, otevřou se nově postavené městské polytechnické dílny Sféra a Galerie města Pardubic.Plný provoz zahájí galerie na podzim, společně s dalšími dokončovanými projekty, otevřou se nově postavené městské polytechnické dílny Sféra a Galerie města Pardubic.|Gočárova Galerie

Zkušební provoz

V současné chvíli nabízí dočasná expozice instalace umělců reflektujících vztah paměti a architektury. V dubnu vyzvala Gočárova galerie spolu s Nadací Automatické mlýny veřejnost ke sdílení vzpomínek a předmětů spojených s mlýny. Na výstavě je proto k vidění řada historických fotografií. Do konce srpna si zde návštěvníci mohou také prohlédnout působivou instalaci vizuální umělkyně Markéty Magidové.

Velkolepé oficiální otevření celého areálu Automatických mlýnů se chystá na 29. září.