Výhled na jihočeskou krajinu.

Výhled na jihočeskou krajinu. Zdroj: Shutterstock

Výhled z Haniperku.
Středověký střed města Bavorov.
Vodňany také stojí za prohlídku.
Rozhledna Haniperk na Svobodné hoře.
5
Fotogalerie

Tip na výlet: z Bavorova na Svobodnou horu s rozhlednou Haniperk

Malebné údolí řeky Blanice je ideálním místem k procházkám a výletům během celého roku. Jihočeské středověké městečko bylo kdysi důležitou zastávkou na obchodní trase vedoucí z Pasova do Čech a i dnes je příjemným zastavením během toulek šumavským předhůřím. Můžete odsud vyrazit třeba na Haniperk. Rozhlednu stojící na Svobodné hoře.

Městečko Bavorov založili Bavorové ze Strakonic a současně s ním postavili nad údolím Blanice hrad. Ten vznikl pravděpodobně ve 14. století, kdy Rožmberkové přesunuli správu svého panství na nově vystavěný Helfenburk. Dominantou dnešního města s gotickým jádrem je kostel Nanebevzetí Panny Marie a zbytek zámku stojícího na náměstí Míru.

Středověký střed města Bavorov.Středověký střed města Bavorov.|Shutterstock

Na vrchol Svobodné hory

Z Bavorova se po žluté turistické značce můžete vydat do Podhor a potom pokračovat na vrchol Haniperku. 24,5 metru vysoká rozhledna stojí na Svobodné hoře, která dosahuje výšky 640 metrů nad mořem a rozhodně stojí za výšlap. Dřevěná konstrukce čtvercového půdorysu podle projektu Jiřího Ondřicha je věrnou kopií rozhledny na nedalekém Boubíně. Na rozdíl od té boubínské je ale zastřešená. Čeká vás odtud úchvatný kruhový výhled na Vodňany, Bavorov a další jihočeská města, ale také Novohradské hory, Kleť a Bulový v Blanském lese, Helfenburk i komíny jaderné elektrárny Temelín.

Rozhledna Haniperk na Svobodné hoře.Rozhledna Haniperk na Svobodné hoře.|rozhlednovymrajem.cz

Kdyby byl Bavorov, co jsou Vodňany

Na Haniperk se dostanete i z Vodňan. Konkrétně od železniční autobusové zastávky po zelené, která vás povede kolem kaple U sv. Linharta, a následně po červené turistické značce přes osadu Vodňanské Svobodné Hory.

Výhled z Haniperku.Výhled z Haniperku.|Shutterstock

Hřbitovní zastavení

Pokud máte chuť protáhnout si nohy trochu víc, můžete využít některý z okruhů, které rozhlednu Haniperk zahrnují. Určitě nebudete litovat procházky z Chelčic nebo Stožic. K výstupu na Haniperk určitě přidejte také zastavení na židovském hřbitově, který se nachází asi 700 metrů jihozápadním směrem od vesnice Pražák, která je součástí města Vodňany. Původní náhrobní kameny z 19. století jsou cenným dokladem kultury židovské komunity na jihu Čech.