Vinobraní v Praze a středních Čechách.

Vinobraní v Praze a středních Čechách. Zdroj: Shutterstock

Mělnické vinobraní.
Vinobraní v Praze a středních Čechách.
Karlštejnské vinobraní
Mělnické vinice nad soutokem Vltavy a Labe.
5
Fotogalerie

Svátky hojnosti: vinobraní v Praze a středních Čechách

Odpradávna bylo vinobraní spojováno s oslavami na počest úrody a plodnosti, které doprovázel kulturní program plný zpěvu a tance. Slavnosti, které byly za dob českého království výsadou zámožných obyvatel, v poválečné době zlidověly. Nejznámější z nich se dodnes konají na Moravě, hlavně v oblasti Znojma a Pálavy. Dlouholetá vinařská tradice se ale píše i v Praze a jejím blízkém okolí. Tahle vinobraní si rozhodně nenechte ujít!

Trojské vinobraní

Barokní prostředí Trojského zámku v Praze se začátkem září zahalí do výzdoby plné sladkých hroznů. Oblíbené vinobraní v Tróji, které se bude konat 9. Září, si pro vás nachystalo česká a moravská vína, burčák, příjemné hudební vystoupení a pro děti řadu atrakcí, jako jsou zábavné hry, tvořivé dílničky či dětský koutek. Letos proběhne již 25. ročník.

Vinobraní v Praze a středních Čechách.Vinobraní v Praze a středních Čechách.|Shutterstock

Vinobraní na Kačině

Stejný den jako v Tróji, ožije také empírový zámek Kačina nedaleko Kutné hory. Kutnohorsko je kraj zaslíbený vinné révě, které se tam nesmírně daří. Tradiční akcí je proto společné regionální vinobraní a dožínky v krásném parku empírového zámku. Vinobraní připomíná tradici vinařství, které se zde konalo již v roce 1847. Dožínky zase oslavují konec žní a podporu místních farmářů a zemědělských podniků. Těšit se můžete na krajové speciality – tedy nejen víno, ale i skvělé jídlo. Zábavu zaručuje příjemný doprovodný program vhodný i pro rodiny s dětmi. Organizátoři zajistili kyvadlovou dopravu z Kutné Hory a Čáslavi.

Mělnické vinobraní

Rovnou 3 dny, a to od pátku 15. do neděle 17. září, budou probíhat slavnosti vinobraní v Mělníku. Svá vína a čerstvý burčák nabídnou vinaři nejen z českého regionu. Během víkendu si užijete pestrý doprovodný program na 4 scénách. Pochutnáte si na gastronomických specialitách a na své si přijdou také děti, pro něž je připravený speciální program. Během slavnosti si můžete prohlédnout historické centrum, zámek Mělník s vinnými sklepy ze 14. století i mělnického podzemí.

Mělnické vinice nad soutokem Vltavy a Labe.Mělnické vinice nad soutokem Vltavy a Labe.|Shutterstock

Svatováclavské vinobraní

Svatováclavské vinobraní na Svatováclavské vinici u Villy Richter na Pražském hradě slibuje více než 50 druhů vín od českých a moravských vinařů, včetně vzorků z místní vinice, která je nejstarší u nás. Atmosféru doplní gastronomické zážitky, DJs, živá jazzová muzika a jedinečný výhled na celou Prahu. Akce se koná v sobotu 23. září.

Karlštejnské vinobraní

Máte-li rádi velké vinařské akce s historickou tematikou, navštivte vinobraní na Karlštejně. Bude se konat o víkendu 23. a 24. září na několika prostranstvích. Před vinařskou stanicí, za mostem, na náměstí pod hradem, dětském hřišti u školy i na samotném nádvoří hradu. Kromě kvalitního vína si užijete průvod se samotným Karlem IV. a Eliškou Pomořanskou, přehlídku gotického odívání, výuku historických tanců, vystoupení polykačů ohně, fakírů a dvorních mágů.

Karlštejnské vinobraníKarlštejnské vinobraní|SCCR

Vinobraní v Kostelci nad Černými lesy

Zhruba 40 km východně od Prahy leží Kostelec nad Černými lesy, který se 26. srpna stane dějištěm slavností sklizně vína. Pokud do městečka ten den zavítáte, nadchne nás ochutnávka vín a burčáku od vinařů z Čech a Moravy. Dokonale zaženete hlad tamními delikatesami. A pokud s sebou budete mít děti, zabaví je připravený program.