K rozhledně vede naučná stezka s řadou zastavení. Naleznete zde například informace z regionu. Náplň stezky si vytvořily děti z pěti mikroregionálních škol.

K rozhledně vede naučná stezka s řadou zastavení. Naleznete zde například informace z regionu. Náplň stezky si vytvořily děti z pěti mikroregionálních škol. Zdroj: Profimedia

Podobu stavbě z oceli, dřeva a kamene dala architektka Iveta Torkoniaková.
Součástí areálu rozhledny je i kruhová naučná stezka s 21 panely plnými historických i současných vlastivědných, přírodovědných a dalších informací o regionu.
Součástí rozhledny je naučná stezka, která je dílem žáků pěti regionálních mateřských a základních škol.
Výhledy z vrchu rozhledny.
5
Fotogalerie

Tip na výlet: rozhledna Špulka na kopci Březák u Benešova

Nedaleko Benešova u Prahy se nad malebnou vsí Lbosín zvedá kopec Březák. Na jeho vrcholu najdete kruhovou rozhlednu z oceli, dřeva a kamene, která jménem dokonale vystihuje svůj tvar. Po zdolání 151 schodů se vám otevře výhled do kraje, který rozhodně stojí za to. Když se ke Špulce vydáte po naučné Ptačí stezce, zaujmete celou rodinu.

Vydejte se do malebné kopcovité středočeské krajiny a užijte si výhledy od Posázaví až na Šumavu nebo Krkonoše. Z parkoviště v obci Lbosín poblíž Divišova se dostanete po Ptačí naučné stezce, kterou si zamilují hlavně děti. Během procházky, která není delší než dva kilometry, si mohou vyzkoušet provazochodectví, různé hlavolamy, vázání uzlů, procvičit znalosti z přírodovědy nebo si zahrát obří Člověče, nezlob se v zahradním altánku. A tak se krátká procházka může snadno změnit v celodenní výlet.

Součástí rozhledny je naučná stezka, která je dílem žáků pěti regionálních mateřských a základních škol.Součástí rozhledny je naučná stezka, která je dílem žáků pěti regionálních mateřských a základních škol.|Profimedia

Zatočená zábava

Rozhledna na kopci byla postavena v letech 2013 až 2014, kdy se také stala Rozhlednou roku. Pár metrů od její paty najdete stánek, který nabízí občerstvení pro nejhladovější výletníky. Zároveň tu koupíte i drobné sběratelské předměty nebo suvenýry. O tom, že se kolem Špulky točí mnoho zajímavých akcí během celého roku, se přesvědčíte také na jejím Facebooku.

Součástí areálu rozhledny je i kruhová naučná stezka s 21 panely plnými historických i současných vlastivědných, přírodovědných a dalších informací o regionu.Součástí areálu rozhledny je i kruhová naučná stezka s 21 panely plnými historických i současných vlastivědných, přírodovědných a dalších informací o regionu.|Profimedia

Aktivní odpočinek

Autem z centra Prahy se do Lbosína dostanete asi za 40 minut. Sjet můžete také přímo z dálnice D1, z Brna sem tudíž dojedete asi za hodinu a půl.

Využít můžete také autobusovou dopravu, nedaleko jednoho parkoviště k rozhledně staví i linka číslo 791 spojující Český Šternberk a Benešov. Do zastávky Divišov-Lbosín je nejlepší využít linku z Benešova, kam dojedete z Prahy jak vlakem, tak autobusem.

Výhledy z vrchu rozhledny.Výhledy z vrchu rozhledny.|Profimedia

Pokud máte chuť na delší výlet, můžete se vydat po červené turistické trase z Benešova na Chocerady a u Teplýšovic odbočit směrem na Špulku. Nedaleko také prochází žlutá turistická trasa Divišov–Ostředek, kdy odbočíte u Křešic a budete pokračovat přímo směrem k rozhledně.

Ať už se ke Špulce vydáte z kterékoli strany, jedno je jisté. Tahle rozhledna s kamennou mapou, lesním divadlem a ptačí stezkou se stane místem, kam se budete rádi vracet.

Podobu stavbě z oceli, dřeva a kamene dala architektka Iveta Torkoniaková.Podobu stavbě z oceli, dřeva a kamene dala architektka Iveta Torkoniaková.|Profimedia