Stínadla

Stínadla Zdroj: Tomáš Sysel

Skrytý svět mytických bytostí.
Fenomén pražských kaváren.
Thunové na Malé straně.
Skrytý svět mytických bytostí.
Kampa_Lichtenštejnský palác.
6
Fotogalerie

Procházky Prahou: prozkoumejte nepřístupná místa i tajná zákoutí

Pokud byste rádi prozkoumali hlavní město z úplně nové perspektivy, připojte se k aktivitám Open House Praha. Největší architektonický festival sice proběhne až v květnu, ale už teď si můžete užít skvělé a nezapomenutelné komentované procházky některými z pražských čtvrtí.

Fenomén pražských kaváren

Víte, od kdy se v Praze vaří káva a kde tento božský nápoj mohli Pražané poprvé ochutnat? Kde se scházeli na kávu obrozenci nebo ve kterém podniku se zrodil Devětsil? Open House vám pomůže objevit nejslavnější pražské podniky, u jejichž kávou a vínem potřísněných stolků lovili umělci slovutných jmen svoji múzu. Vezmou vás na výpravu do časů, kdy bylo Václavské náměstí od Příkopů až po Národní muzeum jednou velkou kavárnou. Zavzpomínáte na podniky dávno zaniklé i na ty, které si svoji popularitu zvládly udržet i v nepříznivých časech komunistické totality. Zaradujete se i nad některými, které dokázaly povstat jako fénix z popela a na bývalou slávu navázat. Dozvíte se také, čím byla architektura pražských kaváren jedinečná. Kavárenské procházky proběhnou dnes večer, a poté 18. února.

Fenomén pražských kaváren.Fenomén pražských kaváren.|Kateřina Červená

Výprava do Stínadel

Kdo by neznal Stínadla, tajuplnou čtvrť, kterou tak nezapomenutelným způsobem popsal Jaroslav Foglar ve své románové trilogii. Zrodila se skutečně jen ve fantazii spisovatele? Během komentované procházky ztemnělými uličkami Starého Města se možná konečně dozvíte odpovědi na některé otázky, které pálí už celé generace dobrodružných chlapců i děvčat. Jak to bylo s partou Rychlé Šípy? Kde leží Rozdělovací třída či Svatyně Uctívačů ginga? Najdeme v Praze opuštěný kostel s podzemní hřbitovní chodbou? Existují Vontové? A pokud ne, kdo tedy píše po zdech staroměstských domů tajemné vzkazy křídou? A co na to Jan Tleskač? Vydejte se do Stínadel 3. nebo 15. února.

Thunové na Malé straně

Tato procházka vám představí šlechtický rod Thunů, který zásadním způsobem ovlivňoval českou historii po několik staletí. Původem jihotyrolský rod spojil svůj osud s českými zeměmi v 17. století. Rodinné majetky se díky podpoře císaře dařilo stále rozšiřovat, a s tím rostlo i postavení rodiny v království a říši. Na vrchol moci v českých zemích se Thunové dostali v 19. století, kdy se několik zástupců rodu stalo dokonce vrcholnými představiteli zemské politiky. Procházka začne u paláce na Hradčanech, který dnes slouží potřebám Ministerstva zahraničí. Svět diplomacie hned tak neopustíte, jelikož vaše další kroky povedou k ambasádám dvou evropských mocností. Věděli jste, že Thunové měli v oblibě pouze několik málo křestních jmen a není proto snadné se mezi jednotlivými členy rodu zorientovat? Procházka bude završena doporučením návštěvy malebného Malostranského hřbitova. Průvodce vám prozradí, proč se nachází zrovna na Smíchově a kdo z rodiny Thunů je zde pohřben. Těšte se už 4.února.

Thunové na Malé straně.Thunové na Malé straně.|Kateřina Červená

Skrytý svět mytických bytostí Starého Města

Věděli jste, že ulice města sdílíme s mnoha tajemnými bytostmi – pohádkovými vílami, jednorožci i draky, kteří vypadají jakoby vystoupili ze světa Harryho Pottera? Vydejte se do srdce Starého Města a pozvedněte svůj pohled o trochu výše než obvykle. Spatříte poutavé kamenné detaily na fasádách starobylých domů, které vás vtáhnou do středověkého duchovního univerza. Nahlédněte známé pražské ulice a domy novýma očima a odhalte významy skryté v symbolice domovních znamení a architektonických článků. Dozvíte se například, kdo byli Zelení muži, který královský rod odvozoval svůj původ od víly Meluzíny nebo jaký význam mají ledňáčci vyobrazení na věžích Karlova mostu. První mytická procházka proběhne 18. února.

Tyto a mnohé další procházky si můžete naplánovat a zarezervovat na stránkách Openhouse.